CVK’nın altın madeni tarlaları yuttu, kadınlar isyan etti: Tarlam nerede!

CVK Madencilik'in tarlalarını ve mera alanlarını adeta yutarak üzerinde iş makinalarını çalıştırdığını gören kadınlar isyan ederek 'Tarlam nerede' dedi.

Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinin başta Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy olmak üzere çok sayıda köyünü etkileyecek olan CVK Madencilik’e ait altın madeni projesine giden yurttaşlar isyan etti. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri ve bölgede yaşayan yurttaşların gittiği altın madeni proje alanında yurttaşlar madeni tarlalarını adeta yuttuğunu gördü.

Gökçeyazı köylüleri şaşkınlıkla “Tarlam nerede” diye sordu. Kameralara yansıyan görüntülerde ise bitki örtüsünün yok edildiği, eskiden tarlaların ve meraların olduğu yerde artık iş makinalarının gezdiği görüldü. İşte o anlar:

‘Hepimizin adeta kanını dondurdu’

Köylülerle birlikte alana giden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nden ekofeminist aktivist Süheyla Doğan, o anları şöyle anlattı:

“Gördüğümüz durum hepimizin adeta kanını dondurdu. Köyün meralarının, tarlalarının olduğu alanda ağaçlar kesilmiş, yeşil bitki örtüsü sıyrılmış, tepeler tıraşlanmış, çukurlar açılmış, prefabrik şantiye binaları yapılmıştı. Kamyonlar, kepçeler, ağır iş makinaları harıl harıl çalışıyordu. Atık depolama alanı yapılmaya başlanmış, alanın tabanı için vadi düzlenmeye başlanmıştı.”

‘Tarlam nerede?’

Birkaç ay önce bilirkişi keşfi için gittikleri yeşil alanın 4 Nisan’da gittiklerinde tanınmaz hale geldiğini söyleyen Doğan, “Gözyaşlarımızı tutamadık.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bölgede sahada tarlası olan köylüler tarlalarını bulamadılar. İsyan ettiler: ‘Tarlam Nerede? Tarlama ne oldu? Tarlamı bulamıyorum’ sözleri yankılandı vadide. Şirket, ruhsat alanında kalan, satışı yapılmayan özel mülkü gasp etmişti. Bizleri gören özel güvenlik bölgeye gelmekte ve jandarmaya haber vermekte gecikmedi.

Özel güvenlik araçları ile yolu kapattı ve geçişimizi engelledi. Köylülerin yukarıdaki tarlalarını görme istekleri Kolluk tarafından güvenlik nedeniyle kabul edilmedi. Köylülerin tarlalarını görmelerinin engellendiğine dair tutanak tutulması talebi de kolluk tarafından geri çevrildi. Karakola gidip ifade verme istekleri de uygun bulunmayarak kaymakam’a dilekçe vermeleri istendi.

Alanda bir açıklama yapılıp sloganlarla tepki gösterilerek Gökçeyazı’ya dönüldü. Şirketin özel mülkiyet gaspına karşı köylüler haklarını aramaya devam edecek!”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR