Doğa MücadelesiEkolojiManşetUncategorized

Aktivistler uyardı: Sinpaş, Marmaris Limanı’nı foseptik çukuruna çevirecek, durdurun!

0

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan Kızılbük’te Sinpaş GYO’nun denizler için ciddi kirlilik tehlikesi taşıyan bir foseptik boru hattı döşediği belirtildi.

Ekoloji aktivistleri, söz konusu boru hattı yoluyla kanalizasyonun deniz içine deşarj edilmesinin planlandığını aktararak deniz ekosisteminin yanı sıra insan ve çevre sağlığı için büyük tehlike arz eden duruma tepki gösterdi.

Daha önce Muğla Büyükşehir Belediyesi, Sinpaş GYO tarafından yapılan inşaata yönelik “su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir” raporu vermiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı raporu görmezden gelerek proje için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı vermişti.

‘Marmaris Limanı foseptik çukuruna dönüşecek’

Marmaris Kent Konseyi, konuya ilişkin yaptığı basın bildirisinde boru hattının döşenmesiyle Marmaris Limanı’nın bir foseptik çukuruna dönüşeceği uyarısı yapılarak kararın iptali çağrısı yaptıldı.

Konsey, “Hangi siyasi partiden olursa olsun, tüm belediye yönetimlerine bir sorumuz var” diyerek “46 bin metrekare inşaat hakkı olan ve mevzi imar planına göre verilmiş bir ruhsata, tadilat ruhsatı ile 122 bin metrekare inşaat hakkı verilmesi hukuka uygun mudur?” sorusunu yöneltti.

“İşte ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, hukuki ve ahlaki çöküntünün temel nedeni tam da bu kanunsuzluk örneği ile anlaşılır hale geliyor” diyen ekoloji savunucuları, Marmaris Belediyesi‘nin Sinpaş inşaatına kanunsuz ve usulsüz olarak ruhsatlar verdiğini belirterek, şirketin ne yangın ne Milli Park, ne inşaat yasağı ne de ekosistem tanıdığına işaret etti.

Daha önce birçok kez projenin Marmaris’e ve Marmarislilere vereceği zararları belgeleri ile ortaya koyduğunu ve gereken şikayetleri yaptığını açıklayan Konsey, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bakanlığa verdiği, “Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir” şeklindeki itiraz raporuna rağmen bakanlığın gerçeği görmezden geldiğine dikkati çekti.

Aktivistler, bakanlığın Sinpaş’a “ÇED olumlu” kararı vererek Marmaris’i büyük bir kirlilik gerçeği ile baş başa bıraktığını aktararak şunları söyledi:

Bugün geldiğimiz nokta Sinpaş tüm bu usulsüzlüklere sırtını dayayarak kanalizasyonunu ve kirli atık sularını denize vermek için denizin içine boru döşemektedir. Milli parkı talan ettiği yetmezmiş gibi Marmaris denizini bir foseptik çukuruna çevirmeye karalı. Denizciler biliyor ki lodoslu havalarda, Marmaris Limanı atık havuzuna dönüşecek. Geçen yaz İçmeler’de yaşanan deniz kirliliğinden kaynaklı rahatsızlıklar yüzünden hem turistlerden hem de otelcilerden yüzlerce şikayet almıştık. Bunun daha başlangıç olduğunu o zaman da söylemiştik.

‘Ormanlarımız yok oldu, sıra denizimizde’

Marmaris Kent Konseyi, bildiride “Marmaris’imizin ormanları yandı, yanmaya da devam ediyor. Bu kayıp yetmezmiş gibi şimdi denizimiz büyük bir kirlilik gerçeğiyle karşı karşıya” ifadelerine yer verdi.

Yetkililerden söz konusu boru hattı döşemesini durdurarak ekosistem talanı projelerine son verme çağrısı yapan aktivistler, şunları kaydetti:

“Başta Belediye Meclis Üyeleri olmak üzere bu kentten ekmek yiyenlerin, bu kentin ismini kullanıp kariyer ve itibar kazananların şimdi kente borcunu ödeme ve koltuklarının hakkını verme zamanıdır. Belediye bu işin müsebbibi olabilir. Ama unutulmamalı ki; atananlar ve kamu yöneticileri de onlar kadar mesuldürler.

Halkı bilgilendirmeyerek ya da yandaşlıkla hareket etmesi için baskılayarak kötü ve kanunsuz olanda gerçekleşen ittifak Marmaris’imizin doğasını mahvedecek ve halkını pislik içinde bir denize mahkûm edecektir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.