Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Hatay’da inşaat için tarım arazileri kamulaştırılan Dikmece halkı nöbete başladı

0

6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay‘da, acil kamulaştırılma kapsamına alınan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı‘nca (TOKİ)  konut yapılması planlanan  Antakya’ya bağlı Dikmece Köyü‘nde vatandaşların mücadelesi sürüyor.

Antakya‘ya 10 km. mesafede Alevi bir dağ köyü olan Dikmece’de dağlık arazide inşaat çalışmaları başlamıştı. Planlanan konut projesi kapsamında bulunan tapulu tarım arazilerine geçen günlerde şerh (taşınmaz bir malın sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak için yapılan ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulama) konuldu. Hafta sonu da (29 Temmuz) jandarma eşliğinde bölgeye iş makinaları geldi. Köylülerin duruma tepki göstermesinin ardından jandarma ve vatandaşlar arasında arbede yaşandı.

Tapu kayıtları silinmiş

Dikmece sakinleri, geçim kaynakları olan ve on binlerce zeytin ağacının da yer aldığı tapulu tarım arazilerinin ellerinden alınmak istenmesine tepkili.

Dikmece’de deprem konutlarının inşa edileceği alanlar, zeytinlikleri ve köylülerin tarım arazilerini kapsıyor.

Kendilerine herhangi bir bildirim yapılmadığını, ancak 26 Temmuz itibarıyla e-devlet’te tapu kayıtlarının silindiğini söylüyorlar.

Köy meydanında toplanarak protesto yürüyüşü yapan köylülerden Aysel Sabahat Olgun, “Burada toplanmamızın amacı bütün arazilerimizin alınması. Şu an benim 35 dönümüm gitmiş durumda. Diğer tarım alanlarımız, zeytinliklerimiz ve oturduğumuz yerler hepsi risk altında. Bunlar, bizim gelir kaynaklarımız, tarım alanlarımız” dedi.

Tepkilerin artması üzerine çalışma geçici olarak durduruldu.

Nöbet başladı

Dikmeceliler,  iş makinelerinin yeniden gelme ihtimaline karşı dün (30 Temmuz) sabah saatlerinde bir araya gelerek toplantı yaptı. “Topraklarımızı terk etmeyeceğiz” diyen vatandaşlar, alanda nöbete tutmaya başladı.

Bugün sabah saatlerinde yüklenici firmaya ait iş makineleri, tarım arazilerinde yeniden çalışmalara başladı.

Alanda bulunan Dikmeceliler tarafından kaydedilen görüntülerde, jandarma ve çevik kuvvet polislerinin alanda konuşlandığı görüldü. Alana ayrıca TOMA da getirildi.

Kolluk kuvvetlerine tepki gösteren Dikmeceliler “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları attı.

Ne olmuştu?

6 Şubat depremlerinin hemen ardından, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hızlıca başlatılan deprem konutu inşaatları kapsamında çok sayıda arazi kamulaştırılmıştı.

Antakya merkeze 10 km mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor. Depremzede yurttaşlar ise geçim kaynakları olan tarım arazilerinin kamulaştırılmasına karşı çıkıyor.

Gülderen’de  61 parsel 14 Nisan tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ’nin Dikmece ihalesini alan Sarıdağ İnşaat şirketi de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı. İhaleye göre, bölgede 1415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapılacak.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.