Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Dikmece Zeytin Hasadı Festivali başladı: Kamulaştırma kararından dönülmezse son olabilir

0

Hatay‘ın Antakya ilçesinde bulunan Dikmece Köyü’nde 21 Ekim’de başlayan Zeytin Hasadı Festivali, Dikmece Direnişi’nin 97’nci gününde devam ediyor.

Dikmece’de deprem konutu yapımı kapsamında çok sayıda arazi için verilen kamulaştırma kararına karşı köylülerin direnişi devam ediyor. Karardan dönülmediği takdirde bu zeytin hasadı köylülerin yaptığı son zeytin hasadı olabilir.

Herkesi Zeytin Hasadı Festivali’ne ve Dikmece Direnişi’ne davet eden köy sakinleri sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı paylaşımda “İstimlakları da istimlakçıları da kabul etmiyoruz, tanımıyoruz. Bu zeytinlikler istimlakçıların, şirketlerin değil onlara yüzyıllardır emek veren Dikmece halkınındır” açıklamasında bulundu.

Dikmece Direniyor hesabından yapılan paylaşımda “Zeytin Hasadı Festivali dayanışmayla devam ediyor. Köyümüzden başka bir yere gitmiyoruz” mesajı verildi.

Festival 30 Ekim’e kadar devam edecek.

‣ Hatay’da inşaat için tarım arazileri kamulaştırılan Dikmece halkı nöbete başladı
‣ Dikmece’de de jandarma copu: Zeytinlerini ve tarım arazilerini savunan köylüler gözaltına alındı

Dikmece neden direniyor?

Dikmece Köyü üç bölgeden oluşuyor. Yukarı Dikmece, Çiftlik mahallesi, Kuyucak mahallesi.

Yukarı Dikmece zeytin ağaçlarının olduğu mahalle, Kuyucak mahallesi Antakya-İskenderun yoluna yakın. Bu mahalle depremde yüzde 80 yıkıldı. Kamulaştırılan alan içinde bu mahalle de yer alıyor.

300-400 yıllık zeytinliklerin bulunduğu Yukarı Dikmece’de oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Toplam 7500 dönüm zeytinliğin yer aldığı Dikmece’de Derince denilen özel bir cins zeytin yetişiyor. Hem yağı hem zeytini çok kıymetli olan bu zeytin türü de istimlakla beraber yok olacak. Dikmeceliler hem toprağına, hem zeytinliklerine hem de yaşam alanlarına sahip çıkmak için direniyor.

‣ Kamulaştırılan Dikmece’nin köylüleri bahur ve rihenlerle yürüdü: Gitmedik, buradayız
‣ ‘İmara uygun değil’ denilen Dikmece’ye nasıl TOKİ yapılır?

Ne olmuştu?

6 Şubat depremlerinin hemen ardından, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hızlıca başlatılan deprem konutu inşaatları kapsamında çok sayıda arazi kamulaştırılmıştı.

Antakya merkeze 10 kilometre mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle yapılaşma için tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor.

Gülderen’de 61 parsel 14 Nisan tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ’nin Dikmece ihalesini alan Sarıdağ İnşaat şirketi de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı. İhaleye göre, bölgede bin 415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapılacak.

Dikmece halkı acele kamulaştırılan zeytinlik ve tarım arazilerini korumak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’ye dava açmıştı. Kamulaştırmada herhangi bir kamu yararının gözetilmediğini dile getiren Dikmece halkı, usulsüz kararla birçok kanun maddesinin de ihlal edildiğine dikkat çekmişti.

Dikmece direnişçilerinden Hasan Özgül şunları kaydetti:

İstimlaklar gerçekleşirse sadece Dikmece’de yüz binlerce asırlık zeytin ağaçları katledilecek. Dikmece köyü boşaltılacak. Demografik, kültürel ve tarihsel yapı bozulacak. Şirketlere rant için köylerimizin, zeytinliklerimizin, yaşam alanlarımızın peşkeş çekilmesini istemiyoruz.”

‣ Dikmece’de direniş 17’inci gününde: Ma rıhna nıhna hon!
‣ Zeytinlikleri imara açılan Dikmeceliler Meclis’te
‣ Hatay’da kamulaştırma kararı verilen köyde üç günde ikinci yangın: Tesadüf mü?

You may also like

Comments

Comments are closed.