Dünyaİfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşet

İngiliz basınında ‘İsrail rüzgarı’: Guardian karikatüristini kovdu, BBC Arapça servisindeki altı gazeteciye soruşturma açtı

0

The Guardian gazetesinde 42 yıldır görev yapan karikatürist Steve Bell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘yu çizdiği karikatürü nedeniyle gazete tarafından işten çıkarıldı.

Bell, Netanyahu’yu kendi karnını Gazze Şeridi’nin ana hatları üzerinden neşterle kesmek üzereyken resmettiği karikatürü nedeniyle Yahudi düşmanlığı (antisemitizm) ile suçlandı. Eserde Netanyahu “Gazze sakinleri… Defolup gidin” ifadelerini kullanıyor.

Bell, gazeteden gelen bir telefonla 17’nci yüzyıl İngiliz şairi William Shakespeare‘in Venedik Taciri oyunundaki Yahudi Shylock karakterinin “yarım kilo et” repliğine atıfta bulunabileceğinin belirtilmesi üzerine karikatürüne yönelik antisemitizm tartışmalarının yükseldiğini söyledi.

Sosyal medya platformu X üzerinde açıklama yapan Bell, karikatürün 1960’lı yıllarda Başkan Lyndon B Johnson‘a ilişkin bir karikatürden esinlenerek ortaya koyduğunu belirtti.

Bell, karikatürü sunduktan dört saat sonra ekibinden gelen bir telefonda şifreli bir “et parçası” mesajı verildiğini ve “Özür dilerim, anlamadım” yanıtını verdiğini aktardı. Karikatürist Bell’e göre ekipten gelen cevap şöyleydi: “Yahudi adam; et parçası; antisemitik kinaye.”

Shakespeare’in Venedik Taciri eserindeki tefeci Shylock karakteri, açgözlülüğü nedeniyle İngiliz edebiyatındaki en kötü şöhretli Yahudi stereotiplerinden biri olarak kabul ediliyor.

Oyunda Shylock, verdiği borç üç ay içinde geri ödenmediği takdirde Antonio adlı karakterin etinden yarım kilo talep ediyor.

Guardian: Kendisine başarılar dileriz

BBC’nin aktardığına göre Bell, The Guardian’ın yorumunun kendisi için “hiçbir anlam ifade etmediğini” belirterek Netanyahu’yu boks eldivenlerini takmış bir şekilde kendi üzerinde cerrahi bir operasyon gerçekleştirmeye hazırlanırken gösteren karikatürde Shakespeare’in oyununa hiçbir atıfta bulunulmadığını, bunun feci sonuçlarının henüz görülmediğini” kaydetti ve ekledi:

“Görselin kendisi, merhum David Levine‘in Başkan Lyndon Johnson’ı (LBJ) Levine’in Vietnam haritası şeklinde çizdiği ameliyat izini gösterirken resmeden karikatüründen esinlenilmiştir.”

The Guardian News and Media’dan bir sözcü, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Steve Bell’in sözleşmesinin yenilenmemesine karar verilmiştir. Steve Bell’in karikatürleri geçtiğimiz 40 yıl boyunca Guardian’ın önemli bir parçası olmuştur – kendisine teşekkür ediyor ve başarılar diliyoruz.”

BBC’den Arapça servisinde çalışan altı gazeteciye soruşturma

Öte yandan Birleşik  Krallık’ın kamu yayıncısı BBC, İsrail karşıtlığı ve Hamas’ı desteklediği iddialarının ardından Arapça servisinde çalışan altı muhabir ile bir serbest muhabir hakkında soruşturma başlattı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.