DünyaKadınLGBTİ+ManşetMedya-İnternet

Taliban adında ‘özgürlük’ geçen radyoyu yayından kaldırdı

0
Fotoğraf: Shah Marai / AFP

Taliban, dün (1 Aralık) ABD tarafından finanse edilen, Afganistan’a yayın yapan Radio Free Europe/Radio Liberty’nin yaptığı Azadi Radyo‘yu yayından kaldırdı. Radio Free, ülkenin İslamcı silahlı terör örgütünün yöneticilerine boyun eğmeme sözü vermişti.

“Özgürlük” anlamına gelen ismiyle Afganistan’a da yayın yapan radyo, Dari ve Peştuca dillerinde yayıncılık yapıyordu.

AFP‘nin aktardığına göre; radyo, geçen yıl Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana eğitim hayatından uzaklaştırılan kızlar için de eğitim programları sağlıyordu.

Taliban Enformasyon Bakanlığı sözcüsü Abdul Haq Hammad, Twitter’da radyonun “gazetecilik ilkelerine uymama ve tek taraflı haber yapma” nedeniyle yayından kaldırıldığını yazdı.

ABD tarafından finanse edilen ancak editöryal olarak bağımsız olan Radio Free Europe/Radio Liberty, Azadi‘nin AM ve FM modülasyonlarında yayından çıkarıldığını doğruladı ve Afganların radyoya başka yollarla erişebilmesi için çalıştıklarını duyurdu.

Radyonun yöneticisi Jamie Fly yaptığı açıklamada, “Azadi, on milyonlarca Afgan için bir cankurtaran halatı ve bu Taliban’ın kararını daha da trajik hale getiriyor” dedi.

Fly, radyonun yayında kalmak için Taliban’ın talepleri doğrultusunda editöryal çizgisini değiştirmeyeceğini belirterek “İzleyicilerimizin bizi bulmak için büyük çaba sarf ettiğini deneyimlerimizden biliyoruz” dedi.

Yayıncı, ABD hükümetinin Afganların yarısının her hafta Azadi’yi dinlediğini ortaya koyan bir ankete de atıfta bulundu.

Fotoğraf: AFP

Azadi, Amerika Birleşik Devletleri’nin 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Taliban rejiminin devrilmesinin ardından kuruldu.

Radyo, Taliban’ın geçen yıl ABD’nin çekilmesi sırasında iktidara gelmesinin ardından Afganistan’daki ofisini kapattı.

Azadi, yedi ila 12 yaş arası kızlar için programlar ve Taliban yönetimindeki kadınlarla LGBTİ+’ların maruz kaldığı kötü yaşam şartlarını haberleştirmek de dahil olmak üzere Afganistan dışında faaliyet göstermeye devam etti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.