EkolojiManşet

Sinpaş’ın iptal edilen projesine devam ettiğini gören aktivistler nöbete başladı

0

MUĞLA- Marmaris Kızılbük’te inşaat sürdüren SİNPAŞ GYO projesinin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali sonrası alanı kontrole giden Marmaris Kent Konseyi üyeleri şirketin faaliyetlerinin devam ettiğini duyurdu.

Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi geçen hafta verdiği kararın gerekçesinde ‘otel ve konut inşaatının bir arada yer aldığı  projenin ÇED’den muaf tutulamayacağı’ belirtildi.

Mühürlenen proje alanına giden çevre aktivistleri yaptıkları açıklamada inşaat faaliyetlerini durduracağını bildiren Sinpaş’ın iş makinalarının alana girdiğini gördüklerini belirtti. Aktivistler “Bir kontrol amacıyla geldik. Dün gece bir tanker içeri girmeye çalıştı. Onu durdurduk. Çalışanlardan da bu sabah için faaliyetlerine devam edeceklerini duyduk. Bunun üzerine hızlıca toplandık ve nöbet tutmaya geldik” dedi.

İlk nöbetlerini tutan aktivistler bölgede nöbet tutmayı sürdüreceklerini açıkladı.

“Buradaki yaşam alanımızı, milli parkımızı korumaya devam edeceğiz. Buradan yasaların uygulandığını görene kadar da ayrılmayacağız. Marmaris’te yağmaya ve talana izin vermeyeceğiz. ”

Aktivistler Marmarislere de seslenerek destek talebinde bulundu.

Ne olmuştu?

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılbük mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satıldı. 1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başladı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durdu.

Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye bin 400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurdu.

Belediye konut yapımına izin vermedi ancak Muğla Valiliği , 27 Temmuz’dan 8 Ağustos’a kadar devam eden büyük orman yangınlarından beş gün sonra, devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Kararın iptali için Eylül ayında Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerince, Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Valiliğin kararının yasalara aykırı olduğu; projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiği tespit edilmişti.

Marmaris Kızılbük koyunda bilirkişi keşfi: Yaşanan tahribatı gözlerimizle gördük

Konsey’in Ekolojik Mücadele Komitesi, Sinpaş inşaatı ile ilgili davada Marmaris Belediyesi’nin mahkemeye gönderdiği yazılı beyan sebebiyle Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, İmardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Burak Demirtaş ve İmar Müdürü için “görevi kötüye kullanma” nedeniyle suç duyurusunda bulunmuş, Belediye’ye , Kızılbük Thermal Wellness Resort Otel/Devre mülk projesi için düzenlediği İmar Durum Belgesi ile 56 adet yapı ruhsatının iptali talepli dava açmıştı.

 Çevre aktivistlerinden Sinpaş’a izin veren Marmaris Belediyesi hakkında suç duyurusu

Sinpaş’ın ‘ÇED gerekli değildir’ kararına açılan davayı kamuoyuna anlatan çevre aktivisti Marmaris Kent Konseyi nedeniyle Halime Şaman’a açtığı 300 bin liralık haksız rekabet davasının ikinci duruşması nedeniyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nü adliyede kutlayan Şaman, “Umuyoruz ki halkı hakları konusunda bilinçlendirmenin karşılığı tazminat olmayacak” açıklamasını yapmıştı.

 Sinpaş’ın çevre aktivistine açtığı 300 bin liralık davada ikinci duruşma
Kızılbük’te dinamitler patlıyor: Marmaris’ten imdat çığlığı!
Kızılbük’e giden HDP’li Çepni: Burada devlet eliyle suç işleniyor, ‘Sinpaş devlettir’ deyin o zaman

Projeye verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için açılan dava 6 Temmuz’da görülmüş, duruşma öncesi adliye önünde bir açıklama yapan Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin şunları söylemişti:

“Marmaris’te Sinpaş’a ait bir inşaat yapılıyor. Biz Marmaris Kent Konseyi olarak bu inşaat hakkında iki dava açtık. Biri ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali diğeri de verilen imar durum belgesi ve ruhsatların iptali için. Adalete güveniyoruz çünkü bir ülkeyi ülke yapan unsurlardan biride adalet sistemidir. Milli park alanında dinamit patlatıyor olabilirler, inşaat yasağına rağmen şu son yangında dahi çalışıyor olabilirler, bu gücü kendinde görüyor olabilir bu şirket. Arkası kuvvetlidir veya belediyeyle iş birliği içindedir. Bu mücadele sonunda adalet mekanizmasının bizim lehimize karar vereceğine kalben inanıyorum”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.