Yüzlerce metre çekilen İznik Gölü’nün yanı başında yeni tehdit

Her ay üst üste kırılan sıcaklık rekorları ve azalan yağışlarla birlikte yüzlerce metre çekilen İznik Gölü'nün yanı başında, HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş. için 'Kimyevi Gübre Üretim Tesisi' yapılması planlıyor. Tesisin göl için yeni bir tehdit oluşturacağı belirtiliyor.

Azalan yağışlar, üst üste sıcaklık rekoru kıran ayların ardından her geçen gün daha çok suyun çekildiği İznik Gölü’nün hemen yanına HEKTAŞ bünyesinde kurulacağı duyurulan yeni tesis, göl için yeni tehdit oluşturabilir.

Bursa’nın yerel gazetesi Tuna Gazete‘den Hasan Bozbey‘in aktardığına göre; tesiste göl suyu kullanacağı iddia edilirken bazı doğa savunucuları tesise şimdiden karşı olduklarını belirtiyor.

HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş. tarafından Bursa, Orhangazi’de İznik Gölü‘ne yakın bir noktada (950 metre uzaklıkta) kurulması planlanan üretim tesisinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci hakkında halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak.

HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş. adlı firma, Orhangazi ilçesi Muradiye mahallesi İskele civarı mevkii noktasında “Tarım ilaçları etken madde üretimi, tehlikesiz atıktan bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi” kurulması için harekete geçti.

25 Nisan’da halkın katılım toplantısı yapılacak

75 bin 565 metrekarelik dev tarlada yapılması planlanan tesisin ÇED sürecini Mora Çevre Ve Orman Mühendislik Sanayi Ticaret Limited Şirketi üstlendi. ÇED sürecini üstlenen firma, söz konusu proje için halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için toplantı düzenleyecek.

25 Nisan günü yapılması planlanan toplantı, saat 14.00’da Örnekköy Konağı Kahvesi‘nde yapılacak.

İznik Gölü Orhangazi sahilinde daha önce Tarımsal İnovasyon Merkezi olarak kurulan HEKTAŞ tesisleri kurulduğu günden bu yana ise tarımsal faaliyetler konusunda faaliyet gösteriyordu. Ancak yine aynı bölgede kurulması planlanan Kimyevi Gübre Üretim Tesisi’nin İznik Gölü’nden yüksek miktarda su kullanacağı gerekçesi ile tepki görüyor.

Son yıllarda artan küresel ısınma, yağışların azlığı, bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle tarihin en düşük seviyesinde olan İznik Gölü’nden su kullanması planlanan HEKTAŞ tesisinin göle daha fazla zarar vereceği de ifade ediliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR