DünyaKadınManşet

Afganistanlı kadınlar sosyal medya üzerinden ‘Kıyafetime dokunma’ kampanyası başlattı

0

Taliban‘ın Afganistan‘da yönetimi ele geçirmesinin ardından zor günler yaşayan Afganistanlı kadınlar, sosyal medya üzerinden #KıyafetimeDokunma ve #AfganistanKültürü gibi etiketlerle sünni islamcı grubun kadınların kıyafetlerine yönelik getirdiği yasakları eleştiriyor.

Çok sayıda kadın, renkli geleneksel kıyafetleriyle paylaşımlar yapıyor.

‘Ülkenin gerçek yüzünü göstermek için’

Sosyal medyada başlayan bu kampanya, bazı kadınların Taliban yönetimi ve kadınlara yönelik kısıtlamalara tam destek verdiği gösterilerin ardından gerçekleşti. Bu gösterilerde kadınlar, Taliban’ın istediği şekilde giyinmiş ve yüzlerini bile örtmüşlerdi.

Bunun üzerine sosyal medya hesabı üzerinden ilk paylaşımı yapan Afganistan’daki Amerikan Üniversitesi‘nin eski tarih profesörü Bahar Celali, “ülkenin gerçek yüzünü göstermek” için kadınlara çağrıda bulundu.

“En büyük endişelerimden biri Afganistan kimliğinin tehlike altında olması” diyen Celali, “Taliban yanlısı yürüyüşte giyilen kıyafetlerin, kültürümüzün ve kimliğimizin parçası olmadığını dünyaya göstermek istedim” ifadelerini de kullandı.

‘Siyah burka kültürün bir parçası değil’

Amerika’da yaşayan bir hak savunucusu olan Spozhmay Maseed de siyah burkanın “asla Afgan kültürünün parçası olmadığını” söyleyen bir paylaşımda bulundu.

Taliban, ülkede son olarak kadın ve erkeklerin beraber eğitim görmesini yasaklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.