Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

İliç felaketinin müsebbibi şirkete Kanada sahip çıkmıyor: Madenin sahibi kim?

0

Kanada Büyükelçisi Kevin Hamilton, Erzincan İliç‘te dokuz işçinin siyanür ve diğer zehirli kimyasallarla kirlemiş tonlarca toprak yığını altında kaldığı Çöpler Altın Madeni‘ndeki felaketle ilgili bir açıklama yayımladı.

Hamilton sosyal medya platformu X‘ten yaptığı açıklamada “Erzincan’daki maden işletmesi Kanada’ya ait değildir.” dedi.

Kanada Büyükelçiliği de Türkçe yaptığı paylaşımda “Bazı medya kuruluşları göçüğün meydana geldiği madenin Kanada’ya ait olduğunu bildirdi. Bu doğru değildir. Erzincan’daki maden işletmesi Kanada’ya ait değildir” ifadelerini kullandı.

Çok uluslu şirketin merkezi ABD‘deki Colorado Denver‘de bulunuyor. İliç’teki madenin yüzde 80’ine sahip şirket, Kanada Şirketler Kanunu‘na da tabi görünüyor. Kanada Toronto’da da bir ofisi bulanan şirketin CEO’su da Kanada vatandaşı.

Türkiye’de Çalık Holding‘in sahibi olduğu Lidya Madencilik’le ortak olarak 21 Eylül 2000 tarihinde Anagold Madencilik Sanayii ve Ticaret A.Ş.’yi kuran SSR Mining, 1946 yılından bu yana dünya çapında madencilik alanında faaliyet gösteriyor.

Şirket, Artvin‘deki Hod Maden‘in de yüzde 40 hissesinin sahibi. Burada da büyük ortak Çalık Holding.

Kanada’da yerleşik SSR Mining’in ABD, Meksika, Peru gibi pek çok ülkede sermaye ortaklıkları bulunuyor.

Hisseleri çakıldı

İiliç’deki felaketin ardından  SSR Minig’in hem ABD hem de Kanada borsalarındaki değeri de yüzde 50 oranında düştü.

Türkiye saati ile dün facianın duyulmasının ardından 16.30’da açılan NASDAQ’da (ABD) şirketin hisseleri yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Günü 9,72 dolar ile kapatan şirketin hisseleri 16.30’da 8,23 dolar ile açıldı. 1 saatten kısa sürede 4,50 dolara kadar geriledi ve 22 senelik dibi gördü.

Toronto (Kanada) borsasında ise dünü 13,08 Kanada Doları’ndan kapatan şirket 11,11 Kanada Dolar’ı ile açıldı. NASDAQ’la benzer şekilde 1 saatte yüzde 50’den fazla değer kaybetti.

Reuters‘ın aktardığına göre hisselerin düşmesinin ardından şirket, Çöpler’deki faaliyetlerin askıya alındığını duyurdu.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.