EkolojiManşet

Zeytinlikleri imara açılan Dikmeceliler Meclis’te

0

Hatay‘ın Antakya ilçesine bağlı olan Dikmece Köyü’nde tarım arazileri ve zeytinlikleri deprem konutları yapmak üzere acele kamulaştırılan halk,  başlattıkları direniş ve nöbetin onuncu gününde, seslerini duyurabilmek için bugün Ankara‘da buluştu. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi’nin önünde Akbelen Ormanları için yapılan eyleme katılan Dikmeceliler, daha sonra Meclis’e giderek temaslarda bulundu.

Akbelen direnişçileri defalarca durdurulmasının ardından Meclis’e ulaştı: İnsanlık suçu

Dayanışma çağrısı

Grup adına konuşan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Hatay İl Sözcüsü Hasan Özgün, kamulaştırmaların deprem konutu inşası gerekçesiyle yapılmasına rağmen, bir kilometre mesafede hazine arazilerinin olduğunu belirtti:

“Üstelik zemini kaya, sapasağlam. Hazine arazilerinde yapmak yerine gözlerini zeytinliklerimize, köylerimize dikmişler.  Akbelen’deki kardeşlerimiz, sizin yaşadıklarınızı biz de yaşıyoruz. Bizim de karşımıza TOMA’yla, askerle, gazla, copla çıktılar. Ama hiçbirisi hayatımızdan, toprağımızdan, doğamızdan, zeytinlerimizden daha kıymetli değil. Biz sonuna kadar direneceğiz.”

Kamuoyuna da çağrıda bulunan Özgün, “Deprem olduğunda sizin dayanışmanızla ayakta durduk. Sizin gönderdiğiniz suyla susuzluğumuzu giderdik. Sizin gönderdiğiniz battaniyelere sarıldık. Şimdi zeytinliklerimiz için, toprağımız için, doğamız için dayanışmanıza ihtiyacımız var. Dayanışarak, birleşerek, mücadele ederek havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ormanımızı, zeytinliklerimizi mutlaka koruyacağız” diye konuştu.

Hatay’da inşaat için tarım arazileri kamulaştırılan Dikmece halkı nöbete başladı
Dikmece’de de jandarma copu: Zeytinlerini ve tarım arazilerini savunan köylüler gözaltına alındı
Kamulaştırılan Dikmece’nin köylüleri bahur ve rihenlerle yürüdü: Gitmedik, buradayız

‘Bir köyün yüzde 80’inin kamulaştırılması zulümdür’

Eylemin ardından Meclis’e geçen Dikmeceliler, Yeşil Sol Parti ve CHP‘nin grup toplantılarına katıldı, her iki partinin heyetleriyle toplantılar yaptı.

Yeşil Sol Parti’yle yapılan toplantıda konuşan Dikmeceli Ali Esmer, devletin toplu konut yapmasına karşı olmadıklarını söyledi; “Ancak binlerce dönüm hazine arazileri mevcut, önce buraları değerlendirsinler. Bir köyün yüzde 80’inin kamulaştırılması bir zulümdür”dedi.

Cafer Tümer adlı vatandaş ise Dikmece’de sadece “Birinci Etap” inşaatı kapsamında acele kamulaştırılan arazilerin yüzde 95’inde asırlık zeytinlikler olduğunu anlattı.

‘Zeytinlikleri koruma yasası çiğneniyor’

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, toplantıdan önce partisinin  grup toplantısında yaptığı konuşmada, Dikmece’deki duruma ilişkin şunları söyledi:

“Dikmece’de Zeytinlikleri Koruma Yasası çiğneniyor. Deprem konutları gerekçe gösterilerek adrese teslim bir kanun çıkarıldı. Tabii ki deprem konutları bir an önce yapılmalı ve ücretsiz bir şekilde depremzedelere verilmelidir. Ancak bu yapılırken halk ile iletişim kurulmak zorundadır. Çünkü yandaş şirketlere zeytinliklerin peşkeş çekildiği bir durumla karşı karşıyayız. Halkın geçim kaynağı olan zeytinliklerin kesilmesine izin vermedik, vermeyeceğiz, vermemeliyiz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.