DünyaManşet

İsrail, 50 yılın en ağır saldırısıyla karşı karşıya: Hamas’ın saldırılarında 700 kişi öldü

0
Fotoğraf: Reuters

İsrail ordusu Filistinli militan grup Hamas‘ın roketli saldırısına karşılık “savaş durumu” ilan ederken, Hamas’ın sürpriz ve koordineli saldırılarında en az 700 İsrailli hayatını kaybetti. Filistinli yetkililere göre İsrail’in karşı saldırılarında ise en az 400 Gazzeli yaşamını yitirdi.

Hamas’ın silahlı kanadı 7 Ekim sabahı İsrail’e karşı yüzlerce roket fırlatarak mayıs ayındaki çatışmaların ardından varılan ateşkesi sona erdirdi. Saldırıyla birlikte çok sayıda silahlı Hamas militanı da İsrail’e girdi.

Hamas’ın Gazze sınırlarını geçerek birçok İsrailli asker ve sivili kaçırdığı açıklanan savaşta, İsrail’in hava saldırılarında çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.

Uluslararası alanda da geniş yankı bulan savaşa Hizbullah‘ın da dahil olarak çatışmanın bölgeye yayılmasından endişe ediliyor. Lübnan‘daki Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarında Filistin’e taraf olduklarını açıklamıştı. Hizbullah ayrıca İsrail sınırında bir saldırı düzenleyerek Hamas’a destek vermişti.

Şu ana kadar İsrail’den 700, Gazze’den ise 400 kişinin yaşamını yitirdiği ve Hamas’ın ayrıca 130 kişiyi kaçırdığı belirtiliyor.

Çatışmalar yedi veya sekiz noktada devam ediyor

euronews‘ün aktardığına göre, Hamas’ın İsrail içlerine doğru başlattığı saldırının üzerinden 48 saat geçmesine karşın Tel Aviv yönetimi halen kontrolü sağlayamadı.

Çatışmalara ilişkin gazetecilere bilgi veren Yarbay Richard Hecht, İsrail topraklarına sızan Filistinli savaşçılarla çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Askeri sözcü, pazartesi sabahı itibarıyla Gazze Şeridi çevresinde “yedi veya sekiz” noktada Hamas militanlarıyla mücadelenin sürdüğünü aktardı.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Önümüzde zor günler var

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog halka hitaben yaptığı konuşmada “Bugünlerde yaşananlar geniş çaplı ve kapsamlı bir savaşın parçasıdır. Böyle bir savaş göz açıp kapayıncaya kadar bitmez. Tartışılmaz bir gerçek var ki, İsrail devleti bir kez daha galip gelecektir. Başka bir seçeneğimiz yok” dedi.

Herzog “halk arasında cesaret ve birlik ruhunun korunması ve düşmanın psikolojik savaşına hizmet eden asılsız video ve söylentilerin yayılmasından kaçınılması” çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Mahmud Hams / AFP

‘ABD, donanma gemilerini ve askeri uçaklarını İsrail’e gönderiyor’

ABD‘deki Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden‘ın Hamas saldırılarının ardından İsrail’e ek destek verilmesi talimatını verdiği belirtildi.

NBC News‘in aktardığına göre, ABD Donanmasına ait gemilerin ve askeri uçakların İsrail’e yakın yerlerde konuşlandırılması ve ABD vatandaşlarının tahliye edilmesine yönelik planlar üzerinde duruluyor.

Fotoğraf: ABD Donanması

Kaynaklar, düşünülen diğer tedbirler arasında İsrail’de depolanan ve acil durumlarda İsrail’in erişimine izin verilen Amerikan mühimmat stokunun serbest bırakılmasının da yer aldığını belirtiyor.

İsrail medyası, bu mühimmatın büyük bir kısmının Ukrayna‘ya gönderildiğini, ancak stokta İsrail’in kullanımı için yeterli miktarda mühimmat olduğunu belirtiyor.

İsrailli gençlerin çöldeki festivali kabusa dönüştü

İsrail’de Gazze Şeridi yakınlarında hafta sonu çölde düzenlenen bir elektronik müzik festivali, Hamas militanlarının motorlu paraşütlerle baskın düzenlemesiyle kabusa dönüştü. Festival alanında 260 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı açıklandı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde festivale katılan İsrailli gençlerin cumartesi günü erken saatlerde çölde dans ettiği sırada gökyüzünde motorlu paraşütlerin belirdiği görülebiliyor.

Olayı yaşayan ve İsrail medyasına konuşan görgü şahitleri yaşananların dört-beş saat süren bir korku filmi gibi olduğunu belirtti.

Festivale katılan gençlerden Gili Yoskovich, bir ağacın altına saklandığını Hamas militanlarının yanlarından geçerken rastgele ateş açtıklarını anlattı.

Hamas savaşçıları normalde sıkı bir şekilde korunan sınır çitini paraşütler kullanarak fark edilmeden aşmayı başardı.

Erdoğan’dan Hamas ve İsrail’e barış çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün (8 Ekim) yaptığı açıklamada İsrail ve Hamas’ı “barışı desteklemeye” ve sivilleri korumaya çağırdı.

“Gerilimi azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” diyen Erdoğan, tüm uluslararası aktörleri barışı desteklemeye davet etti.

İsrail ile son dönemde ilişkileri normalleştirmeye başlayan Türkiye‘nin önümüzdeki günlerde Başbakan Netanyahu’yu ağırlaması bekleniyordu.

Fotoğraf: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Filistin ulusunun meşru savunmasını destekliyoruz

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi dün (8 Ekim) yaptığı açıklamada “İran, Filistin ulusunun meşru savunmasını desteklemektedir” dedi ve Hamas tarafından başlatılan saldırının ardından Müslüman ülkeleri de destek vermeye çağırdı.

İran her iki Filistinli hareketle de yakın ilişkilerini sürdürüyor ve Hamas’ın Cumartesi günü başlattığı saldırıyı memnuniyetle karşılayan ilk ülkelerden biri oldu.

Cumhurbaşkanı Reisi, “İran, Filistin ulusunun meşru savunmasını desteklemektedir. Siyonist rejim ve destekçileri bu konuda sorumlu tutulmalıdır” dedi.

Hamas’ın İsrail’i havadan ve karadan vurmasında İran’dan aldığı askeri desteğin önemli bir katkısı olduğu belirtiliyor.

Türkiye, İsrail-Filistin sorununu diğer ülkelerle görüştü

Reuters‘un aktardığına göre, bir Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı kaynağı, Bakan Hakan Fidan‘ın İsrail ve Hamas arasındaki çatışmayı Suudi Arabistan, Mısır, İran, Katar ve Filistinli mevkidaşlarıyla telefonda görüştüğünü söyledi.

BM: Gazze’de 123 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler, İsrail ile Hamas arasında şiddetlenerek devam eden savaşta 123 binden fazla kişinin yerlerinden edildiğini açıkladı.

İsrail, gazze’den giren Hamas militanları ile 6-7 noktada çatışmaların sürdüğünü açıklarken Gazze’yi havadan vurmaya devam ediyor.

BM’nin insani yardım kuruluşu OCHA‘nın aktardığına göre, çatışmanın başlamasından 8 Eylül akşamına dek Gazze Şeridi’nde 123 binden fazla insanın yerinden edildiğini duyurdu.

Yaklaşık 74 bin kişinin okullarda barındığını belirten OCHA, “Gazze’de 123 bin 538’den fazla kişi, çoğunlukla korku, korunma endişeleri ve evlerinin yıkılması nedeniyle ülke içinde yerinden edildi” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.