Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

Dronla görüntülendi: İliç’in ÇED süreci bugün yaşananların itirafı gibi

0
İliç

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait Çöpler Altın Madeni tesisinin bulunduğu alanda, 13 Şubat 2023 saat 14:30 sıralarında devasa bir siyanürlü yığın kaydı. İlk belirlemelere göre en az dokuz işçi, kayan toprak ve liçin altında kaldı. Arama kurtarma faaliyetleri sürerken, işçilerden hala haber alınamadı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, siyanürlü liç yığınının kaydığı alanda 400 bin kamyonluk toprak kütlesi olduğunu açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını ve dört savcının görevlendirildiğini bildirdi. Gerçekleşen faciaya ilişkin soruşturma sürerken, sekiz kişinin gözaltına alındığı; gözaltına alınan kişilerin maden ocağını işleten şirkette yönetici ve idari pozisyonda çalıştığı, birinin de yabancı uyruklu olduğu öğrenildi.

 

İliç’teki Çöpler Altın Madeni tesisinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Aralık 2010’dan itibaren altın üretimi yapılıyor. Anagold’un yüzde 80’i daha önce vergi borcu silinen Kanadalı altın maden şirketi Alacer Gold‘a, yüzde 20’si ise Çalık Grubu bünyesinde bulunan Lidya Madencilik’e ait.

İliç’te daha önce neler olmuştu?

Erzincan İliç’teki altın madeninde 21 Haziran 2022’de bir siyanür sızıntısı yaşanmıştı. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Altın Madeni’nde siyanür solüsyon bulunan bir boruda yırtılma meydana gelmiş ve bölgeye 20 ton siyanür solüsyon dağılmıştı.

Yeşil Gazete’nin daha önce gündeme getirdiği üzere; söz konusu bölgeyle ilgili Türk Toraks Derneği ve Türk Tabipler Birliği tarafından yıllar önce raporlar yazılmış, siyanürlü liçlemenin tehlikelerine dikkat çekilmiş ve derhal durdurulması istenmişti.

‣ İliç Altın Madeni’nde toprak kayması: En az dokuz işçi toprak altında
‣ Meslek örgütleri: Çöpler’deki faciaya davet çıkarıldı 
‣ İliç’teki altın madeninde kayan siyanürlü yığının iki kattan fazla artması istenmişti
‣ İliç felaketinin müsebbibi şirkete Kanada sahip çıkmıyor: Madenin sahibi kim?
‣ Bakan Yerlikaya: İliç’te 10 milyon metreküp kütle kaydı
‣ İliç’e gidişler engelleniyor: İncelemeye giden İHD heyetinden üç kişi gözaltına alındı
‣ İliç için eylem çağrısı: İliç’te yaşanan katliamın sorumluları Murat Kurum’dur, iktidardır
‣ JMO uyarıyor: İliç fay hattı üzerinde, gerekli önlemler alınıyor mu?
İliçli Sedat Cezayirlioğlu, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ten gözaltına alındı
İliç için Meclis Araştırma Komisyonu kuruluyor
İliç’te kapasite artışı: Kurum sahiplenmiyor, yönetmelik ne diyor?

Çöpler Altın Madeninin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) geçmişi

  • 16.04.2008: Çöpler Kompleks Maden İşletmesi için ilk “ÇED
    Olumlu” kararı alındı.
  • 10.04.2012: “ÇED Olumlu” kararıyla Mobil Kırıcı tesisinin işletilmesi, mevcut işletmeye SART tesisi ilavesi, Çöpler ekonomik olmayan kaya (pasa) sahasının depolama kapasitesinin arttırılması sağlandı.
  • 17.05.2012: “ÇED Olumlu” karan ile açık ocak madencilik faaliyetlerinde kapasite artışı tekrarlandı.
  • 24.12.2014: “ÇED Olumlu” kararı alınarak, Çöpler sahasında sülfitli cevherin çıkarılması ve zenginleştirilmesi amacıyla, sülfitli cevher zenginleştirme tesisi ve ADT inşasini da içeren kapasite artışı yapıldı.
  • 07.10.2021: “ÇED Olumlu” kararı ile, projede mevcut açık ocaklarda kapasite artışı, pasa depolama sahalarında revizyon, Yığın Liç tesisinde büyüme ve atık depolama tesisinde (ADT) kapasite artışı sağlandı. (Bu proje “Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi Projesi” olarak adlandırıldı.)
  • 16.08.2023 – Çöpler Kompleks Madeni Açık Ocak işleme projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.