Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Çevre Bakanlığı ve Sinpaş ne hak dinliyor ne hukuk: Yargı süreci bitmeden ÇED için başvuru yapıldı

0

Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etmesinden sonra inşaatın mühürlenmesine rağmen, Muğla‘nın Marmaris ilçesinde inşaat çalışmalarına hukuksuzca devam eden Sinpaş Kızılbük GYO bugün başka bir yasadışı uygulamaya imza attı.

Yargı sürecinin tamamlanmasını beklemesi gereken şirket, ÇED raporu almak için alelacele harekete geçti. Şirketin talebi üzerine bugün Marmaris’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nca ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı düzenlendi.

Sinpaş, Kızılbük davasını kaybetti: ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edildi
Sinpaş’a Danıştay’dan ret: Devlete karşı toprağı savunuyoruz
Sinpaş’ın mühürlü inşaatında gece faaliyetleri: Aktivistler suç duyurusunda bulundu
‣ Çevre aktivistlerinden Sinpaş’a izin veren Marmaris Belediyesi hakkında suç duyurusu

Halk yerine inşaatta çalışan işçiler ‘bilgilendirildi’

Uzun süredir şirkete karşı mücadele veren Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi’nin çağrısıyla toplantı salonuna gelen Marmarisliler şirketin inşaatta çalışan işçileri araçlarla toplantı yerine taşımış olduğunu gördüler. Bakanlık temsilcilerinin toplantıyı açtığını duyurmasının ardından söz isteyen vatandaşlar dava sürecinin tamamlanmadığını, Danıştay’da karar aşamasında olduğunu, bu nedenle toplantı yapmanın usule aykırı olduğunu dile getirdi.

Bölge halkı, bilirkişi raporlarının ve yargının “ekoyıkım” kararı verdiği bir projeyi ÇED sürecine sokmakla bakanlığın suç işlediğini, halk katılım toplantısı üzerinden bu suça meşruiyet kazandırılamayacağını, suç üzerine kurulu bir ÇED sürecinin işletilemeyeceğini kaydetti.

Marmaris yanarken Sinpaş GYO’nun inşaatına devam edildi
Marmarisliler görüntülerle kanıtladı: Belediye ve Sinpaş’ın ‘sürmüyor’ dediği inşaat sürüyor
Marmaris’te ‘Yettin gari Sinpaş’ buluşması: Milli Park girişine polis barikatı

Toplantıya katılan Marmarisliler, ayrıca toplantı düzenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, tarafsız olması gereken bakanlık yetkililerinin, firma temsilcileri ile birlikte sahnede oturarak halkın üzerinde tahakküm kuran bir pozisyonda toplantıyı yürütmesine itiraz etti. Katılımcıların salona kolluk güçlerince tek tek aranarak ve dışarıda bekletilerek alınmasına karşın, firma yetkililerinin salonda önceden gelip oturmuş olmaları da ÇED sürecinin tarafsızlığının sekteye uğratma olarak değerlendirildi.

 

Marmarisliler’in yoğun protesto ve itirazları devam ederken şirket yetkilisi tarafından dolaştırılan ve yalnızca işçilere imzalattırılan kağıtla bakanlık yetkililerinin tutanak düzenlediğinin fark edilmesi üzerine vatandaşlar tutanağın bir kopyasının kendilerine verilmesini, itirazlarının tutanağa geçirilmesini istedi.  Ancak bakanlık temsilcileri tutanağı vermeyip, şirket yetkilileriyle birlikte, aynı kapıdan salonu terk etti.

Kolluk güçleri ise şirket avukat ve yetkililerinin, bakanlık yetkililerin yanına gitmesine izin verirken ekoloji avukatlarının duruma tanıklık edip tutanağın bir kopyasını almalarını engelledi.

Toplantı binasının önünde bir araya gelen yurttaşlar, durumla ilgili olarak Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin tarafından okunan ve mücadelenin süreceğine vurgu yapan basın açıklamasının ardından alandan ayrıldı. Şirket çalışanı isçiler de toplantı yerine getirildikleri araçlarla inşaat alanına geri döndü.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.