Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

İliç için eylem çağrısı: İliç’te yaşanan katliamın sorumluları Murat Kurum’dur, iktidardır

0
Fotoğraf: DHA

Erzincan‘ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik ve Çalık Holding‘in sahibi olduğu Çöpler Altın Madeni‘nde meydana gelen çevre felaketi nedeniyle Türkiye’nin çeşitli noktalarında eylem gerçekleştirilecek.

Yıllar içerisinde defalarca kez bilim insanlarının raporları da işaret edilerek kapatılması istenen madende dün (13 Şubat) altın cevheri çıkarma sürecinde siyanürle ayrıştırılan yığınların toplandığı liç alanında kayma meydana gelmişti. 9 işçi de kayan yığınla birlikte kayboldu. Resmi makamlarca arama çalışmalarının başlatıldığı söylendi. Söz konusu yığın liçinde siyanürden arseniğe pek çok tehlikeli madde bulunuyordu. Altın madenine karşı bugüne kadar yapılan hiçbir uyarı dikkate alınmadı. Bölgedeki yaşamı tamamen tehlikeye atan bu madene karşı eylemler gerçekleştirilecek.

Ekoloji örgütlerinin öncülüğünde düzenlenen protesto, İstanbul‘da Şişli‘de bugün (14 Şubat) saat 18.00’da madenin sahiplerinden Çalık Holding binası önünde eylem gerçekleştirilecek. Anagold Madencilik binası önünde ise 19.00’da eylem gerçekleştirilecek.

‘İliç’te yaşanan katliamın sorumluları Murat Kurum’dur, iktidardır’

Ayrıca Muğla‘da da 15 Şubat’ta Merkez Sınırsızlık Meydanı‘nda saat 18.00’da protesto gerçekleştirilerek basın açıklaması okunacak. Eylemin duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

“Erzincan, İliç’te yaşanan katliamın sorumluları kapasite artırımına onay veren Murat Kurum’dur. Mevcut iktidardır. Çalık Grubu’dur. Anagold Madencilik’tir. Kayan siyanürlü pasalardır. Zehirli topraktır. İliç madeni hemen kapatılmalıdır. Madenin ivedilikle kapatılması ve kayıp maden işçilerinin hesabını sormak için tüm Türkiye’de basın açıklaması yapıyoruz.”

Öte yandan dün (13 Şubat) de Çalık Holding binası önünde eylem yapıldı. Doğanın Çocukları‘nın eyleminde şu ifadeler öne çıktı:

“Altın madeninde devasa büyüklükte katliam gerçekleşti. Doğanın Çocukları olarak bu madenin en büyük yerli ortaklarından biri olan Çalık Holding’in önündeyiz. Çalık Holding bu ülkedeki doğa katliamı deyince akla ilk gelen şirketlerden biridir.

Bugün buradayız. Bu patronlar, bu şirketler, kendilerine devletlerine öyle güveniyorlar ki buraya hiçbir güvenlik önlemi dahi koymamışlar. Çünkü cezasızlıkla ödüllendirileceklerini çok iyi biliyorlar.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.