Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Marmaris yanarken Sinpaş GYO’nun inşaatına devam edildi

0

Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler Kızılbük‘te Sinpaş GYO A.Ş. ve Kızılbük GYO A.Ş tarafından yapılmak istenen resort otel ve devre mülk projesine karşı mücadele eden Marmaris Kent Konseyi, yasağa rağmen inşaat çalışmalarına devam edildiğini gösteren görüntüleri paylaştı.

Görüntülerde inşaat çalışmalarına devam eden şirketin söz konusu faaliyetleri 21 Haziran ve 4 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği görüntüleniyor. Peki bu tarihlerde neler oldu?

21 Haziran: İnşaat çalışması sürerken Marmaris yanıyordu

Marmaris 21 Haziran’da yangınlara karşı mücadele ediyor, hayvanlar kurtarılmaya çalışılıyor, söndürme çalışmaları devam ediyordu. Ancak yangın bu tarihten sonra birkaç gün daha sürecekti. Marmaris Kent Konseyi tarafından 21 Haziran tarihiyle paylaşılan görüntülerde ise yangına karşı mücadele edilirken Marmaris’te Sinpaş GYO. A.Ş. ve Kızılbük GYO A.Ş.’nin inşaat çalışmalarının sürdüğü görülüyor.

Marmaris’te yaban hayatı sahasının yüzde 20’si yandı

Görüntülerde 4 Haziran 15.30 sıralarında patlatmanın gerçekleştiği görülüyor. Patlamanın sonucunda ortaya çıkan toz bulutu havaya, denize ve ormana karışıyor. Ekokırım nedeniyle ne kadar canlının, bitkinin etkilendiği ise bilinmiyor. 

Görüntülerde bir iş makinası çalışanının inşaat için kum getirdiğini söylediği görülüyor.

Öte yandan her yıl 15 Mayıs-15 Ekim tarihlerinde uygulanan turistik bölgelerde inşaat yasağı bu yıl 17 Haziran’da başlatılmıştı. 

İnşaat alanı açarak beton doldurmak için denizi, ormanı, canlıları, tüm bölge ekosistemini hiçe sayarak patlatılan dinamitlerin görüntüleriyle Kızılbük Koyu‘nda yaşanan ekokırım, bir kez daha sosyal medya gündemine oturdu.

Sinpaş’ın projesinin bilirkişi raporundan ekokırım çıktı

Marmaris Kent Konseyi, görüntüleri şu ifadelerle paylaştı:

“Sinpaş’ı kim durduracak? Milli parkımızın ve kıyılarımızın oyularak, patlatılarak, talan edilerek dönüştürüldüğü Sinpaş’ın dev otel, devremülk, avm, aquapark, macera parkı ve marina projesine adalet gerekeni diyecek mi?”

Kızılbük’teki 205 odalı otel ve 1407 devre mülk inşaatına ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı verilen Sinpaş GYO, ÇED başvurusunda ‘asla yapılmayacak’ denildiği halde daha önce bölgede dinamitler patlatmıştı.

‘ÇED gerekli değil’ kararının iptal davasının duruşması bugün

Marmaris Kent Konseyi Muğla Valiliğince verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptal edilmesi için Eylül 2021’de dava açmıştı. Bugün davanın duruşması Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde 14.30’da görülecek.

Marmaris’te ekokırıma karşı mücadele edenler ifade verdi: Bu kentin halkı onların kulu kölesi değil!

Ne olmuştu?

Muğla Valiliği projeye, 27 Temmuz 2021’den 8 Ağustos’a kadar süren büyük orman yangınlarından tam beş gün sonra ‘ÇED Gerekli Değil‘ kararı vermiş,
ve Marmaris Kent Konseyi karara karşı hukuki mücadele başlatmıştı.

Açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Valiliğin kararının yasalara aykırı olduğu; projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiği tespit edilmiş, Marmaris Kent Konseyi’nden
Ufuk Beytekin, “Kendilerinin mütalaa hazırlattığı profesör, Kanal İstanbul’un da atanan bilirkişilerinden biri. Orada bile ‘dinamit kullanılmayacaktır’ deniyor” demişti.

Marmaris Kızılbük koyunda bilirkişi keşfi: Yaşanan tahribatı gözlerimizle gördük

Konsey’in Ekolojik Mücadele Komitesi, Sinpaş inşaatı ile ilgili davada Marmaris Belediyesi’nin mahkemeye gönderdiği yazılı beyan sebebiyle Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, imardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş ve İmar Müdürü için “görevi kötüye kullanma” nedeniyle suç duyurusunda bulunmuş, Belediye’ye, Kızılbük Thermal Wellness Resort Otel/Devre mülk projesi için düzenlediği İmar Durum Belgesi ile 56 adet yapı ruhsatının iptali talepli dava açmıştı.

Çevre aktivistlerinden Sinpaş’a izin veren Marmaris Belediyesi hakkında suç duyurusu

Sinpaş’ın ‘ÇED gerekli değildir’ kararına açılan davayı kamuoyuna anlatan çevre aktivisti Marmaris Kent Konseyi nedeniyle Halime Şaman’a açtığı 300 bin liralık haksız rekabet davasının ikinci duruşması nedeniyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nü adliyede kutlayan Şaman, “Umuyoruz ki halkı hakları konusunda bilinçlendirmenin karşılığı tazminat olmayacak” açıklamasını yapmıştı.

Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin liralık davada ikinci duruşma

You may also like

Comments

Comments are closed.