Taliban’ın görev başındaki gazetecilere şiddet uyguladığı raporlandı

İsmini vermek istemeyen Afganistanlı bir gazeteci, 'Medyada yansıtılan Taliban ile sahadaki Taliban arasında büyük fark var' ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Afganistan‘da Taliban‘ın yönetimi ele geçirmesinin ardından basın mensuplarına yönelik saldırılarla ilgili bir rapor hazırladı.

Raporda, son iki gün içerisinde Afganistan’da düzenlenen Taliban karşıtı gösterilerde en az 14 gazetecinin gözaltına alındığı ve altısına gözaltında şiddet uygulandığı belirtildi.

‘Afganistan’da basın özgürlüğü sona erdi’

Birçok gazetecinin Taliban üyeleri tarafından şiddete maruz bırakıldığını ifade eden CPJ’nin Asya Koordinatörü Steven Butler, “Taliban’ı, misilleme korkusu olmadan basın mensuplarının özgürce çalışmasına izin vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Başkan Yardımcısı Patricia Gossman da, “Taliban yetkilileri, ‘İslami değerlere saygı duydukları’ sürece medyanın çalışmasına izin vereceklerini iddia ettiler ancak gazetecilerin gösteriler hakkında haber yapması zaman geçtikçe zorlaşıyor” dedi.

Guardian gazetesine konuşan kıdemli Afganistanlı bir gazeteci, “Medyada yansıtılan Taliban ile sahadaki Taliban arasında büyük fark var” dedi. “Afganistan’da basın özgürlüğü sona erdi” ifadelerini kullanan gazeteci, üst düzey Taliban yetkilileri ile sokaktaki militanlar arasında uyuşmazlık olduğunu dile getirdi.

Kadınlara saldırı

Çarşamba günü “Kadınlar için eşit hak ve yeni kurulan hükümette kadınlara yer verilmesi” talebiyle başkent Kabil caddelerinde protesto yürüyüşü düzenleyen kadınlara, Taliban militanları sert bir şekilde müdahale etmişti.

Güvenlik nedenleri ile Sara takma ismi ile BBC’ye konuşan bir protestocu, “Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz ve bu yüzden sokaklardayız” dedi.

Jia ismini kullanan bir başka protestocu, da “Protestomuzu barış içinde yürütüyorduk. Daha sonra her birinde yaklaşık 10 Taliban üyesi olan dört-beş araç gördüm. Ardından durdurulduk, kırbaçla dövüldük, elektrik şoku veren coplarla şiddet gördük ve hakarete uğradık” ifadelerini kullandı.

Geçici hükümet kurulmadan önce Taliban yetkilileri, kadın haklarına bağlı olduklarını ve kadınların eğitim görmesine ve iş sahibi olmasına karşı olmadıklarını iddia etmişti.

Protestoyu takip eden gazetecilere saldırı

Taliban, bu protestoyu takip eden gazetecilere de saldırmıştı. Afganistan haber kuruluşu Etilaatroz, çarşamba günü beş muhabirinin gözaltına alındığını açıklamış, Taki Deryabi ve Nematullah Nakdi isimli iki gazetecinin kablolarla dövülerek hastanelik edildiğini belirtmişti.

Nakdi, meslektaşı Deryabi ile Taliban karşıtı protestoları organize etmekle suçlandıklarını söylemiş, bir polis merkezine götürüldüklerini ve burada cop, kablo ve kırbaç ile şiddete uğradıklarını anlatmıştı. Nakdi, “Bir Taliban mensubu ayağını başıma koydu ve yüzümü betona çarptı. Kafamı tekmelediler. Beni öldüreceklerini sandım” demişti.

Etilaatroz Genel Yayın Yönetmeni Zeki Deryabi ise, iki çalışanın dört saat boyunca işkenceye maruz bırakıldığını ifade etmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR