Dünyaİnsan HaklarıManşet

İsrail-Hamas savaşında toplam ölü sayısı 6 bini aştı: Çoğu sivil, yaklaşık üçte biri çocuk

0
Fotoğraf: Anas al-Shareef / Reuters

İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasındaki çatışmalar 17’nci gününde sürüyor. Çoğunu sivillerin oluşturduğu toplam ölü sayısı giderek artarken dünyanın dört bir yanından ateşkes ve barış çağrıları yükseliyor.

Gazze‘deki yetkililere göre 7 Ekim’den bu yana kuşatma altındaki bölgede en az 4 bin 651 kişi hayatını kaybetti, 14 bin 245 kişi yaralandı. Ölenlerin yaklaşık üçte birinin çocuk olduğu ifade edildi. İşgal altındaki Batı Şeria’da ölü sayısı 95’e, yaralı sayısı ise bin 650’ye yükseldi. İsrailde ise ölü sayısının bin 405, yaralı sayısının 5 bin 431’e ulaştığı kaydedildi.

İsrail, gece boyunca Gazze’ye saldırılarını sürdürdü. Hamas yetkilileri, hava saldırılarında en az 60 Filistinlinin öldüğünü, son 24 saat içerisinde ölen kişi sayısının 400’ü aştığını açıkladı.

İsrail, gece aralıksız sürdürdüğü bombardımanda birçok yerleşim birimini enkaza çevirdi. Refah’taki konut kulelerine düzenlenen saldırılarda ise 50 kişinin öldüğü sağlık görevlilerince doğrulandı. Enkaz altında halen çok insan olması nedeniyle bu sayının da artması bekleniyor.

Fotoğraf: Abed Khaled / AP

‣ İsrail-Hamas savaşı: 13 gündür Gazze’de her 15 dakikada bir çocuk öldürüldü

İsrail ordusu Gazze’de yüzlerce askeri hedefi vurduğunu açıkladı

İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi‘nde 320’den fazla askeri hedefe saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Ordu, silahlı grubun tünellerini, operasyonel karargahlarını ve gözlem noktalarını bombaladığını söyledi.

Ordu, kuşatma altındaki bölgeye yönelik uzun süredir konuşulan kara harekâtına gönderme yaparak, Gazze Şeridinde “manevra” hazırlığı yapan İsrail askeri güçlerini tehlikeye atabilecek bölgeleri imha ettiğini de ekledi.

Fotoğraf: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

‣ İsrail bombardımanı sürdürürken Gazze’de insani kriz derinleşiyor: İnsani felaketin eşiğindeyiz

İsrail güçleri Batı Şeria’ya baskın düzenledi

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği bir dizi baskın sırasında ateş açması sonucu en az iki kişi öldü, beş kişi de ağır yaralandı.

Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı‘na göre olay Ramallah‘ın kuzeyindeki Jalazone mülteci kampına yapılan İsrail baskını sırasında meydana geldi.

Ramallah’ın yanı sıra Nablus‘ta da sabah erken saatlerde düzenlenen baskınlarda 123 Filistinli gözaltına alındı. Bunların 40’ının Gazze Şeridinden işçiler olduğu açıklandı. İsrail güçleri, gözaltına alınanlardan 37’sinin “Hamas üyesi” olduğunu iddia etti.

Baskında 20 Filistinli İsrail güçlerince gözaltına alındı.

Fotoğraf: Hannibal Hanschke / EPA

‣ İsrail Gazze’deki El Baptist Hastanesi’ni vurdu: En az 500 ölü

Hamas ve İsrail kara kuvvetleri Gazze’de çatıştı

Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları‘na göre Hamas savaşçıları dün (22 Ekim) Gazze Şeridi’ne sızan bir İsrail gücüyle çatışmaya girdi. Grup, çatışmanın Gazze’nin güneyindeki Han Yunus‘un doğusunda gerçekleştiğini söyledi.

Açıklamada, “Savaşçılar sızan güçle çatışmaya girerek iki buldozer ve bir tankı imha etti ve güvenli bir şekilde üsse dönmeden önce gücü geri çekilmeye zorladı” denildi.

İsrail ordusu da pazar günü Gazze’ye yapılan baskında bir askerin öldüğünü ve üç askerin yaralandığını doğruladı ve amacın Hamas’ın elindeki esirlerin yerini tespit etmek olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Hannibal Hanschke / EPA

‣ Dünyadan barış çağrıları yükselirken İsrail tankları Gazze sınırına yaklaşıyor
‣ İsrail-Filistin savaşı: Mescid-i Aksa karıştı, HRW’den savaş suçu uyarısı

İsrail ordusu: Gazze’de en az 222 İsrailli esir alındı

İsrail ordusu son basın brifinginde 222 kişinin Hamas tarafından esir tutulduğunu açıkladı.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari gazetecilere yaptığı açıklamada, “Esirleri serbest bırakmak ve ailelerine teslim etmek için her türlü yönteme başvuracağız” dedi.

‣ İngiliz basınında ‘İsrail rüzgarı’: Guardian karikatüristini kovdu, BBC Arapça servisindeki altı gazeteciye soruşturma açtı

Lübnan-İsrail sınır bölgesinde binlerce kişi yerinden edildi

Lübnan yönetimi Hizbullah ve İsrail güçleri arasındaki sınır ötesi çatışmalar nedeniyle binlerce insan yerinden edildi. Lübnan-İsrail sınırının yaklaşık 100 km’si artık askeri bölge. Bu bölgede ya da yakınında yaşayan insanlar çatışmalardan kaçmak için Lübnan’ın içlerine doğru ilerlemeye başladı.

Lübnan’ın Sur kentinde bir okul, yerinden edilen insanların bir kısmı için sığınağa dönüştürüldü. Buradaki insanlar temel ihtiyaçların yetersizliğinden şikayet ediyor.

Yetkililer bu akınla başa çıkmakta zorlandıklarını ve bu tür bir insani krizle başa çıkmak için yeterli bütçeleri olmadığını söylüyor. Lübnan hükümetinin iflasın eğişinde olduğu belirtiliyor.

Fotoğraf: Zohra Bensemra / Reuters

‣ İsrail: Hamas rehineleri bırakana dek Gazze’ye gıda, su, ilaç, elektrik, yakıt yok

İsrail jetleri, Gazze’de bir camiyi daha vurdu

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı‘na göre İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nde bir camiyi daha vurduğunu belirtti. Bu saldırıyla 7 Ekim’den bu yana bölgede yıkılan cami sayısı 32’ye yükseldi.

Hava saldırısında Gazze’deki Şeyh Radvan mahallesinde bulunan Al-Noor Al-Mohammedi Camii hedef alındı.

‣ İsrail-Hamas savaşında yüzlerce sivil, en az sekiz gazeteci öldürüldü

İnsani yardımların üçüncü partisi Gazze’ye ulaştı

Mısır Kızılayı, üçüncü parti insani yardımı Refah sınır kapısından kuşatma altındaki bölgeye ulaştırdığını açıkladı.

Instagram hesabından yaptığı paylaşımda “Mısır Kızılayı, Filistin Kızılay Derneği‘ne teslim edilmek üzere Gazze Şeridi’ne üçüncü aşamada yardım malzemesi ulaştırdı” diyen Kızılay, “Yardım malzemesi temel tıbbi ve yardım ihtiyaçlarını içerecek şekilde hazırlandı” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada yardım kamyonlarının sayısına dair bilgi verilmedi.

‣ İsrail-Hamas savaşında can kaybı 1500’e yükseldi: İsrail intikam için sivilleri öldürüyor

AB’den insani yardım için ateşkes çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres‘in Gazze Şeridi’ne daha fazla yardım kamyonunun girebilmesi için ateşkes yapılması çağrısını yineledi.

Lüksemburg‘daki AB dışişleri bakanları toplantısına gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada Borrell, “Şu anda en önemli şey insani yardımın Gazze’ye girmesi. … Bence, insani desteğin gelmesine ve dağıtılmasına müsaade etmek için insani bir ateşkese ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

‣ İsrail, 50 yılın en ağır saldırısıyla karşı karşıya: Hamas’ın saldırılarında 700 kişi öldü
‣ İsrail Filistin’in Hamas güçlerine karşı ‘savaş’ ilan etti: Ölü sayısı 256’ya yükseldi

Rehineler için kara harekatının ertelenmesi gündemde

İsrail hükümeti üzerinde Gazze’ye planladığı kara harekâtını ertelemesi yönündeki baskı artıyor. ABD basınında yer alan haberlerde, Biden yönetiminin Hamas’ın elindeki rehinelerin kurtarılmasına zaman tanınması için harekâtın askıya alınması konusunda Binyamin Netanyahu hükümetine “tavsiyede bulunduğu” bildiriliyor. Öte yandan, rehinelerin ailelerinin Hamas’la müzakere edilmesi çağrısıyla İsrail’de düzenlediği eylemler devam ediyor.

Ailelerin İsrail Savunma Bakanlığı‘nın önünde önceki akşam Netanyahu’ya istifa çağrıları eşliğinde düzenlediği protestonun ardından, dün de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog‘un Kudüs‘teki konutunun önünde eylem vardı. Hamas’ın 21 Ekim akşamı iki ABD’li rehineyi serbest bırakılmasıyla umutlanan aileler, kendi yakınlarının da bırakılması için Hamas’la müzakere çağrısı yaptı. Herzog’un 80 rehinenin ailesiyle görüştüğü sırada düzenlenen eylemde, kara harekâtının ertelenmesi istendi.

İsrail’deki kadın hakları hareketinin önde gelen isimlerinden Ruth Halperin-Kaddari ise “Müzakerelere girmeyi reddetmek, 7 Ekim’den sonra kalan en ufak güven kırıntısını da yok ediyor. Bu, devletle halk arasındaki sözleşmenin topyekûn ihlali” ifadelerini kullandı.

‣ İsrail toplumundan barış çağrıları yükseliyor: Filistin’deki işgale son verin!

Dünyanın dört bir yanında protestolar

Hamas-İsrail savaşına birçok noktadan protesto sesleri yükselmeye devam etti. Bazı ülkeler Filistin bazıları da İsrail yanlısı gösterilere sahne oldu.

ABD’nin Boston kentinde yüzlerce kişi kent meydanında toplanarak “Özgür Filistin” sloganları attı. Göstericiler Gazze’deki ablukayı durdurun yazılı pankartlar taşıdı.

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde de Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi. California eyaletinde ise İsrail destekçileri bir araya geldi.

İngiltere‘nin başkenti Londra‘daki Trafalgar Meydanı‘nda da İsrail yanlıları bir araya geldi. Yaklaşık 20 bin protestocu, ellerinde İsrail bayraklarıyla Hamas’ın elindeki rehineleri bırakmasını talep etti. Haber alınamayan İsraillilerin isimleri teker teker okundu.

Almanya‘nın başkenti Berlin‘de de Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Brandenburg Kapısı‘ndaki etkinlikten seslenerek Yahudi karşıtlığına yönelik uyarılarda bulundu. Bu sırada Steinmeier’ın bulunduğu bölgeye yakın noktada yaklaşık 300 kişi İsrail karşıtı slogan attı. Polis, gruba müdahale etti. Gözaltına alınan protestocular oldu.

Fransa‘nın başkenti Paris‘te de Hamas saldırılarından bu yana ilk kez izinli bir şekilde Filistin’e destek gösterisi yapıldı. Binlerce kişi Filistin bayrağı sallarken; “Gazze, Paris sizinle birlikte”sloganı atıldı. Protestocular, Gazze’de ateşkes çağrısı yaptı.

Danimarka‘nın başkenti Kopenhag‘ta da binlerce kişi parlamento binasına yürüyüş gerçekleştirdi.

Pakistan‘ın Karaçi kentinde de Filistin yanlıları ABD Konsolosluğu‘nun  önünde bir araya geldi. ABD’nin İsrail’e verdiği destek protesto edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.