Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Yüzlerce metre çekilen İznik Gölü’nün yanı başında yeni tehdit

0
Kaynak: Proje Dosyası - İznik Gölü'nün yakınına yapılması planlanan projenin alanını gösterir harita.

Azalan yağışlar, üst üste sıcaklık rekoru kıran ayların ardından her geçen gün daha çok suyun çekildiği İznik Gölü’nün hemen yanına HEKTAŞ bünyesinde kurulacağı duyurulan yeni tesis, göl için yeni tehdit oluşturabilir.

Bursa’nın yerel gazetesi Tuna Gazete‘den Hasan Bozbey‘in aktardığına göre; tesiste göl suyu kullanacağı iddia edilirken bazı doğa savunucuları tesise şimdiden karşı olduklarını belirtiyor.

HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş. tarafından Bursa, Orhangazi’de İznik Gölü‘ne yakın bir noktada (950 metre uzaklıkta) kurulması planlanan üretim tesisinin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci hakkında halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak.

HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş. adlı firma, Orhangazi ilçesi Muradiye mahallesi İskele civarı mevkii noktasında “Tarım ilaçları etken madde üretimi, tehlikesiz atıktan bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi” kurulması için harekete geçti.

25 Nisan’da halkın katılım toplantısı yapılacak

75 bin 565 metrekarelik dev tarlada yapılması planlanan tesisin ÇED sürecini Mora Çevre Ve Orman Mühendislik Sanayi Ticaret Limited Şirketi üstlendi. ÇED sürecini üstlenen firma, söz konusu proje için halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için toplantı düzenleyecek.

25 Nisan günü yapılması planlanan toplantı, saat 14.00’da Örnekköy Konağı Kahvesi‘nde yapılacak.

İznik Gölü Orhangazi sahilinde daha önce Tarımsal İnovasyon Merkezi olarak kurulan HEKTAŞ tesisleri kurulduğu günden bu yana ise tarımsal faaliyetler konusunda faaliyet gösteriyordu. Ancak yine aynı bölgede kurulması planlanan Kimyevi Gübre Üretim Tesisi’nin İznik Gölü’nden yüksek miktarda su kullanacağı gerekçesi ile tepki görüyor.

Son yıllarda artan küresel ısınma, yağışların azlığı, bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle tarihin en düşük seviyesinde olan İznik Gölü’nden su kullanması planlanan HEKTAŞ tesisinin göle daha fazla zarar vereceği de ifade ediliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.