DünyaManşet

İsrail-Hamas savaşında yüzlerce sivil, en az sekiz gazeteci öldürüldü

0
Fotoğraf: Ramez Mahmoud / AP

Filistinli militan grup Hamas‘ın 7 Eylül’de İsrail‘e düzenlediği saldırının ardından başlayan İsrail hava saldırılarında en az sekiz gazetecinin yaşamını yitirdiği ve iki gazetecinin de kayıp olduğu bildirildi.

Filistin basın ofisinin bugün (11 Ekim) yaptığı açıklamada, Said al Tavil, Muhammed Soboh, Hişam al-Nawajha, Ibrahim Lafi, Muhammed Cergun, Muhammad al-Salihi, Esad Shemmale ve Selame Mim’in öldürüldüğü; Nidal al-Whahidi ve Haytham Abdel Wahed adlı iki gazeteciden ise haber alınamadığı belirtildi.

Nidal Al-Whahidi’nin ailesi, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından esir alınan kişilerin gösterildiği bir videoda Al-Whahidi’yi teşhis ettiklerini bildirdi. Ancak bu durum IDF tarafından resmi olarak kabul edilmedi.

Bir başka gazeteci olan Ibrahim Kannan ise 7 Ekim’de İsrail’in Gazze Şeridi‘nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırıyı takip ederken ayağından ve kolundan yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Üç gazetecinin evleri saldırılarda tamamen yıkılırken en az 40 medya kuruluşu da hava saldırılarına hedef oldu.

Fotoğraf: Arafat Barbakh / Reuters

‣ İsrail-Hamas savaşında can kaybı 1500’e yükseldi: İsrail intikam için sivilleri öldürüyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler: Kınıyoruz

Sınır Tanımayan Gazeteciler, bir açıklama yayımlayarak saldırılarda gazetecilerin hedef alınmasını ve öldürülmesini kınadı ve tarafları Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi‘nin 2222 sayılı kararı uyarınca gazetecilerin korunmasını sağlama çağrısı yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“İsrail ve Filistin toprakları arasındaki savaşın sivil kurbanları arasında, görevleri sırasında öldürülen gazeteciler de bulunuyor. Son üç gün içinde ölümlerinden üzüntü duyduğumuz beş gazetecinin hepsi Filistinliydi. Geçtiğimiz on yıl içinde Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde 17 Filistinli medya çalışanı daha aynı akıbete uğradı ve toplam ölüm sayısı 22’ye ulaştı. Bu durum Filistin’i gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri kılmaktadır. Hamas tarafından gerçekleştirilen katliamlarda ve İsrail bombardımanlarında yüzlerce sivilin öldürüldüğü mevcut bağlamda, bu suçları kınıyor ve tüm tarafları BM Güvenlik Konseyi’nin 2222 sayılı kararı uyarınca gazetecilerin korunmasını sağlamaya çağırıyoruz.”

gazeteci

Fotoğraf: AP

‣ İsrail toplumundan barış çağrıları yükseliyor: Filistin’deki işgale son verin!

Yüzlerce sivil hayatını kaybetti

Bölgede daha önce benzeri görülmemiş boyutlara ulaşan çatışmalarda, birkaç gün içinde yüzlerce sivil öldürüldü.

İsrail güçleri ile Hamas arasındaki saldırılarda 900 Filistinli ve bin 200 İsrailli olmak üzere en az 2 bin 100 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında yüzlerce sivilin bulunduğu belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ni hedef alan bombardımanlarında en az 687 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 bin 700 sivilin de yaralandığını bildirdi. Bir İsrail Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada da ölen İsraillilerin çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu kaydedildi.

‣ İsrail, 50 yılın en ağır saldırısıyla karşı karşıya: Hamas’ın saldırılarında 700 kişi öldü

Ne olmuştu?

Yaklaşık 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi, 2007’den bu yana İsrail kuşatması altında bulunuyor.

7 Ekim’de Filistinli militan grup Hamas’ın silahlı kanadı olan El Kassam Tugayları, İsrail’e ‘Aksa Tufanı‘ adlı bir operasyon gerçekleştirerek çok cepheli bir saldırı düzenledi.

İsrail ordusu Hamas’ın saldırılarına karşılık “savaş durumu” ilan etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ülkesinin “uzun ve zor bir savaşa girdiğini” belirtirken, Gazze Şeridi’nin “tamamen abluka altına alınacağını” duyurdu.

İsrail güçleri hava saldırıları düzenleyerek Gazze Şeridini bombardımana tuttu. “Tam kuşatma” altına alınan bölgede bir kısmı halihazırda insani yardıma muhtaç olan halka temel gıda, su ve ilaç tedariki kesildi. Nüfusun bir kısmının elektrik ve internete erişimi engellendi. Bölgedeki aktif son elektrik kaynağı olan Gazze Elektrik Santrali‘nin ise birkaç gün içerisinde yakıtının tükeneceği öngörülüyor.

BM’den yapılan açıklamada, Dünya Gıda Programı‘nın halihazırda ülke içinde yerinden edilmiş 100 bin kadar Filistinliye gıda sağladığı ifade edildi ve bu yardımların ilerleyen günlerde sekiz kat artacağı bildirildi.

‣ İsrail Filistin’in Hamas güçlerine karşı ‘savaş’ ilan etti: Ölü sayısı 256’ya yükseldi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.