DünyaManşetUncategorized

İsrail-Hamas savaşı: 13 gündür Gazze’de her 15 dakikada bir çocuk öldürüldü

0
Fotoğraf: AFP

İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasındaki savaş 13’üncü gününde devam ediyor. 7 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda binlerce sivil hayatını kaybederken yaklaşık bir milyon insanın yerinden edildiği tahmin ediliyor. Ölenlerin büyük bir kısmını çocuklar oluşturuyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana İsrail hava saldırılarında 3 bin 785 Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildiriyor. Bakanlık sözcüsü Eşref el-Kidra düzenlediği basın toplantısında hayatını kaybedenlerin bin 524’ünün çocuk, bininin de kadın olduğunu belirtti.

Bir sağlık personeli ise dün (18 Ekim) akşamdan bu yana Gazze Şeridi‘nde 121 kişinin öldüğünü, 540 kişinin de yaralandığını söyledi. Gazze’de yaralı sayısının 12 bin 600 civarında olduğu tahmin ediliyor.

İsrail’de hayatını kaybedenlerin sayısının bin 403’e yükseldiği ve en az 3 bin 800 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Ayrıca işgal altındaki Batı Şeria’da en az 69 kişinin öldüğü ve bin 300 kişinin yaralandığı ifade ediliyor.

Fotoğraf: Mohammed Saber / EPA

‣ İsrail bombardımanı sürdürürken Gazze’de insani kriz derinleşiyor: İnsani felaketin eşiğindeyiz

Gece saatlerinde Gazze Şeridi’nde bombardıman yoğunlaştı

Gece yarısından sonra İsrail, Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine yönelik bombardımanını yoğunlaştırdı; en çok hedef alınan bölge olan Refah’ta yaklaşık 30 Filistinli öldü.

Bombardıman nedeniyle binaları terk eden halk, kentteki çeşitli yerleşimlere sığındı. Birleşmiş Milletler okulları tamamen dolarak kapasitelerinin üzerinde insan ağırladı. Üniversite ve düğün salonları da tam kapasite dolu olmasına rağmen halen birçok insan barınabilecekleri yer arayışına devam ediyor.

Fotoğraf: Hatem Moussa / AP

‣ İsrail Gazze’deki El Baptist Hastanesi’ni vurdu: En az 500 ölü

BM: Gazze’de bir milyon kişi yerinden edildi

BM, Gazze’de yaklaşık bir milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve bu rakamın kuşatma altındaki bölge nüfusunun neredeyse yarısına tekabül ettiğini bildirdi.

BM’nin son insani yardım güncellemesine göre bu sayıya, BM’nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA tarafından Gazze’nin orta ve güney kesimlerinde işletilen okullara sığınan yaklaşık 352 bin kişi de dâhil.

UNWRA, okullardaki koşulların “giderek daha vahim hale geldiğini” ifade etti. BM, Gazze’nin merkezinde bulunan ve yaklaşık 4 bin ülke içinde yerinden edilmiş kişinin sığındığı El Maghazi mülteci kampında bu okullardan birinin 16 Ekim öğleden sonra İsrail hava saldırısı sırasında vurulduğunu ve en az altı kişinin öldüğünü söyledi.

‣ Dünyadan barış çağrıları yükselirken İsrail tankları Gazze sınırına yaklaşıyor
‣ İsrail-Filistin savaşı: Mescid-i Aksa karıştı, HRW’den savaş suçu uyarısı

‘Halihazırda beş hastane hizmet dışı’

Han Yunus’ta hâlihazırda beş hastane hizmet veremediği bildirilirken gerekli şekilde çalıştırılamadığı veya doğru şekilde işlemediği için tüm sağlık tesislerinin “mezarlığa dönüşmekte olduğundan” söz ediliyor.

Halen çalışmakta olan El Amal Hastanesinde ise gerekli malzemeler tükeniyor. Bir jeneratörü çalışır durumda tutan yakıtın tükenmemesi için jeneratör bir saat açık bir saat kapalı olacak şekilde kritik bir acil durum programı uygulanıyor.

Gazze’deki hastanelerde tıbbi malzemeler tükenirken, cerrah Ghassan Abu Sitta, enfeksiyonu önlemek amacıyla bakteriyel yaraları tedavi etmek üzere “köşedeki bakkaldan aldığı sirkeyi” kullanmaya başvurduğunu söylüyor. Abu Sitta, sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı paylaşımda “İş bu noktaya kadar geldi” dedi.

