ManşetTürkiye

İsrail: Hamas rehineleri bırakana dek Gazze’ye gıda, su, ilaç, elektrik, yakıt yok

0
Fotoğraf: AP

Filistinli militan grup Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalar nedeniyle tam abluka altına alınan Gazze Şeridinde insani durum giderek ağırlaşırken, İsrailli bir yetkili Hamas tarafından kaçırılan rehineler serbest bırakılana kadar bölgeye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini açıkladı.

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı bir paylaşımda Hamas’ın rehin aldığı kişiler serbest bırakılana dek Gazze Şeridine herhangi bir insani yardım ulaştırılmayacağını belirtti.

Katz, paylaşımında şunları söyledi:

“Gazze’ye insani yardım mı? Kaçırılan İsrailliler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik düğmesi açılmayacak, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu girmeyecek. İnsancıllık için insancıllık. Ve kimse bize ahlak dersi veremez.”

Fotoğraf: AP

‣ İsrail-Hamas savaşında yüzlerce sivil, en az sekiz gazeteci öldürüldü

Gazze’de insani durum ağırlaşıyor

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant 9 Ekim’de yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ne tam abluka uygulayacaklarını ve bölgeye elektrik, yiyecek ve yakıt sağlanmayacağını söylemişti.

2007 yılından bu yana İsrail kuşatması altında bulunan bölgede yaşayan yaklaşık 2,3 milyonluk nüfusun büyük bir bölümü, çatışmalar başlamadan önce de insani yardımlarla hayatını sürdürüyordu.

Gazze Şeridinde yaşayan halk, tam abluka altınan Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den beri yardım ulaşmadığını belirtti. Su, temel gıda ve ilaçlara erişim sıkıntılarının başlaması halkta derin endişeye yol açtı. Bölgedeki ekmek fırınları ve marketlerin önünde uzun kuyruklar oluştuğu belirtildi.

9 Ekim’de tam ablukanın başlamasının ardından aktif durumdaki son elektrik kaynağı olan Gazze Elektrik Santrali‘nin yakıtının tükenmesiyle bölgenin tamamının elektriksiz kaldığı bildirildi. Gazze’deki yetkililer, elektrik santralinin tamamen kapanmasıyla bölgenin insani bir felaketle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Fotoğraf: AP

‣ İsrail toplumundan barış çağrıları yükseliyor: Filistin’deki işgale son verin!

Yüzlerce sivil öldü; yüz binlerce sivil yerinden edildi

Çatışmalar beşinci gününde devam ederken, savaşın her iki tarafından siviller ağır kayıplar vermeye devam ediyor.

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi üzerindeki devam eden bombardımanı nedeniyle en az bin 100 Filistinli öldürdü. Hamas güçlerinin saldırıları nedeniyle İsrail’de öldürülenlerin sayısı da bin 200’e yükseldi.

Her iki tarafın yetkilileri de ölenlerin çoğunun siviller olduğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Gazze Şeridindeki bombardımanını bir “toplu cezalandırma” olarak nitelendirdi. Yetkililer, bunun bir savaş suçu olduğunu hatırlatarak İsrail’i kınadı.

BM, İsrail’in Filistin bölgesini hedef alan ağır bombardımanın devam etmesi nedeniyle 338 binden fazla insanın Gazze Şeridi’ndeki evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Fotoğraf: AP

Tüm dünya kayıplar veriyor

İsrail Büyükelçiliği’nin İsrail Hükümeti Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıda bir Türkiye vatandaşının hayatını kaybettiği, bir Türkiye vatandaşından da haber alınamadığını belirtti.

Bugün İsrail’e ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, 25 ABD vatandaşının Hamas militanları tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

BBC’nin aktardığına göre, devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda taraflar arasındaki saldırılar nedeniyle Kanada, Birleşik Krallık, Fransa, Tayland, Nepal, Filipinler, Almanya, Avusturya, İtalya, Kamboçya, Brezilya, Çin, Paraguay, Meksika, İrlanda ve Tanzanya vatandaşlarının da öldürülmüş, rehin alınmış veya kayıp olduğu bildirildi.

Fotoğraf: AP

‣ İsrail-Hamas savaşında can kaybı 1500’e yükseldi: İsrail intikam için sivilleri öldürüyor

Hamas kadın ve çocuk rehineleri serbest bıraktığını açıkladı

Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, Gazze Şeridi yakınlarındaki bir bölgede bir kadın ve iki çocuğun serbest bırakıldığını gösteren bir video yayımladı. El Kassam Tugayları yaptığı açıklamada serbest bırakılan kadının İsrail vatandaşı olduğunu söyledi.

Dün (11 Ekim) gecesi Al Jazeera‘de yayımlanan görüntülerde kimliği belirsiz kadın ve çocuklar uzaktan çekilmiş ve arkadan gösteriliyor.

