Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kamulaştırılan Dikmece’nin köylüleri bahur ve rihenlerle yürüdü: Gitmedik, buradayız

0
Dikmece
Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

Haber: Burcu Özkaya Günaydın

*

HATAYHatay’ın Antakya ilçesinin Dikmece köyünde tarım ve zeytinlik arazilerine kamulaştırma kararı alındı. Zeytinlikleri, arazileri ellerinden alınan Dikmeceliler hem depremin altıncı ayı hem de kamulaştırmalara karşı bahur, rihen ve Türk bayrağı ile yürüdü.

Dikmeceliler, “Gitmedik, buradayız”, “Ma rihna nihna hon” (Gitmedik, buradayız) “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Vali istifa” sloganları attı.

Geçtiğimiz hafta toprakları için yürüyen Dikmeceliler, kolluk kuvvetlerinin müdahalesiyle gözaltına alındı. Dikmeceliler, bir haftadır yaşam nöbeti tutuyor. Asla topraklarını bırakmayacağını belirten Dikmeceliler, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katıldığı bir programda “Dikmece’de kamulaştırma çalışması yapıldı. Bölge halkıyla konuşuldu, anlatıldı” sözlerine tepki göstererek, Vali istifa”, “Dikmece burada vali nerede” sloganları attı.

Dikmece

Fotoğraf: Burcu Özkaya Günaydın

‘Burada yaşayacağız, asla terk etmeyiz’

Dikmece sakinlerinden Sertap Olgay, kendilerine tebligat gelmediğini, kamulaştırmayı bir gün köye ölçüm yapmaya gelenlerden öğrendiğini belirtti.

Olgay şunları kaydetti:

Ölçüm için gelenlere ne olduğunu sorduk. Bize köyün boşaltılacağını söylediler. Öyle öğrendik. Burası bize dedelerimizden kaldı. Topraktan, tarımdan başka bir şey bilmiyoruz. Biz de depremzedeyiz, insanlar için ev yapılsın ama neden biz çıkıyoruz topraklarımızdan. Hatay’da doğduk, burada yaşayacağız, asla terk etmeyiz.

‘Bizim için ikinci deprem’

Sadece Dikmece değil, Orhanlı, Gülderen de istimlak edilen köylerden.

Gülderenliler de istimlaklara tepki gösterip, “Bizim için ikinci deprem” dedi.

Su, yemek, asbest gibi sorunlarla boğuşan Antakya’da kamulaştırmalar önümüzdeki süreçte kentin önemli sorunları arasında yer alıyor.

‣ Hatay’da inşaat için tarım arazileri kamulaştırılan Dikmece halkı nöbete başladı
‣ Dikmece’de de jandarma copu: Zeytinlerini ve tarım arazilerini savunan köylüler gözaltına alındı
‣ Hatay’da kamulaştırma kararı verilen köyde üç günde ikinci yangın: Tesadüf mü?
‣ Hatay’da zeytinlikler acele kamulaştırma ile imara açıldı: Bu şehir öldürülmeye çalışılıyor

You may also like

Comments

Comments are closed.