Taliban, kadınların milli parka girmesini yasakladı: Her ev bir hapishaneye dönerken…

Taliban din adı altında kadınlara bu kez de milli parkı yasakladı. Bakan, Band-e-Amir göllerini ziyaret eden kadınların başörtülerini 'uygun' bir şekilde takmadığını söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Barr, 'Her ev hapishaneye dönüşürken duvarlar adım adım kadınların üzerine kapanıyor' dedi.

Taliban, Afganistan’daki en çok ziyaret edilen milli parklardan birine kadınların girmesini yasakladı. Karar, kadınlara nefes aldırmayan Taliban’ın yasaklarına bir yenisini daha eklemiş oldu.

Her yıl binlerce insan Band-e-Amir milli parkını ziyaret ediyor. Parkta, safir mavisi göller ve yüksek kayalıklardan oluşan bir manzara ziyaretçileri karşılıyor. Fakat artık kadınlar için bu da yasaklandı.

Yasak, Ahlak ve Erdem Bakan Vekili Muhammed Halid Hanefi’nin parkı ziyaret eden kadınların “uygun” başörtüsü takma yöntemine uymadıklarından şikayet etmesi sonrasında duyuruldu.

Afganistanın ilk milli parkı olan Bamyandaki Band-e Amir gölünde yol alan motorlu tekne. – Fotoğraf: DepoPhotos

Guardian‘ın aktardığına göre; Muhammed Halid Hanefi, güvenlik güçlerinden kadınların parka girmesini engellemeye başlamalarını isterken, “Kadınların gezmeye gitmesi şart değil” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yasağı “Afgan kadınlara uygulanan ve giderek dozajı artan kısıtlamalar listesinin sonucusu” şeklinde değerlendirdi. Taliban 2021’de Afganistan’da iktidarı eline geçirdikten sonra, yetkililer kızların gittiği çoğu ortaokulu kapattı, kadınların üniversiteye gitmesini yasakladı ve Afgan kadın yardım kuruluşunda çalışanların işlerini durdurdu. Hamamlar, spor salonları ve parklar da dahil olmak üzere çok sayıda halka açık alan da kadınların kullanımına yasak hale getirildi.

Kaynak: CNN

HRW’den Heather Barr, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Birden çok Afgan kadından Taliban’ın onlara nefes aldırmayacağından bahsettiğini duydum” dedi ve ekledi:

“Kadınların dışarıda olmasını ve doğanın tadını çıkarmasını engellemeye çalışmak gibi şeyler yaptıklarını görene kadar kulağa çok abartılı geliyordu.”

2013’te, ülkede bir ilk olarak dört kadının park bekçisi olarak işe alındığının duyurulmasının ardından park, güçlü bir değişim sembolü haline geldi.

Kaynak: TravelBoss

Taliban’ın iktidara gelişinin üzerinden iki yılı aşkın süre geçtikten sonra bu, kadınları kamusal alanın dışına itmeye yönelik sistematik çabaların en son adımı haline geldi. Barr konuya ilişkin olarak ayrıca şunları aktardı:

“Her ev hapishaneye dönüşürken duvarlar adım adım kadınların üzerine kapanıyor.”

Park yasağı aynı zamanda BM Özel Raportörü Richard Bennett’in Afganistan’daki insan haklarının durumuna ilişkin şöyle bir yorum yapmasına da yol açtı:

“Birisi lütfen Band-e-Amir’i ziyaret eden kadınlara yönelik bu kısıtlamanın şeriata ve Afgan kültürüne uyum açısından neden gerekli olduğunu açıklayabilir mi?”

Taliban
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

Taliban uzun süredir grubun İslam hukuku ve Afgan geleneklerine ilişkin yorumuna uygun olarak kadın haklarına saygı duyduğunu savunuyor.

Barr ise bu yasağın uygulamaya konulmasına dair herhangi bir rasyonel gerekçeyi anlamanın zor olduğunu söyledi ve şunları dile getirdi:

“Zalimlikten başka nasıl bir açıklama düşünebilirsin? Gitmek için büyülü bir yer çünkü ailelerin güldüğünü, piknik yaptığını ve eğlendiğini görüyorsunuz. Ve Taliban’ın elinden aldığı şey de bu; ailelerin, ailedeki kadınların da bunun bir parçası olduğu, birlikte dışarıda bir gün geçirme olanağı.”

Taliban 2021’den bu yana şeriat baskısıyla, kadınların neredeyse tüm haklarını ellerinden alarak ülkeden kadınları siliyor. İşte Taliban’ın yasakçı zihniyetinin örnekleri:

Taliban, Afganistan’da kadınlara üniversiteyi de yasakladı
Afgan kadınlar, Taliban’ın üniversite yasağını protesto etti
Taliban Afganistan’da kadınlar için yaşam çemberini iyice daralttı
‣Dünya bizi izliyor ve hiçbir şey yapmıyor
Taliban, kadınların televizyona yüzlerini örtmeden çıkmasını yasakladı
Taliban, Afgan kadınlara burka zorunluluğu getirdi
Taliban adında ‘özgürlük’ geçen radyoyu yayından kaldırdı
Taliban’dan kadınlara yolculuk için 72 kilometre sınırı
Afganistan’da kadınlar TV ekranlarından da siliniyor
Taliban, Kabil Üniversitesi’ne kadınların girişini yasakladı
Taliban’dan kaçan Afganistan Kadın Milli Futbol Takımı Pakistan’da
Taliban’ın görev başındaki gazetecilere şiddet uyguladığı raporlandı
137 örgütten çağrı: Afganistan’daki LGBTİQ’ları koruyun
Taliban’ın ardından Kabil: Kadınlar sokaklardan çekildi
Taliban: Afganistan’da demokratik sistem olmayacak, şeriat uygulanacak
Taliban basına saldırdı: Bir gazetecinin yakını öldürüldü
Taliban: Kadınlar spor etkinliklerine katılamayacak
Taliban, müziği de yasakladı
Afganistanlı kadınlar sosyal medya üzerinden ‘Kıyafetime dokunma’ kampanyası başlattı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR