Dünyaİklim Kriziİnsan HaklarıManşetVideo

Filistinli kadını sahneye davet eden Thunberg’in sözü kesildi

0
Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Dün (12 Kasım) Hollanda‘nın başkenti Amsterdam‘da düzenlenen iklim protestosunda Filistinli ve Afgan kadınları sahneye davet eden iklim aktivisti Greta Thunberg‘ün konuşması kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından kısa süreliğine kesildi.

Yaklaşık 85 bin kişiden oluşan kalabalığa seslenen İsveçli aktivist Thunberg, “Bir iklim adaleti hareketi olarak, ezilenlerin, özgürlük ve adalet için mücadele edenlerin sesine kulak vermeliyiz. Aksi takdirde, uluslararası dayanışma olmadan iklim adaleti olamaz” diyerek Hollandalı Barış Örgütü PAX’ın 2023 Barış Güvercini ödülünün sahibi Sahar Şirzad‘ın da aralarında bulunduğu kadınları sahneye davet etti.

Şirzad, konuşması sırasında “Nehirden denize özgür Filistin” sloganını kullandı. Bunun üzerine Şirzad’ın mikrofonun sesi kısıldı.

Yahudi gruplar, bu ifadelerin İsrail devletinin yok edilmesi imasını barındırdığını düşünüyor. Filistin yanlıları ise, sloganın İsrail’in ortadan kaldırılmasından ziyade, Batı Şeria‘daki işgaline ve Gazze’deki ablukasına son vermesi çağrısı içerdiğini savunuyor.

Thunberg, Filistinli ve Afgan kadınların konuşmalarının ardından konuşmasını sürdürmek için sahnedeki yerini aldı. Bu sırada bir kişi sahneye çıkıp Thunberg’e yaklaşarak mikrofonu elinden çekerek aldı. Kimliği teşhis edilemeyen ancak Filistin karşıtı olduğu tahmin edilen kişi, “Ben buraya iklim gösterisi için geldim, siyasi görüş için değil” dedi.

Thunberg, “Uluslararası dayanışma olmadan iklim adaletinin sağlanamayacağını” belirtti. Şahıs kısa sürede sahneden indirildi. Dinleyici kalabalık da kişinin sözlerine “İşgal altındaki topraklarda iklim adaleti olmaz” sloganlarıyla karşılık verdi.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Thunberg sahneye çıkmadan önce, kalabalığın ön tarafındaki küçük bir grup aktivistin Filistin bayrakları sallaması ve Filistin yanlısı sloganlar atması nedeniyle etkinlik kısa bir süre kesintiye uğradı.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

İklim değişikliği partilerin temel politika alanlarından

Olay, Hollanda ulusal seçimlerinden sadece 10 gün önce on binlerce insanın iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazla eylem çağrısında bulunarak Amsterdam sokaklarında yürümesinin ardından meydana geldi.

Polis kaynaklarına göre 85 binden fazla kişinin katıldığı belirtilen yürüyüş Hollanda’da şimdiye kadar düzenlenen en büyük iklim protestosu olarak nitelendiriliyor.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Associated Press’in aktardığına göre, seçim kampanyasında merkez sol, iki partili bir bloğa liderlik eden eski Avrupa Birliği iklim şefi Frans Timmermans‘ın da aralarında bulunduğu siyasi liderler de meydanda toplanan iklim aktivistlerine hitap etti.

İklim değişikliğiyle mücadele, ülkede 22 Kasım’da yapılacak genel seçimlerde yarışacak siyasi partilerin temel politika alanlarından birini oluşturuyor.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Greta Thunberg ve arkadaşlarından Gazze’ye destek

Ne olmuştu?

Greta Thunberg’in de aralarında olduğu iklim aktivistleri, iklim eyleminin 270’inci haftasında İsrail bombardımanı altında yerle bir olan Gazze’ye destek vermiş;  ‘Gazze’yle birlikteyiz’ ve ‘Özgür Filistin’ pankartları açarak dünyanın derhal ateşkes, adalet ve özgürlük çağrısında bulunmasını istemişti.

Thunberg’in paylaşımı çok sayıda destek alırken, İsrailliler tarafından da “antisemit” (Yahudi karşıtı) olarak değerlendirilmişti.

İsrail Eğitim Bakanlığı, Gazze ve Filistin’le dayanışma açıklaması yapan İsveçli aktivisti ‘rol model olarak gösteren’ kaynakları müfredattan çıkaracaklarını açıklamıştı.

İsrail, Gazze’de ateşkes çağrısı yapan iklim aktivisti Greta Thunberg’i müfredattan çıkarıyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.