DünyaEğitimKadınManşet

Taliban, Afganistan’da kadınlara üniversiteyi de yasakladı

0
Kaynak: CNN

Taliban, Afganistan’da kadınların üniversite eğitimini de yasakladı. Karar uluslararası kamuoyunda kınanırken ülkedeki gençler için derin bir umutsuzluğa da yol açtı.

Taliban’ın Afganistan’daki kadınlara üniversitelere gitmeyi yasaklaması dün Yüksek Öğretim Bakanı tarafından duyuruldu ve hemen yürürlüğe gireceği bildirildi.

Taliban sadece üç ay önce binlerce kadının ülke genelinde çoğu ilde üniversite sınavlarına girmesine izin vermişti.

‣Taliban adında ‘özgürlük’ geçen radyoyu yayından kaldırdı

Kaynak: Reuters

Yasak, kadınları daha da kısıtlayan, liseden sonra kadınları eğitimden uzaklaştıran bir diğer karar oldu. Taliban’ın geçen yıl ülkede hakimiyet kurduğu Ağustos 2021’den beri kızlar zaten birçok lise tarafından dışlanmış, okula alınmamıştı.

BBC’nin aktardığına göre; Kabil Üniversitesi öğrencisi bir kadın “Beni geleceğime bağlayabilecek tek köprüyü yıktılar” dedi ve ekledi:

“Nasıl tepki verebilirim? Okuyup geleceğimi değiştirebileceğime veya hayatıma ışık getirebileceğime inandım ama onu yok ettiler.”

Bir diğer genç ise üniversite yasağıyla birlikte her şeyini kaybetmiş olduğunu, Şeriat İslam hukuku okuduğunu ve Taliban’ın emrinin İslam ve Allah’ın verdiği haklarla çeliştiğini söyledi.

Kaynak: AFP

Öte yandan uygun bir ortam sağlanana kadar kızların okula devamının askıya alınacağı, yakında böyle bir ortam sağlandığında kızların okula yeniden dönebileceği ve “vatandaşların endişelenmemesi gerektiği” belirtildi.

Ancak Mart 2022’de Taliban, kızlar için bazı liseleri yeniden açma sözü vermiş, ancak geri dönecekleri gün iptal etmişti.

Kasım 2022’de başkentte kadınların parklara, spor salonlarına ve hamamlara girmesi yasaklandı.

Türkiye de dahil birçok ülke Afganistan’da kadınların hayatını daha da karartan bu kararı kınadı.

BM’nin Afganistan Özel Raportörü, bunun “eşit eğitim hakkını daha da ihlal eden ve kadınların Afgan toplumundan silinmesini derinleştiren yeni bir düşük seviye” olduğunu söyledi.

Kaynak: EPA

ABD, böyle bir hareketin Taliban için sonuçları olacağını söyledi.

Batılı ülkeler, Taliban’ın resmi olarak Afganistan hükümeti olarak tanınması için, tüm yıl boyunca Taliban’dan kadınların eğitimini kötüye değil, iyi bir seviyeye getirmesini talep ediyor.

Taliban geçen yıl ABD’nin ülkeden çekilmesinin ardından iktidarı ele geçirdikten sonra daha yumuşak bir yönetim sözü vermişti. Ancak radikal İslamcılar, ülkedeki kadın hak ve özgürlüklerini geriletmeye devam etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.