DünyaManşet

Taliban, Kabil Üniversitesi’ne kadınların girişini yasakladı

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin Afganistan‘dan çekilmesinin ardından ülkede yeniden söz sahibi olan Taliban, kadınların özgürlüklerini kısıtlayan yasakları art arda getirmeye devam ediyor.

Önce karma eğitimi bitirip, kadın ve erkek öğrencilerin farklı sınıflarda eğitim göreceğini duyuran örgüt, şimdi de ülkenin en önemli yüksek öğretim kurumu olan Kabil Üniversitesi‘ne kadınların girişini yasakladı.

‘Herkes için gerçek İslami koşullar sağlanana kadar’

New York Times‘ta yer alan habere göre, Taliban tarafından üniversiteye yeni atanan rektör,”bir sonraki talimata kadar” kadın öğretim üyeleri ve öğrencilerin üniversiteye giremeyeceğini açıkladı.

Rektör Muhammed Eşref Hayrat, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “herkes için gerçek İslami koşullar sağlanana kadar” kadınların okumak ya da çalışmak için üniversiteye gelemeyeceğini bildirdi.

Kabil Üniversitesinin görevdeki rektörü farmakoloji profesörü Muhammed Osman Baburi, geçen hafta görevden alınmış, yerine sadece lisans diploması sahibi Hayrat atanmıştı.

Kadınlara yönelik yasaklar

Uluslararası kamuoyunda sempati kazanmak için ılımlı mesajlar vermeye çalışan hatta bu mesajları bazı ülkelerde karşılık bulan Taliban, getirdiği yasaklarla kadınlara ve kız çocuklarına yönelik tutumlarının değişmediğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Sünni İslamcı örgüt iktidara geldikten sonra, üniversitelerde kadın ve erkek öğrencilerin sınıflarını ayırmış, kız çocuklarının 6’ncı sınıfın sonuna kadar okuyabileceği açıklamıştı. Örgüt bu uygulamayı, “kız çocuklarının öğrenim için güvenli bir ortama ihtiyacının bulunduğu” şeklinde açıklamış ve kısıtlamaların “yeni bir sistem oluşturulana kadar” geçici nitelikte olduğunu ileri sürmüştü.

Çalışan kadınlara da “yeni sistem oluşturulana kadar” evlerine dönmeleri çağrısı yapmış, sağlık ve eğitimdeki bazı istisnalar dışında kadınların kamuda çalışmasını engellemişti.

Yine örgüt tarafından kadınların spor etkinliklerine katılmasının uygun ve gerekli görülmediği, bu nedenle de yasaklanacağı açıklanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.