Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

İliç’e gidişler engelleniyor: İncelemeye giden İHD heyetinden üç kişi gözaltına alındı

0
Fotoğraf: İHD

Erzincan, İliç’teki altın madeninin siyanürlü yığın liçin kayması sonucu meydana gelen kaymanın sorumlularına karşı Erzincan’a doğru yola çıkanlar engelleniyor. İliç’e inceleme yapmaya gitmek üzere yola çıkan üç İnsan Hakları Derneği heyeti dahil dört kişi ise gözaltına alındı. Tunceli Valiliği’nin madendeki kaymadan sonra Erzincan’a geçişleri 18 Şubat’a kadar yasaklayan karar ise gerekçe olarak gösteriliyor.

“Erzincan ilinde meydana gelen toprak kayması olayı ile ilgili eylem ve etkinlik düzenlemek amacıyla kişilerin ve araçlarının, ilimiz sınırları içerisinden Erzincan iline çıkışlarının 14.02.2024 günü saat: 00.01’den 18.02.2024 günü saat: 23.59’a kadar ilgili mevzuat çerçevesinde KISITLANMASI kararı alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” kararı nedeniyle şehirden çıkışlarda yoğun kontroller yapılıyor.

Erzincan’a doğru sabah saatlerinde yola çıkan ve engellenenlerden ikisi de Akpazar Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi ile ESP Eşgenel Başkan Yardımcısı Beykan Taşkıran’dı.

Yeşil Gazete’ye konuşan Orhan Çelebi, “Dersim çıkışında arkadaşları beklettiler. Dersim çıkışında yasak var. Dört, beş araç var; orada bekliyor. Biz sabah erken çıktık. Şu anda Muti Köprüsü’nde bekletilmiştik. Ama yaptığımız müzakereler sonucunda bırakıldık. Şimdi Erzincan’a doğru gidiyoruz. Dersim çıkışında İHD heyetine gözaltılar olduğu bilgisi var” dedi.

İncelemeye gitmek isteyen heyet gözaltına alındı

Yeşil Gazete’nin ulaştığı Gürbüz Solmaz, kendisi de dahil üç İHD heyeti ve bir de avukat dört kişinin gözaltında olduğunu doğruladı. Gözaltılarla ilgili İnsan Hakları Derneği’nden de şöyle bir açıklama geldi:

“Erzincan İliç ilçesinde yaşanan maden göçüğü sonrasında bölgeye giderek yerinde inceleme yapmak isteyen İHD Dersim Şube Eş Başkanlarımız Gürbüz Solmaz, Gönül Sonbahar ve üyelerimiz Nilüfer Akdağ ve Gökmen Yeşil gözaltına alındı.

Tunceli Valiliğiinin İl idaresi kanunu kapsamında almış olduğu ‘Tunceli İlinden Erzincan İline Çıkışları Yasaklayan Karar‘ kapsamında gözaltına alınan İHD üye ve yöneticilerimizin derhal serbest bırakılarak İliç’e gitmelerine izin verilmesini ve bu yasak kararın kaldırılmasını talep ediyoruz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.