ManşetDünyaKadın

Taliban, Afgan kadınlara burka zorunluluğu getirdi

0
Fotoğraf: Ali Khara / Reuters

Afganistan‘da yönetimi ele geçiren Taliban, ülkede kadınların kamusal alanda burka giymesini ve yüzlerini örtmesini zorunlu kılan yeni bir kararname yayınladı.

Vücudu ve yüzü tamamen örtmeyen kadınların sokağa çıkması halinde kadının babası veya birinci dereceden erkek yakını hapse atılacak veya kamudaki işine son verilecek.

Taliban’ın “Erdem Yayılması ve Kötülüğün Önlenmesi Bakanlığı”, kararı cumartesi günü açıkladı. “Tüm saygın Afgan kadınlarının başörtüsü takması gerektiğini” duyuran açıklama, chadori olarak bilinen mavi Afgan burkasını kadınlar için “en iyi kıyafet tercihi” olarak tanımladı. Bunun yanında “Kadının vücudunu kapatan herhangi bir giysi, vücut kısımlarını gösterecek kadar dar olmaması ve vücudu ortaya çıkaracak kadar ince olmaması koşuluyla başörtüsü olarak kabul edilir” denildi.

Mavi burka, 1996-2001 dönemi Taliban yönetiminin bir simgesi haline gelmişti.

Fotoğraf: Kiana Hayeri / The New York Times

Taliban 2021 Ağustos ayında Afganistan’ın kontrolünü yeniden ele geçirmesinden bu yana, Afgan kadınların istihdamlarını, eğitimlerini, seyahatlerini ve kamusal yaşamdaki hareketlerini kısıtlayan pek çok kural getirdi. Son kararname de, Afgan kadınlar ve aktivistler tarafından öfkeyle karşılandı.

Uluslararası Af Örgütü‘nde kıdemli araştırmacı Afgan aktivist Samira Hamidi, Taliban’ın yönetimi devralmasından sonra Afgan kadınlarının haklarını “ABD ve uluslararası toplumla angajmanlarda müzakere edilmez bir şart olaraka tutulması” konusunda çağrı yaptıklarını hatırlatarak, durumu ciddiye almayan diğer ülkeleri de eleştirdi:

“On yıldır Afgan kadınları, barış müzakerelerine katılan tüm aktörleri, Taliban’ın yeniden iktidara gelmesinin kadınlar için ne anlama geleceği konusunda uyarıyor.”

Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Misyonu, Taliban kararnamesinin militan grubun ülkenin meşru hükümeti olarak uluslararası tanınırlık kazanma çabalarını baltaladığını söyledi.

İnternet sitesinde yayımladığı bildiride Misyon,”kararnamenin kadınlar, kız çocukları ve tüm Afganların insan haklarına saygı gösterilmesi ve korunmasına ilişkin Taliban temsilcilerinin son on yıldır uluslararası topluluğa verdiği taahhütlerle çeliştiğini” söyledi.

Öte yandan Taliban’ın yönetime gelmesinden bu yana, burkayı zorunlu hale getirmesinin “kaçınılmaz olduğu” yorumları yapılıyordu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.