Dünyaİnsan HaklarıManşet

İsrail-Hamas savaşı ‘sivillerin benzeri görülmemiş ızdırabıyla’ sürüyor: İnsanlık üstün gelmeli

0
Fotoğraf: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Filistinli militan grup Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları ile İsrail arasındaki çatışmaların 20’nci gününde toplam ölü sayısı 8 bin 700’ün üzerine çıkarken uluslararası toplum Gazze’deki insani krize dikkat çekerek ateşkes çağrısını yineliyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana en az 7 bin 300 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, bunların yaklaşık 3 bininin çocuk ve bin 500’ünün kadın olduğunu bildirdi. Yetkililer, bu sabah (27 Ekim) yaptıkları açıklamada can kayıplarının yaklaşık yüzde 66’sını kadın ve çocukların oluşturduğunu söylemişti.

İsrailli yetkililer de en az bin 400 İsraillinin hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

‣ İsrail-Hamas savaşında 18’inci gün: Kurbanların yaklaşık yüzde 70’i çocuk, kadın ve yaşlılar

İsrail ikinci kara harekatını gerçekleştirdi

İsrail ordusu, savaş uçakları ve insansız hava araçlarının desteğiyle Gazze’ye son birkaç gün içinde ikinci sınırlı kara saldırısını gerçekleştirdi ve Gazze’nin dış mahallelerindeki hedefleri vurdu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada kara kuvvetlerinin gece Gazze’ye operasyon düzenlediğini ve Shujaiya bölgesindeki baskın sırasında düzinelerce Hamas hedefini vurduğunu söyledi.

Açıklamaya göre, uçaklar ve topçu birlikleri birkaç saat boyunca Gazze Şeridinin dış mahallelerindeki hedefleri bombaladı ve herhangi bir kayıp vermeden bölgeden ayrıldı.

Fotoğraf: İsrail ordusu

İsrail ordu sözcüsü “Baskın dün güpegündüz başladı… bu sabah saatlerinde başarıyla sona erdi” dedi.

Tanklarla desteklenen İsrail birlikleri, dün (26 Ekim) Gazze Şeridi‘nde kısa süreli bir kara harekatıyla Hamas hedeflerine saldırarak ilk kara operasyonunu gerçekleştirmişti.

Operasyonun “çatışmanın sonraki aşamaları için hazırlık” olduğu ve “askerlerin bölgeden ayrılıp İsrail topraklarına döndüğü” belirtilmişti.

‣ İsrail bombardımanı sürdürürken Gazze’de insani kriz derinleşiyor: İnsani felaketin eşiğindeyiz

BM: Gazze tükeniyor

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Abeer Etefa “Gazze temel ihtiyaç maddelerinin eksikliğiyle mücadele ediyor. Yiyecek ve su tükeniyor. İnsanlar giderek daha umutsuz koşullarla karşı karşıya kalıyor. Gazze dışında da, Batı Şeria‘daki koşullar her geçen gün daha da kötüleşiyor” dedi.

BM kuruluşları, acil insani yardım ulaştırılmadığı takdirde su ve sanitasyon hizmetlerinin çökmesinin kolera ve diğer ölümcül bulaşıcı hastalık nöbetlerini tetikleyeceği uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Abdelhakim Abu Riash / Al Jazeera

İsrail, Hamas saldırısının ardından Filistin bölgesini tamamen abluka altına aldığını ilan etmiş ve Gazze Şeridine sağlanan tüm su ve elektriği kesmişti.

Bölgeye 18 gündür elektrik verilmiyor. Son bir haftadır Mısır sınırından geçişine izin verilerek ulaştırılan insani yardımlar ise büyük ölçüde yetersiz kalıyor. BM yetkilileri yardımlar için “okyanusta bir damla” tabirini kullanıyor.

‣ Dünyadan barış çağrıları yükselirken İsrail tankları Gazze sınırına yaklaşıyor

WFP: 141 ton gıda taşıyan dokuz kamyon Gazze’ye geçti

Yabancı uyruklu 10 doktordan oluşan bir sağlık heyeti ile su, gıda ve ilaç taşıyan 10 kamyonla Refah sınır kapısından Gazze’ye giriş yaptı.

Böylece 21 Ekim’de sınır kapısının insani yardımlara açılmasından bu yana kuşatma altındaki bölgeye giriş yapan toplam kamyon sayısı 84’e ulaştı.

Ancak Gazze Şeridi’ndeki 1,2 milyon insanın ihtiyacının karşılanabilmesi için kuşatma altındaki bölgeye günde 40 kamyonun girmesi gerekiyor.

Fotoğraf: Reuters

Yaklaşık 40 gıda kamyonu, “konserve balık ve makarna, buğday unu, konserve domates salçası, [ve] konserve fasulye içeren gıda paketleri” dahil olmak üzere 930 tondan fazla gıda stokuyla Gazze ile Mısır sınırında hazır bekliyor.

Dünya Gıda Programı, 7 Ekim’de çatışmalar başlamadan önce de “Filistin nüfusunun yaklaşık üçte birinin -yüzde 33,6’sı/1,84 milyon kişi- gıda güvencesinden yoksun olduğuna” dikkat çekti.

Bombardımanlarda yaralanan binlerce kişiyi tedavi eden hastane çalışanlarının acilen tıbbi malzemeye ve hastane jeneratörleri için yakıta ihtiyacı devam ediyor.

Fotoğraf: Mahmoud al-Masri / Reuters

‣ İsrail-Hamas savaşında can kaybı 1500’e yükseldi: İsrail intikam için sivilleri öldürüyor

50 bin litre içme suyunu arıtacak tablet de yardımlar arasında

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) bugün Gazze’ye ulaşan 10 uzman arasında savaş cerrahisi ekibinin ve bir silah kirliliği uzmanının da bulunduğunu ve ICRC’nin tıbbi ve su arıtma malzemeleri taşıyan altı kamyonla birlikte Gazze’ye ulaştığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, savaş cerrahisi kitlerinin, yaralanmalarının ciddiyetine bağlı olarak bin ila 5 bin kişiyi tedavi etmek için kullanılabileceği belirtildi.

Su arıtma malzemeleri ise 50 bin litre içme suyunu arıtabilecek klor tabletleri içeriyor.

‣ İsrail-Hamas savaşı: 13 gündür Gazze’de her 15 dakikada bir çocuk öldürüldü

Hastaneler için günde 94 bin litre yakıt gerekli

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze’deki 12 büyük hastanede kritik operasyonların sürdürülebilmesi için günde en az 94 bin litre yakıta ihtiyaç olduğunu açıkladı.

DSÖ’nün işgal altındaki Filistin topraklarındaki temsilcisi Richard Peeperkorn, akut yakıt ve tıbbi malzeme sıkıntısının böbrek diyalizine ihtiyaç duyan bin hastayı, kuvözlerdeki 130 prematüre bebeği, 2 bin kanser hastasını ve yoğun bakımdaki hastaları riske attığı uyarısında bulundu.

Peeperkorn, “Akut yakıt krizi bebekleri riske attığı için anne ve yenidoğan sağlığı kötüleşiyor” dedi.

Gazze’ye sürekli yakıt, gıda, su ve tıbbi malzeme tedarik edilmesi çağrısında bulunan Peeperkorn, ateşkesin yanı sıra Gazze içinde yardım için güvenli geçişin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Fotoğraf: Hatem Moussa / AP

Gazze’de enkaz altında kimliği belirsiz 1,000 ceset daha var

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’de henüz ölü sayısına dâhil edilmemiş en az 1,000 kişinin cesedinin hâlâ enkaz altında olduğuna dair tahminler aldıklarını açıkladı.

Richard Peeperkorn, Gazze’deki ölü sayısıyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Enkaz altında henüz kimliği tespit edilememiş 1,000’den fazla insan olduğuna dair tahminler de alıyoruz” dedi. Peeperkorn daha fazla ayrıntı vermedi.

Han Yunus. Fotoğraf: Mahmud Hams / AFP

İsrail, mülteci kampına zırhlı buldozerlerle girdi

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria‘daki Cenin mülteci kampına ağır zırhlı araçların yanı sıra zırhlı buldozerlerle girerek yolları yerle bir etti.

İsrail’in bu hamleyi su kaynaklarını kesmek için yaptığı düşünülse de bunun çok daha kolay yolları olduğu belirtildi.

Buradaki Filistinliler bunun Cenin mülteci kampında yaşayan insanlara yönelik tacizin bir parçası olduğunu söylüyor.

‣ İsrail, 50 yılın en ağır saldırısıyla karşı karşıya: Hamas’ın saldırılarında 700 kişi öldü

İsrail Hamas komutanını öldürdüğünü açıkladı

İsrail ordusu, Hamas’ın Batı Han Yunus taburunun komutanı Midhat Mabasher’in öldürüldüğünü açıkladı.

Ordu, Perşembe gecesi düzenlenen operasyonun İsrail’in güvenlik teşkilatı Shin Bet ile birlikte gerçekleştirildiğini söyledi.

Açıklamada Mabasher’in İsrail yerleşimlerine ve orduya karşı patlayıcı madde fırlatılmasında rol aldığı da belirtildi.

Hamas’tan konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

‣ İsrail-Hamas savaşında toplam ölü sayısı 6 bini aştı: Çoğu sivil, yaklaşık üçte biri çocuk

Tel Aviv’de bir binaya roket isabet etti: Üç yaralı

İsrail’in başkenti Tel Aviv‘de bir binaya isabet eden roket en az üç kişinin yaralanmasına neden oldu.

Magen David Adom ambulans servisi sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı açıklamada, 20 yaşındaki bir vatandaşın kafa ve uzuv yaralanmalarıyla orta derecede yaralandığını ve Ichilov Hastanesine kaldırıldığını söyledi. İki kişinin ise hafif yaralandığı bildirildi.

İsrail, Tel Aviv’e atılan en az sekiz roketin daha engellendiğini söyledi.

Hamas’ın askeri kanadı ise Tel Aviv bölgesini hedef alan iki roket saldırısının sorumluluğunu üstlendi.

Grup Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada “El Kassam Tugayları, Siyonistlerin sivillere yönelik katliamlarına karşılık olarak Tel Aviv’i yeniden bombalamaya başladı” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Mohammed Dahman / AP

‘Ateşkes yapılana dek Hamas rehineleri serbest bırakmayacak’

Bir Hamas yetkilisi, örgütün ateşkes üzerinde anlaşmaya varılana kadar daha fazla esiri serbest bırakmayacağını belirtti.

Rusya’nın Kommersant gazetesinin aktardığına göre Ebu Hamid, Hamas’ın 7 Ekim saldırısı sırasında Gazze’ye götürülenlerin yerini tespit etmek için de zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

İsrail’in baş askeri sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi’nde şu anda 229 kişinin rehin tutulduğunu bildirdi.

Hamas geçen hafta ABD-İsrail çifte vatandaşlığına sahip iki esirin serbest bırakmıştı. 23 Ekim’de de iki yaşlı İsrailli kadın serbest bırakılmıştı.

Hamas’tan bir heyet görüşmelerde bulunmak üzere Rusya‘nın başkenti Moskova‘yı ziyaret ederek savaşın başlamasından bu yana ilk yüksek profilli uluslararası ziyaretini gerçekleştiriyor.

En az 30 gazeteci öldürüldü

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların başlangıcından bu yana, çoğunluğu Filistinli olmak üzere en az 30 gazeteci öldürüldü. Ülkelere göre öldürülen gazetecilerin isimleri şöyle:

Filistin: 25 gazeteci

Duaa Sharaf, Jamal al-Faqawi, Salma Mkhaimer, Saed al-Halabi, Ahmed Abu Mahadi, Mohammed Imad Labad, Roshdi Sarraj, Mohammed Ali, Khalil Abu Aathra, Sameeh al-Nady, Mohammad Balousha, Issam Bhar, Abdulhadi Habib, Yousef Maher Dawas, Salam Mema, Husam Mubarak, Ahmed Shehab, Mohamed Fayez Abu Matar, Saeed al-Taweel, Mohammed Sobh, Hisham Alnwajha, Assaad Shamlakh, Mohammad al-Salhi, Mohammad Jarghoun, Ibrahim Mohammad Lafi

İsrail: 4 gazeteci

Roee Idan, Shai Regev, Ayelet Arnin, Yaniv Zohar

Lübnan: 1 gazeteci

Issam Abdallah

‣ İsrail-Hamas savaşında yüzlerce sivil, en az sekiz gazeteci öldürüldü

‘Her iki taraf da savaş suçları işliyor’

Birleşmiş Milletler, çatışmanın her iki tarafı tarafından da zulüm yapıldığını söylüyor.

BM insan hakları ofisi sözcüsü Ravina Shamdasani İsviçre‘nin başkenti Cenevre‘de düzenlediği basın toplantısında “Savaş suçlarının işlenmesinden endişe duyuyoruz. Hamas’ın korkunç saldırılarına karşılık Gazzelilerin toplu olarak cezalandırılmasından endişe duyuyoruz, ki bu da savaş suçu anlamına geliyor” diye konuştu.

Shamdasani, savaş suçu işlenip işlenmediğinin bağımsız bir mahkeme tarafından tespit edilmesinin zamanının geldiğini de sözlerine ekledi.

Fotoğraf: Hatem Ali / AP

‣ İsrail Gazze’deki El Baptist Hastanesi’ni vurdu: En az 500 ölü

‘BM uluslararası hukuku korumak için çalışmıyor’

İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşıyla ilgili olarak BM acil toplantıya çağrılırken, Katar Georgetown Üniversitesi profesörü Abdullah al-Arian uluslararası kurumun “çalışmadığını” söyledi.

Analizci Al-Arian, BM’ye yönelik eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:

“Burası uluslararası hukuku korumakla görevli bir kurum ve İsrail gibi onlarca yıldır uluslararası hukuku ihlal eden bir ülke için bu konuda bir başarısızlık söz konusu. … BM’yi yalnızca onu bir araç olarak kullanmayı seçen devletler kadar güce sahip bir organ olarak görüyorum.”

ABD, BM’nin ateşkes çağrısı yapan kararlarını engellemek için iki kez veto yetkisini kullandı. Organ, bunun yerine “insani yardımlar için ara verilmesini” talep ettiyse de şu ana kadar çatışmayla ilgili ortak bir açıklama yapamadı.

Fotoğraf: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

‣ İsrail-Filistin savaşı: Mescid-i Aksa karıştı, HRW’den savaş suçu uyarısı

AB, ateşkes çağrısı konusunda anlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) hükümet ve devlet başkanları, İsrail – Filistin sorununu ele almak için dün öğleden sonra Brüksel’de bir araya geldi. Liderler, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere, ihtiyaç duydukları tüm insani yardımın ulaştırılması için acil eylem çağrında bulundu. Avrupalı liderler, bunun için çatışmalara ara verilmesi ve insani yardım koridorları açılmasını istedi.

BBC‘nin aktardığına göre, Brüksel’deki zirvede de İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in, AB’nin İsrail ve Hamas arasında ateşkes için devreye girmesi önerisi, yoğun tartışmaya neden oldu. Öneriye en sert muhalefet Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan geldi.

Belçika’da yayımlanan De Standaard gazetesine göre, Scholz, “ateşkes” terimine karşı çıkarak, “Bunun İsrail’in kendini savunma hakkını elinden alacağını” savundu. Almanya Başbakanı, “İsrail son derece insani ilkelere sahip bir demokrasidir. İsrail ordusunun uluslararası hukuk kurallarına saygı duyduğundan hiç şüphem yok” dedi.

Fotoğraf: Mahmud Hams / AFP

İspanya’nın yanı sıra, İrlanda ve Belçika gibi üye ülkeler de “daha geniş kapsamlı bir ateşkes” önerisini savunuyordu. Ancak Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Almanya gibi ülkeler, İsrail’e yönelik baskıdan çok, ağırlıklı olarak Hamas’ın durdurulması gerektiği savının üzerinde durdu.

Bu ülkeler, Gazze’ye gönderilecek yardım malzemelerinin, AB tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas yönetiminin eline geçmesi endişesini ortaya koydu.

Uzun tartışmaların ardından başta Belçika olmak üzere, birçok üye, “terimlere takılıp kalmanın önemi yok, önemli olan bir an önce Gazze’deki insanlara yardımların gitmesidir” görüşünde birleşti. AB liderleri, “çatışmalara insani yardım molası” ifadesinde anlaştı.

Toplantı sonrası yayınlanan ortak bildiride, “Gazze’de kötüleşen insani durumdan derin endişe duyulduğu” vurgulanarak, bölgedeki sivillere “hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişim ve yardım” çağrısında bulunuldu. AB liderleri, bunun için insani koridorlar açılması ve ve çatışmalara verilmesi gerektiğini bildirdi.

Fotoğraf: Reuters

‣ İsrail: Hamas rehineleri bırakana dek Gazze’ye gıda, su, ilaç, elektrik, yakıt yok

Londra Belediye Başkanı ateşkes çağrısında bulundu

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İngiliz hükümetinin insani yarımlar için savaşın duraklatılması tartışmasını düşüneceği yönündeki tutumuna karşı çıkarak Gazze’de ateşkes çağrılarına katıldığını duyurduğu bir video açıklaması yayımladı.

Khan, “İsrail de dahil olmak üzere hiçbir ülkenin uluslararası hukuku çiğnemeye hakkı yoktur. Barışa ulaşmak için sadece siyasi bir çözüm olabilir. Çözüm, askeri çatışmanın tırmanması ve devam eden ölüm, acı ve yıkım döngüsü olamaz” ifadelerini kullandı.

‣ İsrail Filistin’in Hamas güçlerine karşı ‘savaş’ ilan etti: Ölü sayısı 256’ya yükseldi

İsraillilerin neredeyse yarısı Gazze’deki işgalden vazgeçilmesini istiyor

Maariv tarafından yapılan son ankete göre İsraillilerin neredeyse yarısı hükümetin Gazze Şeridi’ni işgal etmekten vazgeçmesini istiyor.

İsrail gazetesi 522 yetişkin İsrailliden oluşan temsili bir örneklemle bir anket gerçekleştirdi. Ankete katılanlara ülke ordusunun derhal geniş çaplı bir kara harekatına girişip girişmemesi gerektiği sorulduğunda, yüzde 29’luk bir kesim olumlu yanıt verirken, yüzde 49’luk bir kesim “beklemek daha iyi olur” dedi. Yüzde 22’lik bir kesim ise çekimser kaldı.

Maariv’in 19 Ekim’de yaptığı ankete göre İsraillilerin yüzde 65’i büyük bir kara harekatını destekliyordu.

Maariv, “Şu anda gündemin en üst sıralarında yer alan rehineler konusundaki gelişmelerin [görüşlerdeki] bu değişimde büyük etkisi olduğu neredeyse kesin” diye belirtti.

Fotoğraf: Mohammed Al-Masri / Reuters

‣ İsrail toplumundan barış çağrıları yükseliyor: Filistin’deki işgale son verin!

‘Sivillerin benzeri görülmemiş ızdırabına son vermek için acilen ateşkes yapılmalı’

Uluslararası Af Örgütü, Gazze’de “daha önce benzeri görülmemiş insani felaket” devam ederken daha fazla sivil can kaybının önlenmesi ve hayat kurtarıcı yardımların Gazze halkına erişiminin sağlanması için işgal altındaki Gazze Şeridi’nde ve İsrail’de tüm tarafları acilen ateşkes yapmaya çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard konuya ilişkin basın açıklamasında, “Son iki buçuk haftadır İsrail’de ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları’nda akıl almaz boyutlarda bir dehşet yaşandığına tanıklık ediyoruz. Gazze Şeridi’nde 2 milyondan fazla insan, feci bir insani kriz ortamında hayatta kalmaya çalışıyor ve daha önce görülmemiş düzeyde sivil kayıplar meydana geliyor.”

