Afganistanlı kadınlar sosyal medya üzerinden ‘Kıyafetime dokunma’ kampanyası başlattı

Sosyal medya kampanyasını başlatan Bahar Celali, 'Taliban yanlısı yürüyüşte giyilen kıyafetlerin, kültürümüzün ve kimliğimizin parçası olmadığını dünyaya göstermek istedim' dedi.

Taliban‘ın Afganistan‘da yönetimi ele geçirmesinin ardından zor günler yaşayan Afganistanlı kadınlar, sosyal medya üzerinden #KıyafetimeDokunma ve #AfganistanKültürü gibi etiketlerle sünni islamcı grubun kadınların kıyafetlerine yönelik getirdiği yasakları eleştiriyor.

Çok sayıda kadın, renkli geleneksel kıyafetleriyle paylaşımlar yapıyor.

‘Ülkenin gerçek yüzünü göstermek için’

Sosyal medyada başlayan bu kampanya, bazı kadınların Taliban yönetimi ve kadınlara yönelik kısıtlamalara tam destek verdiği gösterilerin ardından gerçekleşti. Bu gösterilerde kadınlar, Taliban’ın istediği şekilde giyinmiş ve yüzlerini bile örtmüşlerdi.

Bunun üzerine sosyal medya hesabı üzerinden ilk paylaşımı yapan Afganistan’daki Amerikan Üniversitesi‘nin eski tarih profesörü Bahar Celali, “ülkenin gerçek yüzünü göstermek” için kadınlara çağrıda bulundu.

“En büyük endişelerimden biri Afganistan kimliğinin tehlike altında olması” diyen Celali, “Taliban yanlısı yürüyüşte giyilen kıyafetlerin, kültürümüzün ve kimliğimizin parçası olmadığını dünyaya göstermek istedim” ifadelerini de kullandı.

‘Siyah burka kültürün bir parçası değil’

Amerika’da yaşayan bir hak savunucusu olan Spozhmay Maseed de siyah burkanın “asla Afgan kültürünün parçası olmadığını” söyleyen bir paylaşımda bulundu.

https://twitter.com/spozhmey/status/1437022301069922305?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1437022301069922305%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fturkce%2Fhaberler-dunya-58554005

Taliban, ülkede son olarak kadın ve erkeklerin beraber eğitim görmesini yasaklamıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR