Doğa MücadelesiManşet

Sinpaş GYO’nun ÇED sürecine rağmen Marmaris Kızılbük’te satışı sürüyor

0

Sinpaş GYO’nun Marmaris’te inşaatına devam ettiği Kızılbük Otel ve Devre Mülk Projesi‘nde satışlar, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci yürütülmesine rağmen devam ediyor.

Projenin, satış ofisinde çalışanlar ÇED sürecinin kendi lehlerine tamamlanacağı konusunda emin. Zira, potansiyel alıcılara ‘endişelenecek bir şey olmadığı’ yönünde bilgi veren satıcılar, projenin 2024 yılının nisan ayında tamamlanacağını belirtiyor.

duvaR‘dan Meral Candan‘ın aktardığına göre; Marmaris Kent Konseyi’nden avukat Arzu Alper, projenin en başından bu yana hukuku hiçe sayarak ilerlediğini vurgulayarak şu aşamada satış yapılmasının da yasal olmadığını dile getiriyor.

İnşaatın Marmaris Milli Parkı içinde kaldığı ve ekolojik dengeyi ciddi biçimde tahrip edeceği, çevreciler tarafından sıkça dile getiriliyor. Yaklaşık bir yıldır Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), çevre gönüllüleri ve Marmaris Kent Konseyi üyeleri ve bölge halkı projeye karşı mücadele ediyor. Birbiri ardına davaların açıldığı projede son olarak Marmaris Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri, Muğla Valiliği’nin 13 Ağustos 2021’de verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için dava açmış ve mahkeme bu yılın Ağustos ayında valiliğin verdiği ÇED kararını iptal etmişti.

Bunun üzerine şirket, 8 Eylül 2022 tarihinde Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeni ÇED için başvurdu. Bu kapsamda şirket, 205 odalı otel ve 1407 adet devre mülk sayısını, 206 odalı otel ve 1323 adet devre mülk şeklinde revize etti.

ÇED kararı iptal edildikten sonra Marmaris Belediyesi, inşaat faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

23 Eylül’de bölge halkını bilgilendirme amacıyla ÇED toplantısı yapmak isteyen şirkete, çevreciler ve halk tarafından engel olundu. Toplantıya katılanlar, dava sürecinin henüz tamamlanmadığını bu nedenle toplantının yapılmasının usule aykırı olduğunu söyledi. Adı, ‘hukuksuzlukla’ anılan projede, devre mülk satışları son hız devam ediyor.

Projenin internet sitesinin açılışında tesisin tamamlanmış halini gösteren bir görsel yer alıyor. Sağ tarafta ise ‘yeni nesil muhafazakar tatil’ sloganı bulunuyor. En altta ise ‘sizi arayalım’ başlığı ile bir form var. İletişim bilgilerinizi girdiğiniz takdirde satış temsilcilerinin sizi en kısa zamanda arayacağı belirtiliyor. Daha hızlı bir iletişim için Sinpaş GYO’nun Beşiktaş’ta bulunan ofisi de aranabiliyor.

Beşiktaş ofisi aradığımızda karşımıza ilk çıkan kişiye potansiyel bir alıcı olduğumuzu belirttikten sonra proje hakkında medyada yer alan haberleri soruyoruz. Söz konusu haberlerde projenin hukuken sorunlu göründüğünü, bu durumda alıcılara nasıl güvence verdiklerini anlatmalarını istiyoruz. Satış temsilcisi, projenin planlandığı gibi Nisan 2024’te biteceğini ifade ediyor. Hukuken sorun yaşamadıklarını dile getirerek daha detaylı bilgi için aranmak üzere iletişim numaramızı alıyor.

Yaklaşık yarım saat sonra konuyla ilgili daha detaylı bilgi veren kişiyi buluyoruz telefonun diğer ucunda. ÇED raporuyla ilgili sorumuza ‘emin’ bir şekilde bir sorun olmadığını, bunun bir prosedür olduğunu belirtiyor.

‘Belediyenin verdiği yapı ruhsatıyla ilgili herhangi bir problem bulunmadığını zaten önemli olanın da bu olduğunu’ söylüyor. Daha önce verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali üzerine şirketin gerekli belgeleri bakanlığa teslim ettiğini ve yeni ÇED kararının beklendiğini ifade ediyor. Satış temsilcisine göre o kısımda da ‘endişelenecek bir durum yok’.

Projeye karşı hukuki mücadele veren Marmaris Kent Konseyi’nde avukat Arzu Alper’in de projeyle ilgili sıkça tekrar ettiği tanımlardan biri ‘hukuka aykırı’ oluyor. Peki hukuka aykırı olduğu halde satışlardaki bu ‘emin’ tavırlar nereden geliyor? Alper’e göre, şirket belirli yerlerdeki belirli izinleri garantilediğini düşünüyor. Alper, ‘ÇED olumlu’ kararı çıksa dahi buna itiraz edeceklerini ve yürütmeyi durdurma isteyeceklerini dile getiriyor.

Alper, inşaatın durdurulduğu yönünde belediye açıklaması olmasına rağmen faaliyetlerin devam ettiğini belirterek çalışmaların dışarıdan anlaşılmaması için devasa yeşil perdeler örtüldüğünü anlatıyor:

“Hatta yat yarışına katılanlar bile denizden inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini görüyor ama bizim zabıtamız, belediyemiz görmüyor.”

Alper, inşaat faaliyetleri devam ettiği için Marmaris Belediye Başkanlığı’nı, Zabıta Müdürlüğü’nü ve İmar İşleri’ni ve şirketi de şikayet ettiklerini sözlerine ekliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.