Callamard, binlerce ölü ve binlerce yaralının yanı sıra 200’ün üzerinde rehine olduğunu hatırlatarak savaşın her iki tarafından da savaş suçları işlendiğini vurguladı:

Çatışmanın tüm taraflarınca savaş suçları dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuka karşı ciddi ihlaller azalmadan devam ediyor. Böylesi bir benzersiz yıkım ve ızdırap karşısında insanlık üstün gelmelidir.”

Callamard ateşkes çağrısıyla sözlerini sürdürdü:

“Sivilleri korumak ve insani acıların daha da sarsıcı boyutlara varmasını önlemek için acil eylem gerekli. Uluslararası toplumun tüm üyelerini bir araya gelerek çatışmanın tüm taraflarından acilen insani ateşkes talep etmeye çağırıyoruz.”

Fotoğraf: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

‣ İngiliz basınında ‘İsrail rüzgarı’: Guardian karikatüristini kovdu, BBC Arapça servisindeki altı gazeteciye soruşturma açtı

Dünyadan Gazze’ye destek ve ateşkes çağrıları: Soykırımı durdurun

Dünya’nın birçok ülkesinde İsrail veya Filistinlilere destek için onlarca eylem yapılıyor.

Filistin yanlısı gösterilerde ise hükümetlerin Filistin’e yönelik politikaları hedef alınıyor. Birleşik Krallık, ABD, Belçika ve Yunanistan‘da düzenlenen gösteriler ‘Filistin’e özgürlük’ teması altında birleşiyor.

İngiltere’de silah fabrikası işgal edildi

İngiltere‘nin güneyindeki Kent şehrinde İsrail’in en büyük silah üreticilerinden biri olan Elbit Systems‘in yan kuruluşu Instro Precision‘a ait silah fabrikası göstericiler tarafından işgal edildi.

Aralarında öğretmen, akademisyen ve doktorların da bulunduğu göstericiler “İşçiler özgür Filistin’den yana” ve “İngiltere soykırımı finanse ediyor” yazılı pankartlar taşıyarak “İsrail’in suçlarına her türlü ortaklığa son verilmesi” çağrısında bulundu.

Atina: Filistin’e özgürlük, İsrail’e izolasyon

Yunanistan’ın başkenti Atina‘daki Sintagma Meydanı‘nda toplanan göstericiler İsrail’in Atina Büyükelçiliği‘ne yürüdü. Burada sloganlar atan yüzlerce eylemci, ‘Filistin’e özgürlük, İsrail’e izolasyon’ sloganları attı.

Brüksel: Gazze’yi kurtarın

Belçika’nin başkenti Brüksel‘de Orta Doğu’daki gerilimi konu alan Liderler Zirvesi sırasında Schuman Meydanında toplanan yüzlerce kişi, İsrail’in saldırılarına karşı Filistin halkıyla dayanışma gösterisi düzenledi.

Eylemde, ‘Gazze’yi kurtarın’ ve ‘Soykırımı durdurun’ pankartları taşındı.

New York: Gazze için Wall Street’e

ABD’nin New York kentinde ise Menkul Kıymetler Borsası önünde başlayan Filistin yanlısı bir miting düzenlendi.

Mitingi düzenleyenlerin ‘Gazze için Wall Street’e akın etmeleri’ çağrısına uyan yüzlerce kişi aşağı Mahattan‘a doğru yürüdü.

Miting için hazırlanan bildiride, Gazze’ye atılan bombaları üreten ABD’li şirketlere dikkat çekildi ve Filistin’e özgürlük talep edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.