Hamas savaşçıları olduğu tahmin edilen kişiler, kadın ve çocukları İsrail ile Gazze arasındaki sınır olduğu tahmin edilen bir çitin yakınındaki açık bir alana bıraktıktan sonra uzaklaşırken görülüyor.

Videonun ne zaman çekildiği netlik kazanamazken, İsrailli bazı yetkililer videoyu “tiyatro” olarak nitelendiriyor.

İsrail ordusunun Arap medyası sözcüsü Avichay Adraee sosyal medya platformu X’te yaptığı Arapça açıklamada, “Tüm dünya, yüzlerce masum çocuk ve kadını terörist bir saldırıyla ve iğrenç bir katliamla infaz eden barbar örgütün çirkin ve gerçek yüzünü gördükten sonra Hamas, medya sözcüsü aracılığıyla bir propaganda videosu tiyatrosuyla gerçeği değiştirmeye çalışıyor. Gerçek açık ve nettir ve önümüzdeki günlerde daha da netleşecektir. Hamas İŞİD’den daha kötü ve biz durmaksızın Hamas’ı vurmaya devam edeceğiz” dedi.

İsrail askeri sözcüsü, Hamas’ın saldırısı sırasında Gazze’de rehin alınan yaklaşık 100 kişiden 97’sinin kimliklerinin hükümet tarafından teyit edebildiğini söyledi.

Uluslararası Kızıl Haç Örgütü rehineler konusunda Hamas ve İsrail ile temas halinde olsa da müzakerelerin durma noktasına geldiği düşünülüyor.

‣ İsrail, 50 yılın en ağır saldırısıyla karşı karşıya: Hamas’ın saldırılarında 700 kişi öldü

Gazze’de elektrik ve yakıt krizi ‘çevre ve sağlık felaketi’ne dönüşebilir

Gazze’de, İsrail’in devam eden saldırıları ve elektrik krizi nedeniyle bir sağlık ve çevre felaketi yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

AA‘nın aktardığına göre, Gazze Şeridi Belediyeler Birliği Başkanı Yahya es-Serrac, basın toplantısı düzenleyerek, yaşanabilecek tehlikelere ilişkin bilgi verdi.

Serrac, “İsrail’in saldırılarının devam etmesi ve su, kanalizasyon ve çöp toplama başta olmak üzere belediyelerin sunduğu hizmetler için gerekli olan elektrik ve yakıtın tedarik edilememesi nedeniyle bir sağlık ve çevre felaketi yaşanabileceğini” söyledi.

İsrail’in saldırısının, bir savaş suçu ve uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlali olduğunu belirten Serrac, uluslararası camiaya, Filistinlilere yönelik saldırıların durması ve işgal altındaki sivillerin korunmasını öngören uluslararası hukukun uygulanması için acil müdahale çağrısı yaptı.

Serrac, evlerin yüzde 80’lik kısmına su verilememesi nedeniyle Gazze’de büyük bir su krizi yaşandığına dikkati çekti.

Fotoğraf: AP

Netanyahu savaş kabinesi kuruyor

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Jonathan Conricus bugün erken saatlerde yaptığı bir açıklamada ‘amaçları için uygun vakit geldiğinde’ Gazze’ye bir kara saldırısı başlatılacağını söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, Hamas’ın beklenmedik saldırısının ardından acil birlik hükümeti ve savaş kabinesi kurma konusunda anlaştı.

Fotoğraf: AP

‣ İsrail Filistin’in Hamas güçlerine karşı ‘savaş’ ilan etti: Ölü sayısı 256’ya yükseldi

Ne olmuştu?

Yaklaşık 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi, 2007’den bu yana İsrail kuşatması altında bulunuyor.

7 Ekim’de Filistinli militan grup Hamas’ın silahlı kanadı olan El Kassam Tugayları, İsrail’e ‘Aksa Tufanı‘ adlı bir operasyon gerçekleştirerek çok cepheli bir saldırı düzenledi.

İsrail ordusu Hamas’ın saldırılarına karşılık “savaş durumu” ilan etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ülkesinin “uzun ve zor bir savaşa girdiğini” belirtirken, Gazze Şeridi’nin “tamamen abluka altına alınacağını” duyurdu.

İsrail güçleri hava saldırıları düzenleyerek Gazze Şeridini bombardımana tuttu. “Tam kuşatma” altına alınan bölgede bir kısmı halihazırda insani yardıma muhtaç olan halka temel gıda, su ve ilaç tedariki kesildi. Nüfusun bir kısmının elektrik ve internete erişimi engellendi. Bölgedeki aktif son elektrik kaynağı olan Gazze Elektrik Santrali‘nin ise birkaç gün içerisinde yakıtının tükeneceği öngörülüyor.

BM’den yapılan açıklamada, Dünya Gıda Programı‘nın halihazırda ülke içinde yerinden edilmiş 100 bin kadar Filistinliye gıda sağladığı ifade edildi ve bu yardımların ilerleyen günlerde sekiz kat artacağı bildirildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.