Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Sinpaş’ın projesine Danıştay’dan ret: Devre mülk değil, devre tatil

0

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine ilişkin Muğla 3. İdari Mahkemesince verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir’ kararının iptali yönünde verilen karar Danıştay 6. Dairesi tarafından da onandı. Sinpaş’ın Kızılbük’teki projesine Danıştay tarafından verilen kararla birlikte nihai karar verilmiş oldu. Vatandaşlar Sinpaş’ın projesine karşı kimi zaman alanda nöbet tuttular kimi zaman da adliye koridorlarında davanın takipçisi oldular. 

‣Marmaris Kızılbük koyunda bilirkişi keşfi: Yaşanan tahribatı gözlerimizle gördük

Projeye verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için açılan dava 6 Temmuz’da görülmüştü, Danıştay’ın verdiği kararla birlikte temyizin de önü kapanmış oldu. Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Halime Şaman, karara ilişkin olarak şunları söyledi:

“2022 yılını tamamlamadan güzel haberi Danıştay 6. Hukuk Dairesi’nden aldık. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin Sinpaş/Kızılbük ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptali yönünde verdiği karar, Danıştay tarafından onanarak kesinleşti. Şimdi idari ve mülki idarelerin sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz.2023’ün güzelliklerle dolu, adaletin tesis edildiği bir yıl olması dileği ile.”

‣Çevre aktivistlerinden Sinpaş’a izin veren Marmaris Belediyesi hakkında suç duyurusu

‘Sosyal, kültürel ve teknik altyapı alanları ayrılmamış’

Danıştay tarafından verilen kararda Muğla 3. İdare Mahkemesi’nce alınan karara işaret edilerek karar haklı bulundu:

  • Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından iki etaptan oluşan 205 odalı otel ve 1407 adet devremülk (konut) yapılması planlandığı, proje alanına ait 1/1000 ölçekli İçmeler (Marmaris) İlave Revizyon İmar Planı’nda; ‘öneri konut alanı’, ‘turistik tesis alanı’, ‘turistik tesis ve konut alanı’ kullanım kararları bulunduğu, proje kapsamında yapılması hedeflenen 1407 adet devremülk projesinin proje kapsamında toplu konut olarak değerlendirildiği, ancak Mekansal Planlar Yönetmeliği’nin EK-2 maddesinde düzenlenen ‘Farklı Nüfus Gruplarında Asgari Sosyal ve Teknik Altyapı Alanlarına İlişkin Standartlar ve Asgari Alan Büyüklükleri Tablosu‘ndaki nüfus büyüklüklerine göre ayrılması gereken sosyal, kültürel ve teknik altyapı alanlarının ayrılmamış olduğu,
  • İmar planında konut alanı gösterilen alanların oluşturacağı nüfusun ihtiyaç duyduğu donatı alanlarına ilişkin bir planlama yapılmadığı ve konut alanlarında devremülk projesi ile turistik amaçlı tesis alanı oluşturulduğu,

‘Devre tatil olarak değerlendirilmesi gerek’

  • Ekonomik faaliyetlerin uluslararası kodlanması olarak kullanılan projenin NACE kodlarına bakıldığında devre mülk; “55.10.02: otel vb. konaklama yerlerinin faaliyetleri, 55.20.01: Tatil ve diğer kısa süreli konaklama faaliyetleri ” olarak değerlendirildiği, burada yapılması planlanan devre mülk projesinin devre tatil olarak değerlendirilmesi gerektiği ve otel ile devremülk projesinin birlikte değerlendirilmesi gerektiği,
  • Amaç ve fonksiyon yönünden otel odalarıyla benzerliği nedeniyle her bir devre mülkün tek oda olarak tanımlanması durumunda, proje konusu tesisin oda sayısının 205 + 1407=1612 olacağı, ÇED Yönetmeliği EK-1 42- Turizm konaklama tesisleri: Oteller, tatil köyleri ve/veya turizm kompleksleri ve benzeri, (500 oda ve üzeri) eşik değerinin aşılması nedeniyle de ilgili Yönetmelik uyarınca ‘Çevresel etki değerlendirmesine tabi projeler‘ kapsamında değerlendirilmesi gerektiği,
  • Turistik amaçlı oda sayısının 205 odalı otel ve 1407 devre mülk olmak üzere 1612 olduğu, otel ve devre mülk projesinin birbiriyle entegre olduğu ve birlikte değerlendirilmesi gerektiği’ gerekçesi ile onanması gerektiği sonucuna varılmıştır.”

Ne olmuştu? 

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılbük mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satıldı. 1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başladı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durdu.

Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurdu. Belediye konut yapımına izin vermedi ancak Muğla Valiliği , 27 Temmuz’dan 8 Ağustos’a kadar devam eden büyük orman yangınlarından beş gün sonra, devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Kararın iptali için Eylül ayında Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerince, Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Valiliğin kararının yasalara aykırı olduğu; projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiği tespit edilmişti.

Marmaris Kızılbük koyunda bilirkişi keşfi: Yaşanan tahribatı gözlerimizle gördük

Konsey’in Ekolojik Mücadele Komitesi, Sinpaş inşaatı ile ilgili davada Marmaris Belediyesi’nin mahkemeye gönderdiği yazılı beyan sebebiyle Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, İmardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş ve İmar Müdürü için “görevi kötüye kullanma” nedeniyle suç duyurusunda bulunmuş, Belediye’ye , Kızılbük Thermal Wellness Resort Otel/Devre mülk projesi için düzenlediği İmar Durum Belgesi ile 56 adet yapı ruhsatının iptali talepli dava açmıştı.

‣Çevre aktivistlerinden Sinpaş’a izin veren Marmaris Belediyesi hakkında suç duyurusu

Sinpaş’ın ‘ÇED gerekli değildir’ kararına açılan davayı kamuoyuna anlatan çevre aktivisti Marmaris Kent Konseyi nedeniyle Halime Şaman’a açtığı 300 bin liralık haksız rekabet davasının ikinci duruşması nedeniyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nü adliyede kutlayan Şaman, “Umuyoruz ki halkı hakları konusunda bilinçlendirmenin karşılığı tazminat olmayacak” açıklamasını yapmıştı.

‣Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin liralık davada ikinci duruşma
‣Kızılbük’te dinamitler patlıyor: Marmaris’ten imdat çığlığı!
‣Kızılbük’e giden HDP’li Çepni: Burada devlet eliyle suç işleniyor, ‘Sinpaş devlettir’ deyin o zaman

Projeye verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için açılan dava 6 Temmuz’da görülmüş, duruşma öncesi adliye önünde bir açıklama yapan Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin şunları söylemişti:

“Marmaris’te Sinpaş’a ait bir inşaat yapılıyor. Biz Marmaris Kent Konseyi olarak bu inşaat hakkında iki dava açtık. Biri ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali diğeri de verilen imar durum belgesi ve ruhsatların iptali için. Adalete güveniyoruz çünkü bir ülkeyi ülke yapan unsurlardan biride adalet sistemidir. Milli park alanında dinamit patlatıyor olabilirler, inşaat yasağına rağmen şu son yangında dahi çalışıyor olabilirler, bu gücü kendinde görüyor olabilir bu şirket. Arkası kuvvetlidir veya belediyeyle iş birliği içindedir. Bu mücadele sonunda adalet mekanizmasının bizim lehimize karar vereceğine kalben inanıyorum”

You may also like

Comments

Comments are closed.