Afganistan ve Pakistan’ı etkisi altına alan ve mevsim normallerine göre erken başlayan şiddetli yağışlar, en az 72 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin mağdur olmasına yol açtı.
The Independent‘in aktardığına göre Afganistan’da Taliban sözcüsü, Pazar günü (14 Nisan’da) ülkede meydana gelen sel felaketlerinde en az 33 kişinin hayatını kaybettiğini ve 27 kişinin yaralandığını doğruladı. Sözcü Abdullah Janan Saiq, ayrıca selin 200 hayvanın ölümüne, 600’den fazla evin yıkılmasına, 800 hektar tarım arazisinin ve 85 kilometre yolun zarar görmesine yol açtığını belirtti. En çok zarar gören bölgelerin batıdaki Farah, Herat ile güneydeki Zabul ve Kandahar olduğu ifade edildi.
Pakistan’da ise sel ve yıldırım düşmesi sonucu en az 39 kişi hayatını kaybetti. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolar, insanların bellerine kadar suya batmış şekilde evlerinden eşyalarını kurtarmaya çalıştıklarını gösteriyor. En çok etkilenen bölgeler arasında Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa ve Punjab eyaletleri yer alıyor. Özellikle Balochistan’ın kıyı kasabaları, ana liman şehri Gwadar da dahil olmak üzere ciddi hasarlar aldı. Bu hasarlar, günlük yaşamı olumsuz etkileyen elektrik ve diğer temel altyapılarda kesintilere neden oldu.
Afganistan ve Pakistan’ı ‘iklim krizi’ vurdu
Her iki ülkenin hava durumu daireleri, önümüzdeki günlerde daha fazla yağış beklendiğini duyurdu.
Güney Asya, yıllık yağışının yüzde yetmiş ila seksenini muson mevsimi olan Haziran sonundan itibaren alıyor. Ancak, erken yaz döneminde de yağış görülebiliyor. Bölge, son yıllarda yağış modellerinde dengesizlikler yaşıyor; uzun kurak dönemler ve kısa sürelerde aşırı yağışlar görülüyor. Bilim insanları ve uzmanlar, bu durumu küresel sıcaklıkların yükselmesiyle ilişkilendiriyor.
‣ Afganistan’da kadınlar: Nefes alamıyor gibi hissediyorum
‣ İklim krizi: Pakistan’da muson yağmurları nedeniyle sekiz çocuk hayatını kaybetti
‣ Pakistan kirlilik seviyesini düşürmek için yapay yağmur kullanıyor
Pakistan ve Afganistan, iklim krizine karşı dünyanın en savunmasız ülkeleri arasında yer alıyor. Her iki ülke de son yıllarda aşırı sel zararları bildirmiş olup, küresel ısınmaya katkıları nispeten düşük olmasına rağmen bu durumdan ciddi şekilde etkileniyor.
2022’de Pakistan, kayıtlara geçen en kötü sel felaketini yaşamış, ülkenin üçte biri su altında kalmış, bin yedi yüzden fazla insan hayatını kaybetmiş ve milyonlarca kişi yerinden edilmişti. O zamandan beri, tekrarlanan felaketler mağdurları etkilemeye devam ediyor.