KadınDünyaManşet

Taliban, kadınların televizyona yüzlerini örtmeden çıkmasını yasakladı

0
Afganistan‘da yönetimi ele geçiren Taliban yönetimi, kadın televizyon sunucuları ve ekrana çıkan diğer kadınların yüzlerini örtmelerini istedi.

BBC Peştu Servisi’ne konuşan Taliban din polisi yetkilisi,  yasağın, medya kuruluşlarına çarşamba günü gönderilen bir kararname ile iletildiğini söyledi. İki hafta önce de Afganistan’daki kadınlara dışarda peçe takma kuralı getirilmiş, uymayanların cezalandırılacağı ilan edilmişti.

Taliban yönetimi devraldığından bu yana kadınlarla ilgili kısıtlamaları adım adım artırıyor. Kadınların yanlarında erkek bir akrabaları olmadan seyahat etmeleri yasaklandı; daha önce açılacağı ilan edildiği halde kız çocuklarının devam ettiği orta dereceli okullar da kapatıldı.

Reuters, Taliban hükümetinin “Ahlaksızlığı Önleme ve Fazileti Teşvik Bakanlığı” sözcüsüne dayandırdığını haberinde yeni kararnamenin 21 Mayıs günü yürürlüğe gireceğini bildirdi. Bakanlık sözcüsü, ajansa göre kadınların yüzünü kapatması kuralını “tavsiye” olarak nitelendirdi, ancak kurala uymayanların neyle karşılaşacağı konusunda bir açıklama yapmadı. 

Kabil'de alış verişe çıkan kadınlar

Taliban için ‘ideal’ kadın giysisi, burka.

Taliban 1990’larda ilk kez iktidara geldiğinde ülkedeki bütün kadınlara ev dışında bedenlerini ve yüzlerini bütünüyle örten burka giyme kuralı getirmişti. 2001’de ABD ve müttefiklerinin askeri müdahalesi ile iktidardan uzaklaştırıldıklarında özellikle başkent Kâbil’de kadınlara yönelik kısıtlamaların önemli bir kısmı kaldırılmış; ancak kırsal kesimlerde Taliban etkisi sürmüştü. 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.