DünyaKadınManşet

Taliban’ın ardından Kabil: Kadınlar sokaklardan çekildi

0

Afganistan‘ın başkenti Kabil’in kalabalık caddelerinde, Taliban’ın iktidarı devralmasından sonra, hayat normale dönüyor gibi görünüyor. Henüz bakanlıklar çalışmaya başlamasa da esnaf dükkanlarını açtı, trafik normal akışına döndü, insanlar sokaklara çıkmaya başladı. Ancak sokaklarda neredeyse hiç kadına rastlanmıyor.

Bölgede bulunan CNN, AFP, Reuters gibi kurumlardan muhabirlerin gözlemlerine göre, Taliban pazar günü Afgan başkentini ele geçirdiğinden beri, kadınlar büyük korku içinde evlerine kapandı. Taliban defalarca kadın haklarının onların yönetimi altında, “şeriata uygun biçimde”  korunacağını söyledi ancak birçok Afgan kadın örgütün sözlerine inanmıyor ve her an özgürlüklerinin ve hayatlarının elinden alınabileceğinden endişeleniyor.

Kabil’de birkaç gün öncesine kıyasla artık çok daha az kadının sokağa çıkarken, çıkabilenler  yüzlerini peçe ile kapatıyor. 

CNN muhabirine konuşan bir kadın, “Geleceğimi düşünüyorum, beni öldürürlerse kızlarıma ne olacak. İki kızım annesiz kalacak” diyerek endişesini dile getirdi. Güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan ve uluslararası STK’de çalıştığı belirtilen kadın,  günlerini umutsuzca yardım için onlara yalvararak geçirdiğini, ancak hiçbirinin yanıt vermediğini söyledi: “Uluslararası organizasyonlar ile 10 yıldan fazla çalışma deneyimine sahip olmak kolay değil ve hiçbiri bana yardımcı olmadı.”

Burka satışları arttı

Kabil’in merkezindeki bir giyim mağazası ise Taliban’ın iktidarı devralması ile  işlerinin arttığını ve çok fazla burka satmaya başladığını söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.