Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Sinpaş-Kızılbük’te ‘ÇED olumlu’ kararının iptali davası reddedildi

0
Kızılbük

MUĞLA- Marmaris’in İçmeler Mahallesi’ne bağlı Kızılbük mevkiinde yapılması istenen otel projesi için verilen “ÇED olumlu” kararının iptali için Marmaris Kent Konseyi tarafından açılan dava, mahkeme tarafından bilirkişi raporlarına işaret edilerek reddedildi. Bölge halkı ve doğa savunucuları, bilirkişi raporunu Sinpaş‘ın ÇED raporunu yansıtan; tarafsızlık ve bilimsel etikten yoksun olduğu yönünde değerlendirdi ve kararın, yargılama hakları ve tarafların eşitliği ilkesine aykırı bir şekilde alındığını ifade etti.

Marmaris Kent Konseyi yönetim kurulu üyeleri, alınan kararı “Davamızın itiraz konuları farklı olmasına, görünür şekilde Sinpaş’ın kıyı kenar çizgisini tahrip edip düzenlediği ve kendisine ait olmayan 15 hektarlık “milli park” alanını tahrip ve işgal ettiği “somut delil” olarak ortada olduğu halde; dahası valilik “ÇED gerekli değildir” kararının iptalini sağlayan bilirkişi raporunun dayandığı bilimsel gerçekler ortada iken böylesi bir hukuksuzluk kabul edilemez” diyerek eleştirdi.

Sinpaş-Kızılbük Oteli inşaatında ‘tuhaf işler’!
‘Bakanlık, Marmaris’te milli parka beton santrali yapan Sinpaş’ı neden koruyor?’

Projenin imarsız bir alanda olması sebebiyle kanalizasyon, su, elektrik altyapısının ve kadastral bir yolunun olmadığı resmi belgelerle ispatlıyken bu kararın “yapanın yanına kar kalmasını sağlamak” olduğunu ifade eden aktivistler, “Karar, halkı öğrenilmiş bir yenilgi ya da fıtrat anlayışına mahkum etmektir. Üstüne üstlük yüzlerce bilirkişi varken nedense bu türden davalarda, davacıların aleyhine raporlar sunan hemen hemen aynı bilirkişilerin kullanılması da adalete olan güven duygusunun kaybolmasına katmerli olarak katkı sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Sinpaş’ın projesine ilişkin davada mahkemeden red-i avukat kararı
Yargı kararlarına rağmen suç işlemeye devam eden Sinpaş’a toplu protesto

Kızılbük’te ne olmuştu?

Marmaris İçmeler Mahallesi’ndeki Kızılbük bölgesindeki otel projesi, 30 yıl önce Emin Hattat tarafından başlatıldı. 1988’de, 150 dönüm orman alanı içinde yer alan 310 dönümlük denize sıfır arazi üzerinde beş yıldızlı bir otel inşaatına başlandı. Ancak, 550 odalı ve 1100 yatak kapasiteli bu otel, 2006’da Emin Hattat’ın iflası sonucu tamamlanamadı.

2009’da Sinpaş Holding bu araziyi satın aldı ve 2010’da 1400 lüks konut yapımı için başvuruda bulundu. Belediye bu talebi reddetti, ancak Muğla Valiliği, 2021’de orman yangınlarından kısa bir süre sonra, devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Marmaris Kent Konseyi, bu kararın iptali için dava açtı. Açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Valiliğin kararının yasalara aykırı olduğu; projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiği tespit edilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.