BM’nin sağlık hakkı özel raportörü Tlaleng Mofokeng, “Enklavdaki sağlık sektörü kırılma noktasında” dedi. Mofokeng, “Gazze’nin tıbbi altyapısı onarılamaz bir şekilde zarar gördü ve sağlık hizmeti sağlayıcıları, tıbbi malzemelere sınırlı erişim ve zamanında ve kaliteli sağlık hizmeti sunmalarına izin vermeyen koşullarla korkunç bir durumda çalışıyor” diye konuştu.

‣ İngiliz basınında ‘İsrail rüzgarı’: Guardian karikatüristini kovdu, BBC Arapça servisindeki altı gazeteciye soruşturma açtı

İsrail işgal altındaki Batı Şeria’da 80 Filistinliyi tutukladı

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da 80 kişiyi tutukladığını ve 63 kişiyi Hamas üyesi olmakla suçladığını açıkladı.

Ramallah yakınlarındaki Kfar Qibya‘da gözaltına alınan bir kişinin evinin yıkıldığını belirten İsrail Savunma Kuvvetleri, Nur Shams mülteci kampından “çok sayıda aranan kişinin” gözaltına alındığını söyledi.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkarem kentinde bulunan kamp, İsrail baskınlarının sık sık hedefi oluyor.

Fotoğraf: Shadi Tabatibi / Reuters

‣ İsrail: Hamas rehineleri bırakana dek Gazze’ye gıda, su, ilaç, elektrik, yakıt yok

BM: Su, Gazze için bir ‘ölüm kalım meselesi’

İsrail’in 9 Ekim’den itibaren Gazze’ye su, gıda, ilaç tedarikini ve elektriği keserek bölgeyi “tam kuşatma” altına almasından bu yana 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridindeki insanların karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri de temiz suya erişim.

Pek çok kişi temiz suya erişim sağlayamadığı için ulaşabildikleri kirli suları içmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Binlerce insan, kentin çeşitli yerlerine açılan kuyulardan çıkarılan tuzlu sularla hayatta kalmaya çalışıyor.

BM Gazze halkının temiz ve güvenli su sıkıntısı çektiği konusunda uyarıda bulunarak durumun bir “ölüm kalım meselesi” olduğunu hatırlattı.

Fotoğraf: Mohammad Ajjour / UNICEF

‣ İsrail-Hamas savaşında yüzlerce sivil, en az sekiz gazeteci öldürüldü

’Her 15 dakikada bir Filistinli çocuk öldürülüyor’

Defence for Children International‘a göre, İsrail güçleri 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne askeri saldırı başlattığından bu yana yaklaşık her 15 dakikada bir Filistinli çocuğu öldürdü.

Filistinli bir sivil toplum kuruluşuna göre İsrail’in Gazze üzerindeki bombardımanı sonucu her 15 dakikada bir çocuk hayatını kaybediyor ve bu da mevcut savaşın çocuklar üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.

Filistin üzerindeki bombardımanın başladığı 7 Ekim’den bu yana her gün en az 100’den fazla çocuk öldürüldü.

Uluslararası Çocukları Savunma Örgütü “Gerçek zamanlı bir soykırıma tanık oluyoruz” açıklamasında bulundu.

Fotoğraf: Reuters

‣ İsrail-Hamas savaşında can kaybı 1500’e yükseldi: İsrail intikam için sivilleri öldürüyor

‘Gönderilecek 20 kamyon yardım, okyanusta bir damla olacak’

ABD ile Mısır dün Gazze’ye sınırlı miktardaki insani yardımın ulaştırılması için anlaşmaya vardı. Buna göre Refah sınır kapısını açılarak yardım taşıyan 20 kamyon Gazze’ye geçiş yapacak. Geçişlerin yarın (20 Ekim) başlaması bekleniyor.

Yardım kuruluşları ise 20 kamyon yardımın yeterli olmayacağını söylüyor.

BM İnsani Yardım Direktörü Martin Griffiths, Gazze’de insani durumun hafifletilmesi için günde yaklaşık 100 kamyona ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kahire‘deki Dünya Gıda Programı‘ndan Abeer Etefa, 20 kamyonun “iyi bir başlangıç” olacağını ancak “hiçbir şekilde yeterli olmayacağını” söyledi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) da Gazze’ye 20 yardım kamyonunun ulaşmasının “yeterli olmadığını” söyledi.

