Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda Sinpaş/Kızılbük GYO’nun bölge halkının tüm itirazlarına ve yargı süreci devam etmesine rağmen inşaatını sürdürdüğü otel ve devremülk projesine verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davada ikinci bilirkişi keşfi yapıldı.
Keşif sırasında bölge halkı ve aktivistlerle gazetecilerin beyanları dinlemesi engellenmeye çalışıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sinpaş Holding’in iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş’nin Marmaris Milli Parkı sınırları içinde yapmak istediği otel ve devremülk projesine 10 Mart 2023’te Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı vermişti.
Karara karşı Muğla Büyükşehir Belediyesi ve yurttaşlar; projenin ekolojik yıkım niteliğinde olduğu, Marmaris Milli Parkı’nda dinamit patlatıldığı, bölgede kanalizasyon altyapısının olmaması, projenin bölgeye ağır trafik yükünü kentin kaldıramayacak olması, deniz ve orman ekosisteminde geri döndürülmesi imkansız tahribatlara neden olacağı gibi gerekçelerle üç ayrı dava açtı.
Sinpaş’ın projesinin bilirkişi raporundan ekokıyım çıktı
Marmaris yanarken Sinpaş GYO’nun inşaatına devam edildi
Sinpaş, Kızılbük davasını kaybetti: ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi
Sinpaş’ın iptal edilen projesine devam ettiğini gören aktivistler nöbete başladı
Marmarisliler görüntülerle kanıtladı: Belediye ve Sinpaş’ın ‘sürmüyor’ dediği inşaat sürüyor

Ancak 23 Ocak 2024’te Muğla Büyükşehir Belediyesinin açtığı dava, dosyaya sunulan bilirkişi raporuna dayandırılarak reddedildi; ret kararı diğer iki davanın da reddedilmesine yol açtı. Bilirkişi raporunun eksik hazırlandığı gerekçesiyle karara itiraz edilerek dosya Danıştay’a taşındı. Danıştay “Yüzeysel değerlendirme ile değil gerçekçi, bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı” diyerek kararı bozdu ve yeniden yargılamaya karar verdi.
Yeniden başlayan dava süreci, belediye üzerinden yürütülürken vatandaşların müdahil olma talebi reddedildi.
Marmaris Kent Politikaları Derneği aktivistlerinin keşfe katılmak üzere Sinpaş’ın inşaat alanına giderek; taraf beyanlarının alındığı bölümde dinleyici olarak yer almak istemesi ise dosyada gizlilik kararı olmamasına rağmen “özel mülk” gerekçesiyle polis tarafından engellendi.
Halka kapatılan alan davanın tarafları arasında olmamasına karşın şirket çalışanlarına açıldı.
Orman endüstri mühendisi, harita mühendisi, biyolog (flora uzmanı), inşaat mühendisi ve çevre mühendisi branşlarından oluşan 5 kişilik heyet keşfi yaklaşık iki saat sürdü.
Marmaris Milli Parkı’ndaki tartışmalı kapı davası yargıya taşındı
Marmaris’te ‘Yettin gari Sinpaş’ buluşması: Milli Park girişine polis barikatı
Sinpaş’ın mühürlü inşaatında gece faaliyetleri: Aktivistler suç duyurusunda bulundu
Sinpaş’a Danıştay’dan ret: Devlete karşı toprağı savunuyoruz
Çevre Bakanlığı ve Sinpaş ne hak dinliyor ne hukuk: Yargı süreci bitmeden ÇED için başvuru yapıldı
Sinpaş GYO’nun ÇED sürecine rağmen Marmaris Kızılbük’te satışı sürüyor

Derneğin kurucularından Halime Şaman, keşif çalışmasını beklerken Sinpaş/Kızılbük’ün tapulu parseli dışında, Milli Park alanında ağır ekolojik yıkım ve tahribata devam ettiğini, gözlemlediklerini söyledi:
“Milli Park içerisine Arnavut kaldırımı döşenerek yol yapıldığını, Aşıklar Tepesi’ne konulan ancak bölge halkının mücadelesi sayesinde kaldırılan kapının yeniden yerin konulduğunu, istinat duvarları örüldüğünü, çevre aydınlatma aparatları yerleştirildiğini tespit ettik. Ağaçsız bıraktıkları yamaçlardaki toprak kaymasını önlemek için plastik file kullandıklarını, yok edilen doğal bitki örtüsünü ise suni yeşillendirmeyle maskelemeye çalıştıklarını gördük. Bilirkişi keşfi sonucunda yazılacak rapordan tek beklentimiz gördüklerini yazsınlar, yeter.”
Gazetecileri de almak istemediler
Bilirkişi keşfi sırasında beyanların gazeteciler tarafından dinlenmesi de engellenmek istendi. Ancak ısrarlar üzerine haberciler alana girebildi.
Keşfi izleyen Gündem Fethiye muhabirlerinin, keşifle ilgili verdiği bilgiler şöyle:
“Muğla Belediyesi’ni temsil eden Av. Pelin Öncel, sağlıklı çevrede yaşama hakkının mülkiyet hakkının önünde olduğunu söyledi. Projenin milli park içinde yer aldığını hatırlatan Öncel, inşaatın ilgili mevzuatlara da uymadığına ve yapılaşmaya açılmaması gereken alanlarda yapılaşmaya gidildiğini söyledi.
Öncel, projenin revizyon ve imar planlarında aykırılık içerdiğini ve Kıyı Kanunu’na uyulmadığını da kaydetti.

