Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

Meslek örgütleri: Çöpler’deki faciaya davet çıkarıldı

0
Çöpler

Erzincan İliç‘teki Çöpler Altın Madeni‘ndeki siyanürlü yığın alanında meydana gelen kaymayla ilgili Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Tabipleri Birliği ve Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği’nden (TMMOB)’nden açıklama yapıldı. İki örgüt, madende yapılan kapasite artışının, yaşanan felakete neden olduğuna dikkat çekti.

İliç Altın Madeni’nde toprak kayması: En az dokuz işçi toprak altında

TBB: Şirkete yargı koruması sağlandı

TBB’nin sosyal medya platformu X’den yapılan açıklamada,  madende haziran 2022’de yaşanan siyanür sızıntısına dikkat çekilerek olaydan sonra madenin ruhsatının iptal edilmediği gibi kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması kararı verildiği vurgulandı.

Meslek ve çevre örgütlerinin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlandığına dikkat çeken TTB, yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarıldığını belirtti.

TMMOB ise İliç’te açtıkları davaya dikkat çekerek, şu hatırlatmayı yaptı:

“Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır. 6 Aralık 2023 tarihinde İliç’de açtığımız iki ayrı davanın bilirkişi keşfindeydik. 2. Kapasite artırımı için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararı ve açık ocak işletme genişletmesi için verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davalardı. İliç Çöpler Altın Madeni işletmesi kapatılmalıdır ve rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır dedik. Facia geliyor dedik… Facia geldi… Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Teknik ekibimiz ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyoruz.”

Kanadalı altın maden şirketi Anagold (SSR Mining) ve Çalık Grubu bünyesindeki Lidya Madencilik tarafından işletilen Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin cevher döküm sahasında saat 14.28 sıralarında toprak kayması yaşanmış; siyanürlü solüsyon madenin çevresine yayıldı.

Toprak kayması nedeniyle ilk belirmelere göre dokuz işçinin toprak altında olduğu tahmin ediliyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.