Bir IFRC sözcüsü, “Her türlü şeye ihtiyacı olan 2 milyon insandan bahsediyoruz, dolayısıyla 20 kamyon okyanusta bir damla olacak. Açıkçası, ülkeye giren her türlü yardımı memnuniyetle karşılıyoruz, ancak bundan çok daha fazlasına sahip olmamız gerekecek” diye konuştu.

Sözcü, şu ana kadar yardım ulaştırıldığında hava saldırılarına ara verileceğine dair bir taahhütte bulunulmadığını da sözlerine ekledi.

BM açıklamasına göre, insani yardım taşıyan yaklaşık 100 kamyon sınırın Mısır tarafında Gazze’ye girmek için izin bekliyor.

Fotoğraf: EPA

‣ İsrail, 50 yılın en ağır saldırısıyla karşı karşıya: Hamas’ın saldırılarında 700 kişi öldü

‘Avrupalı liderler ateşkes çağrısı yapmak yerine İsrail’e desteklerini gösteriyor’

Rutgers Üniversitesi‘nde siyaset bilimi ve Orta Doğu çalışmaları profesörü olan Abdelhamid Siyam, Avrupalı liderlerin İsrail’i ateşkes çağrısı yapmak için değil, İsrail’in yanında olduklarını göstermek için ziyaret ettiğini söyledi.

Al Jazeera’ya konuşan Siyam “Avrupalı liderler bölgeye iki mesajla gidiyor. Birincisi, İsrail’in ne yaptığına bakmaksızın İsrail’e sınırsız destek vermek istiyor. İkincisi, rehineleri kurtarmaya çalışıyorlar ve belki bir insani koridor söz konusu olabilir.

Siyam, şunları söylüyor:

Böyle bir durum hiç görülmedi. İsrail uluslararası hukuku hiç dikkate almadan hareket ediyor. Herkesin gözü önünde savaş suçu işliyor ve bu liderler ateşkes çağrısı bile yapmıyor. Bu eşi benzeri görülmemiş bir durum.”

‣ İsrail Filistin’in Hamas güçlerine karşı ‘savaş’ ilan etti: Ölü sayısı 256’ya yükseldi

Üst düzey ABD yetkilisinden istifa: Bunun bir parçası olmayı reddediyorum

ABD Dışişleri Bakanlığı‘ndan üst düzey bir yetkili, “İsrail’e devam eden ölümcül yardımımızla ilgili anlaşmazlık” olarak tanımladığı durum üzerine bir istifa mektubu yazarak kamuoyuyla paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı’nda Siyasi-Askeri İşler Direktörü olarak görev yapan Josh Paul, LinkedIn hesabından yayımladığı mektupta “Korkarım ki geçtiğimiz on yıllarda yaptığımız hataları tekrarlıyoruz ve ben daha uzun süre bunun bir parçası olmayı reddediyorum” dedi.

ABD için silah transferleri konusunda çalışan Paul, artık “bir tarafa daha fazla silah verilmesini desteklemek için çalışamayacağını” söyledi. Paul, “kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, ağır insan hakları ihlallerinin adını koyabilmek bizim sorumluluğumuzdur” diye ekledi.

ABD, İsrail’e yılda 3,8 milyar dolardan fazla askeri yardım sağlıyor.

Fotoğraf: EPA

‣ İsrail toplumundan barış çağrıları yükseliyor: Filistin’deki işgale son verin!

Dünyadan 801 akademisyenden ‘Gazze’de soykırım’ uyarısı

Dünyadan 801 akademisyen Gazze’de “olası bir soykırım” konusunda uyarıda bulunan ortak bir yazılı açıklama yaparak olası bir soykırım konusunda uyardı.

Akademisyenler açıklamada “Uluslararası hukuk, çatışma ve soykırım çalışmaları akademisyenleri olarak, İsrail güçleri tarafından Gazze Şeridi’nde Filistinlilere karşı soykırım suçu işlenebileceğine yönelik uyarıda bulunmak zorunluluğundayız. Bunu bu suçun ağırlığının bilincinde olarak öyle kolayca yapmıyoruz; mevcut durum bunu talep ediyor” ifadelerini kullandı.

İmzacı akademisyenler arasında önde gelen Holokost ve soykırım çalışmaları uzmanları, uluslararası hukuk ve Uluslararası Hukuka Üçüncü Dünya Yaklaşımları (TWAIL) akademisyenleri bulunuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.