DünyaKadınManşet

Afganistan’da kadınlar TV ekranlarından da siliniyor

0
Afganistan‘da, geçen ağustos ayında yönetimi ele geçiren Taliban, kadınların yer aldığı film ve dizilerin televizyonda gösterimini yasakladı. Ekrana çıkan kadın gazetecilere ise başörtüsü zorunluluğu getirildi.

Taliban İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkedeki tüm televizyon kanallarına uyulması gereken yeni kuralların gönderildiği belirtildi. Yeni kurallara göre televizyon kanallarında kadın sunucuların İslami hicaba riayet etmesi isteniyor.

Kadın oyuncuların yer aldığı dizi ve tiyatro sahneleri ile İslami ilke ve Afgan yasalarına aykırı tüm film ve dizilerin de yayınlanmaması talep edildi. Peygamberler ve sahabelerin rolünün yer aldığı drama ve dizileri yayınlamanın yasak olduğu belirtilen açıklamada, ülkede hâlâ bazı televizyon kanallarının İslam ilkeleri ve Afgan geleneklerine aykırı programlar yayınladığı öne sürüldü.

Medyada sadece birkaç kadın kaldı

Taliban, iktidarda olduğu 1990’larda da Afganistan’da televizyon yayınını tamamen yasaklamıştı. Taliban’ın ayrılmasından sonra, son 20 yıl içerisinde ülke genelinde 300’den fazla televizyon, radyo ve gazete yayına başlamıştı.

Afganistan Özgür Gazeteciler Derneği’ne göre, Taliban’ın 15 Ağustos’ta başkent Kabil‘i ele geçirmesinin ardından mali sorunlar ve kısıtlamalar nedeniyle yaklaşık 200 basın kuruluşu faaliyetlerini durdurdu. BBC Türkçe’nin haberine göre Taliban, kadın gazetecilere ve sunuculara kamera karşısına geçtiklerinde başörtüsü takma zorunluluğu getirdi.

Taliban’ın ülkenin kontrolünü ele almasından önce medya çalışanlarının yüzde 30’undan fazlasını kadınlar oluştururken şu an ise sadece birkaç kadın gazeteci çalışmalarını sürdürüyor.

Örgüt, 15 Ağustos’ta Kabil’i de ele geçirerek ülkede yönetimi ele geçirmesinin ardından kadınların eğitim başta olmak üzere birçok temel hakkında kısıtlamaya gitmiş; kadınların okuması ya da iş sahibi olmasına engel olmayacaklarını öne sürmelerine rağmen, daha sonra kamu sağlığı çalışanı olmayan tüm kadınlara sokakların güvenliği sağlanana kadar işe gitmemelerini istemişti. Üniversitelerde de kadın ve erkeklerin beraber eğitim görmesi yasaklandı, karma eğitime son verildi

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.