DünyaManşet

Taliban basına saldırdı: Bir gazetecinin yakını öldürüldü

0

Afganistan‘da yönetimi ele geçiren İslamcı grup Taliban, basına yönelik saldırılarına başladı.

Taliban, ülkenin batısında aradığı Deutsche Welle (DW) editörünün yakınlarına silahla saldırdı ve bir aile ferdini öldürdü.

Çarşamba günü, başkent Kabil’deki son durumu anlatmaya çalışan CNN International ekibi de Taliban üyeleriyle karşı karşıya kaldı.

Almanya Hükümeti’ne harekete geçme çağrısı

Taliban, şu anda Almanya’da olan Deutsche Welle editörünün yakınlarına silahla saldırdı. Gazetecinin bir aile ferdi hayatını kaybederken, bir diğer kişi ağır yaralandı. Diğer aile fertleri de son anda kaçmayı başardı.

Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg, bu eylemi sert bir şekilde kınadı ve Almanya Hükümeti‘ne harekete geçme çağrısı yaptı.

Taliban, son bir haftada ülkede en az üç DW muhabirinin evinde arama yaptı. Diğer medya kuruluşlarından da bazı gazeteciler ya kaçırıldı ya da öldürüldü. Ghargasht TV‘den Nematullah Hemat‘ın Taliban tarafından kaçırıldığı tahmin ediliyor.

Yetkililer, özel radyo kanalı Paktia Ghag Radyosu‘nun yöneticisi Tufan Omar‘ın Taliban tarafından doğrudan hedef alınarak öldürüldüğünü kaydetti.

Öte yandan, Taliban’a mensup oldukları tahmin edilen iki kişinin de 2 Ağustos’ta, birçok kez haftalık Die Zeit gazetesi için de çalışan çevirmen Amdadullah Hamdard‘ı Celalabad kentinde, sokak ortasında öldürdüğü düşünülüyor.

Bir ay önce de Pulitzer ödüllü dünyaca ünlü foto muhabiri Danish Siddiqui, Kandahar‘da vurularak öldürülmüştü. Siddiqui’nin de Taliban’ın tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Canlı yayında saldırı

CNN International muhabiri Clarissa Ward, Kabil sokaklarında canlı yayın yaptığı sırada Taliban üyeleriyle karşı karşıya kaldı.

Canlı yayında muhabirin etrafını ülkeden çıkmak isteyen Afganların sarıp, Afganistan’dan nasıl çıkabileceklerini sormaları üzerine Taliban, kalabalığı dağıtmak için ateş açtı.

Olaydan sonra açıklama yapan Ward, “Etrafta bize yaklaşan Taliban savaşçıları vardı, bir adam yüzümü kapatmam için bana bağırıyordu, yoksa benimle konuşmazdı” dedi.

Bir Taliban üyesinin AK-47 saldırı tüfeğinin güvenliğini açtıktan sonra havaya kaldırıp ateş açmak için hazırlık yapması üzerine korku dolu anlar yaşandı. Muhabir Ward, adamın silahını yayının yapımcısının üzerine doğrulttuğunu ve tehdit ettiğini aktardı.

CNN ekibi güvenli bir yere ulaşmak için koşmak zorunda kalırken, Ward’ın bu anlarda ”Koşun, hızlanın” diye bağırarak ekibini alandan uzaklaştırmaya çalıştığı duyuldu.

O sırada CNN’in yapımcısı telefonuyla video çekerken Taliban’ın iki üyesi de saldırıya hazır bir şekilde yeniden gazetecilerin üzerine doğru geldi. Bir başka Taliban üyesi araya girerek diğerlerine Ward’ın ekibinin haber verme izni olan gazeteciler olduğunu söylediğinde geçmelerine izin verildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.