Sinpaş’a hukuk işlemiyor: Yaşanacak bir Marmaris kalmayacak
Sinpaş’ın projesine Danıştay’dan ret: Devre mülk değil, devre tatil
Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin TL’lik dava görüldü: Davayı takipsiz bırakacağımızı düşündüler
Marmarisliler: Sinpaş’ın Kızılbük’teki otel projesinin temeli çürüyor, üzerine kat çıkıyorlar
Aktivistler uyardı: Sinpaş, Marmaris Limanı’nı foseptik çukuruna çevirecek, durdurun!
Sinpaş-Kızılbük Oteli inşaatında ‘tuhaf işler’!
Sinpaş-Kızılbük’te ‘ÇED olumlu’ kararının iptali davası reddedildi
‘Sinpaş Cumhuriyeti’nde geceyarısı mesaisi: İnşaat yasağına rağmen durmuyorlar
Sinpaş’ın Marmaris’teki kanunsuz inşaatı belediye baskını ile durduruldu
Mahkemenin reddettiği Sinpaş davasında Danıştay yeni rapor istedi
Sinpaş GYO’nun Kızılbük Koyu’ndaki otel inşaatı mühürlendi
Sinpaş/Kızılbük GYO avukatları ise taraflar dışında beyanları kabul etmediklerini, dava konusunun sınırlandırılarak keşif yapılmasını talep etti. Şirket avukatlarına göre müvekkilleri “kendi mülkiyet alanına” uygun inşaat yapıyor ve bu durum dışındaki deliller kabul edilmemeli.
Muğla Belediyesi’nden çevre mühendisi bilirkişi ise projenin kamu yararına aykırı olduğuna dikkat çekti. Proje yüzünden doğal yaşamın yapılaşma baskısı altında kalacağını dile getiren bilirkişi, projede jeotermal sondaj atıklarının bertarafı hakkında bilgi olmadığına dikkat çekti.
Keşifte doldurma yöntemiyle genişletilen kıyı çizgisinin bittiği alanda kıyıya moloz döküldüğü heyet tarafından tespit edildi. Kadın Plajı olarak adlandırılan bölgede, plajın “doldurulduğu” da kayıtlara geçti.
Keşfin ardından Gündem Fethiye’ye konuşan Şaman, inşaat için denizin 15 metre derinliğinde, yasalara aykırı ve izinsiz arıtma boruları döşendiği, Kadınlar Plajı olarak bilinen yan koyun moloz yığınlarıyla doldurulduğunu kanıtlayan görüntülere sahip olduklarını kaydetti.

ÇED olumlu kararını veren Bakanlığın sorumluluğunu orada bitmediğini, sonrasında firmanın ilgili mevzuat bağlamında sürece uyup uymadığını denetlemesi gerektiğini belirten Şaman, bunun yapılmadığını, kendilerinin kolaylıkla ulaşabildiği denizel ve karasal alandaki yıkımın bakanlık yetkililerince kayıt altına alınmadığına dikkat çekti.
Halime Şaman, bölgedeki denize dökülen molozdan Milli Park’taki ağaca kadar hepsinin firma avukatlarının beyanı aksine davanın konusu olduğunu da vurguladı:
“Orada işledikleri üzerinden bakılmayacaksa nereden sorulacak, falcıdan mı sorulacak?” ifadelerine yer verdi.günahın farkında oldukları için daima bir bilgi karartması yapmaya çalışıyorlar. Ruhsat iptal davasında da bilirkişi heyetinin imar planlarına, plan notlarına dikkat ederek bunu değerlendirmesine itiraz etmişlerdi.
Firma hangi mevzuat işine geliyorsa onu kullanıyor. Ancak asıl sorumlular imza yetkisi olan kurumlar.”