EkolojiManşetTürkiye

İliç’te kapasite artışı: Kurum sahiplenmiyor, yönetmelik ne diyor? 

0
Fotoğraf: DHA

Eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, Erzincan‘daki Çöpler Altın Madeni‘nde meydana gelen faciayla ilgili açıklamada bulundu. Söz konusu altın madenine verilen izin süreçlerinde bakan olan Murat Kurum, facianın birincil sorumluları arasında bulunmasına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez. Böyle bir yetkisi yoktur Bakanlığım döneminde bu işletmeye verilen ÇED raporunu dile getiriyorlar. Çevre Bakanlığı, sadece çevresel etkileri denetler. İşletmeye, çevreye, doğaya zarar veriyor mu, vermiyor mu buna bakar. Bakanlığımız döneminde bu işletmenin çevresel etki denetimleri çok sıkı bir şekilde yapıldı. Bu işletmenin çevre mevzuatına uygun iş yapıp yapmadığı tam 135 kez denetlendi.”

İşletme hakkında çevreyi kirlettiği için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu aktaran Murat Kurum, “Bize iftira atanlar şunu da bilir ki; Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez, çünkü böyle bir yetkisi yoktur. Sadece ve sadece kapasite artışının çevreye etkisini ölçer, onaylar ya da onaylamaz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan da kapasite artışında Çevre Bakanlığı’nın ve Murat Kurum’un sorumluluğuna ilişkin haberlere “düzeltme” geldi.

Haberlerin “manipülasyon içerdiği” öne sürülen açıklamada, kapasite artışlarına ÇED sürecinde onay verilmesi mevzuat kapsamında zorunlu olduğu ancak tek başına yeterli olmadığı öne sürüldü.

Yönetmelik ne diyor?

Oysa ÇED Yönetmeliğine göre; “Yönetmeliğe tabi projeler hakkında “ÇED Olumlu”, “ÇED Olumsuz”, “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararlarını verme yetkisi Bakanlığa aittir” deniliyor.

Ayrıca kapasite artırımına ilişkin maddede ise şu ifadelere yer veriliyor:

“MADDE 20- (1) ‘ÇED Olumlu’ veya ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı bulunan ve eşik değeri olan projelerde yapılacak kapasite artışı ve/veya alan genişletilmesinin planlanması durumunda, her bir kapasite artışı miktarının mevcut proje kapasitesi ile toplanması ve bu toplamın;

a) Ek-1’deki listede yer alan eşik değer ve üzerinde kalması durumunda, 8 inci madde kapsamında başvuru yapılması gerekmektedir.

b) Ek-2’deki listede yer alan eşik değer ve üzerinde kalması durumunda, 16 ncı madde kapsamında başvuru yapılması gerekmektedir.

(2) “ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunan projelerde kapasite artışı ve/veya genişletilmesinin planlanması halinde, planlanan projenin etkileri, mevcut karara esas çevresel etkiler ile birlikte kümülatif olarak değerlendirilir.”

Ayrıca 2022’de Bakanlığın internet sitesinden kapasite artışına ilişkin şu açıklama yapılmıştı:

“Erzincan ilinin İliç ilçesi Çöpler mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 847, 49729 ve 20067313 Ruhsat Nolu Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.”

‘Milletimiz bu kötü niyeti çok iyi biliyor, çok iyi tanıyor’

Kurum, faciadan iki gün sonra yaptığı açıklamada şunları da söyledi:

“Milletimizi yasa boğan böylesi bir hadise, siyasi bir istismara dönüştürüldü. Masabaşında üretilmiş pek çok yalan haber ve tezvirat sağa sola servis edildi. Milletimiz bu kötü niyeti çok iyi biliyor, çok iyi tanıyor.

Vatandaşlarımızın daha toprağın altında olduğu bir yerde, 85 milyonun gözünün, aklının, kalbinin burada olduğu bir aşamada; bu olayı siyasete alet etmek vicdansızlık, insafsızlık değil de nedir? Hangi insani duyguya, hangi insani erdeme uygundur? İnsanımızın canları üzerinden siyasi ikbal peşine düşenleri, milletimizi aldatmaya çalışanları bu millet affetmeyecektir. Bu millet, bu siyaset simsarlarını, bu algı operasyonlarını boşa çıkaracak, unutmayacak, onları derin vicdanıyla ve ferasetiyle cezalandıracaktır.”

Tepkiler: Kurum yalan söylüyor

Kurum’un açıklaması kamuoyundan geniş tepkiler aldı. Onlardan bazıları;

 

 

‘ÇED yönetmeliği yeni, yeşile boyanmış kalkınma hevesi eski’

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.