DünyaManşetUncategorized

İsrail-Hamas savaşında can kaybı 1500’e yükseldi: İsrail intikam için sivilleri öldürüyor

0
Fotoğraf: @EuroMedHR / X

Filistinli Hamas militan grubunun 7 Ekim sabahı Gazze‘den İsrail‘e karşı saldırı başlatmasından ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun savaş durumu ilan etmesinden bu yana bin 500’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Bir İsrail Büyükelçiliği dün (9 Ekim) yaptığı açıklamada İsraillilerden ölü sayısının en az 900’e yükseldiğini ve bunların çoğunun siviller olduğunu kaydetti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) uluslararası sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus ise 2 bin 500 kişinin yaralandığını bildirdi. Ölenlerin 250’den fazlasını Gazze sınırı yakınlarındaki Supernova müzik festivalinde militanların kalabalığın üzerine ateş açması sonucu saldırıya uğrayan İsrailliler oluşturuyor.

CBS’in aktardığına göre, İsrailli yetkililer ayrıca Hamas savaşçılarının aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 100’den fazla rehineyi esir olarak Gazze’ye götürdüğünü açıkladı.

Fotoğraf: Mohammed Abed / AFP

‣ İsrail, 50 yılın en ağır saldırısıyla karşı karşıya: Hamas’ın saldırılarında 700 kişi öldü

140’ı çocuk 687 Filistinli hayatını kaybetti

Dün Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ölenler arasında en az 11 ABD vatandaşının bulunduğu ve bilinmeyen sayıda Amerikalının da kayıp olduğu doğrulandı.

Gazze Sağlık Bakanlığı ise İsrail’in misilleme hava saldırılarında 140’ı çocuk olmak üzere en az 687 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 3 bin 700’den fazla kişinin yaralandığını aktardı. 

1973 Yom Kippur Savaşı‘nın üzerinden yaklaşık 50 yıl geçmesinin ardından başlayan Hamas kontrolündeki İsrail’e yönelik koordineli ve çok cepheli saldırı uzun süredir devam eden İsrail-Filistin çatışmasında dramatik bir tırmanışa işaret ediyor.

Fotoğraf: Said Khatib / AFP

‣ İsrail Filistin’in Hamas güçlerine karşı ‘savaş’ ilan etti: Ölü sayısı 256’ya yükseldi

‘Tam kuşatma’ altındaki Gazze Şeridi’nde siviller yardım bekliyor

Dün İsrail, Gazze Şeridi’nde “tam kuşatma” ilan ederek kısa süre içerisinde bölgede elektrik, gıda, yakıt ve suyun kesileceğini belirtti. 

Bölgede yaşayan yaklaşık 2,3 milyon kişinin yüzde 80’i İsrail ile devam eden çatışmalar nedeniyle insani yardıma muhtaç durumda.

Hamas militanları tarafından yönetilen bölgenin hava sahası ve kıyı şeridi İsrail’in kontrolünde bulunuyor. Ayrıca sınırlarından kimlerin ve hangi malların geçebileceği de İsrail tarafından belirleniyor. Komşu ülke Mısır da Gazze sınırından geçiş izinlerini sıkı bir şekilde kontrol ediyor.

Bölge sakinleri, 7 Eylül’den bu yana bölgeye yardım ulaşmadığını bildiriyor. Saldırıların başlamasından bu yana İsrail, Gazze’ye gıda ve ilaç dahil tüm malzemelerin girişini durdurdu.

BBC’nin aktardığına göre, Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA sözcüsü Juliet Touma, Gazze’deki insanların mevcut durum karşısında “dehşete düştüklerini” ve hem kendilerinin hem de çocuklarının ve ailelerinin güvenliğinden endişe duyduklarını söyledi.

Fotoğraf: Reuters

‘Elektrik, internet yok; su ve gıda tükenmek üzere’

BM Genel Sekreter sözcüsü Stéphane Dujarric, 10’dan fazla sağlık çalışanının öldüğünü veya yaralandığını ve en az yedi sağlık merkezinin hasar gördüğünü söyledi.

Gazze Şeridi’nde birçok insan şu anda elektriksiz ve internetsiz durumda ve yakında temel gıda ve su kaynaklarının tükenebileceği belirtiliyor.

Dujarric, “Su, sanitasyon ve hijyen tesislerinin zarar görmesi 400 binden fazla insana verilen hizmetleri baltaladı Gazze Elektrik Santrali şu anda tek elektrik kaynağı ve onun da birkaç gün içinde yakıtı tükenebilir” dedi.

BM Dünya Gıda Programı‘nın halihazırda ülke içinde yerinden edilmiş 100 bin kadar Filistinliye gıda dağıttığını hatırlatan Dujarric, bu yardımların ilerleyen günlerde sekiz kat artacağını da sözlerine ekledi.

Son kısıtlamalardan önce de Gazze sakinleri yaygın gıda güvensizliği, hareket kısıtlamaları ve su sıkıntısıyla karşı karşıyaydı.

İsrail: Gazze çevresinde tam kontrolü sağladık

İsrail ordusu Gazze çevresindeki bölgelerin kontrolünü tamamen ele geçirerek tam kontrol sağladığını açıkladı.

Times of Israel’in aktardığına göre İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail ordusunun istihkam birimlerinin Gazze sınırındaki İsrail çitlerinde Hamas militanları tarafından kullanılan alanları temizlediğini söyledi.

Ordu sözcüsü hala “az sayıda” Filistinli savaşçının “İsrail topraklarında saklandığını” ekledi.

‣ İsrail toplumundan barış çağrıları yükseliyor: Filistin’deki işgale son verin!

‘İsrail sivilleri öldürerek intikam alıyor’

Euro-Med İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail güçlerini Gazze’de “sivillere karşı toplu katliam suçu” işlemekle suçladı.

Sosyal medyada yerle bir olmuş bir mahallenin fotoğrafını paylaşan grup, İsrail’in yoğun nüfuslu bölgelere uyguladığı aralıksız bombardımana değinerek “İsrail güçleri sivillere karşı toplu katliam suçu işleyerek Filistinli silahlı gruplardan intikam alıyor” dedi ve ekledi:

“Askeri gereklilik hallerinde dahi İsrail Gazze’ye yönelik saldırılarında uluslararası insancıl hukuk hükümlerine bağlı kalmak zorundadır.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.