Denizlerde av yasağı başladı

Balıkçılık av sezonu 15 Nisan itibariyle sona erdi. Denizlerdeki av yasağı endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini kapsarken, küçük ölçekli kıyı balıkçılığı yapanlar yasaktan muaf tutuluyor.

1 Eylül 2023’te başlayan 2023-2024 balıkçılık av sezonu, bugün (15 Nisan’da) sona erdi, av yasağı başlamış oldu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023-2024 balıkçılık av sezonunun başta hamsi olmak üzere birçok türün avcılığı açısından bereketli geçtiğini bildirdi ancak, iklim krizine bağlı olarak deniz suyu sıcaklıklarının değişmesiyle azalan balık türleri hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Bakan Yumaklı, yeni av yasağının endüstriyel avcılık yapan gırgır ve trol gemilerini kapsayacağını, ancak kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçıların yasaktan muaf tutularak avcılığa devam edebileceklerini açıkladı. Bu dönemde, uluslararası sularda avcılık yapmak isteyen balıkçıların Bakanlık’tan özel izin alması gerekecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sürdürülebilir balıkçılık ve yasalara uygun avcılık yapılmasını sağlamak amacıyla yoğun bir denetim programı yürüttüğünü açıkladı. 2023’te yapılan 171 bin 219 denetim sonucunda, kaçak avcılıkla elde edilen 593 ton su ürününe el konuldu ve 6 bin 527 kişi ile iş yerine toplamda 74 milyon 12 bin 121 lira tutarında idari para cezası uygulandı.

Yeni dönemde yasağın ihlali durumunda 8 bin TL’den 200 bin TL’ye varan idari para cezaları uygulanacak.

Bakan Yumaklı ayrıca, 31 Ağustos 2024 itibariyle yürürlük süresi dolacak olan mevcut tebliğlerin yerini alacak yeni kuralların, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’nun raporları ve bilimsel tavsiyeler doğrultusunda hazırlanacağını duyurdu. Açıklamaya göre bu yeni kurallar, iklim değişikliği ve sektörel gelişmeler göz önünde bulundurularak sürdürülebilir balıkçılık politikalarını şekillendirecek.

[İklim Masası] Hamsi, palamut popülasyonlarını korumak için av mevsimi sınırlandırılmalı
WWF uyardı: Hayalet balıkçılık denizleri yok ediyor
İklim kampanyası: AB çapında balıkçılık endüstrisine yakıt sübvansiyonunu kesin
Müsilajın vurduğu Marmara’da av yasağı kalktı ama tehlike geçmiş değil

İklim krizi balıkçılığı nasıl etkiliyor?

İklim değişikliğine bağlı olarak gelişen sıcaklık artışları, okyanusların asitlenmesi ve deniz seviyesindeki yükselme gibi faktörler, deniz habitatlarını ve dolayısıyla balık popülasyonlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Deniz sıcaklıklarındaki artış, balıkların üreme dönemlerini ve göç yollarını değiştirebilirken, özellikle sıcak su türleri soğuk su bölgelerine kayarken, soğuk su türlerinin yaşam alanları daralabiliyor. Bu durum, balıkçılık sezonlarının başlama ve bitiş zamanlarını değiştirebilir ve balıkçılık faaliyetlerini zorlaştırabilir. Ayrıca, sıcaklık artışları denizdeki oksijen seviyelerini düşürüyor, bu da balıkların büyüme ve sağkalım oranlarını olumsuz etkiliyor.

Akdeniz’e Nefes Programı ile denizlerin akciğerleri korunacak
İklim krizi: Denizlerde su seviyesi yükseliyor, İstanbul ve İzmir’in kıyıları tehdit altında
İklim değişikliği ve endüstri faaliyetleri nedeniyle denizlerde sıcaklık artıyor

Okyanusların asitlenmesi, kabuklu deniz hayvanları başta olmak üzere birçok deniz canlısının kabuk ve iskelet yapılarının zayıflamasına neden oluyor. Bu da balıkçılar için önemli olan ekosistemlerin bozulmasına yol açıyor. Aynı zamanda denizlerdeki besin zincirlerinde meydana gelen değişiklikler, balıkların beslenme alışkanlıklarını ve dolayısıyla avlanma tekniklerini etkileyebiliyor.

İklim değişikliği nedeniyle artan şiddetli hava olayları da, balıkçılık faaliyetlerinin güvenliğini tehdit ediyor ve balıkçıların denize açılma sürelerini kısıtlayabiliyor. Bu durum, sektörün ekonomik dengesini bozabilir ve balıkçılıkla geçinen topluluklar üzerinde ciddi sosyoekonomik etkiler yaratabilir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR