DünyaManşet

Taliban, sakal tıraşını ve müziği de yasakladı

0

Afganistan‘da ülkenin yönetimini tekrar ele geçiren Taliban, halkın özgürlüklerini kısıtlayan yasakları bir bir getirme devam ediyor.

Sünni İslamcı grup, şimdi de Helmand eyaletinde berberlerin sakal tıraşı yapmaları ve dükkanlarında müzik çalmalarını Şeriat kanunlarına göre yasakladığını açıkladı.

‘Şeriat esaslarına göre muamele görecek’

Ülkenin Helmand eyaletinde, Taliban liderliğindeki Erdem Teşvik ve Kötülüğü Önleme Dairesi, berberlere yeni düzenlemeye uymalarını emretti.

Dün yayınlanan açıklamada, “Bugünden itibaren berberlerde ve hamamlarda sakal tıraşı ve müzik çalmanın kesinlikle yasak olduğu konusunda acilen bilgilendiriliyorsunuz” denildi.

Ayrıca, aynı açıklamada “Herhangi bir berberin veya hamamın sakal tıraş ettiği veya müzik çaldığı tespit edilirse, şeriat esaslarına göre muamele görecek ve şikayet hakları olmayacak” ifadeleri de yer aldı.

En çok kadınlar ve kız çocukları etkileniyor

Taliban’ın kurucularından Molla Nurettin Turabi ise, geçtiğimiz günlerde idam cezası infazlarının ve el kesme cezasının yeniden yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.

Turabi, “El kesmek güvenlik için çok gerekli” demiş ve bu cezanın caydırıcı bir etkisi olduğunu iddia etmişti.

Taliban’ın aldığı yasak kararları özellikle kadınların ve kız çocuklarının hayatını etkilemeye devam ediyor. Taliban, üniversitelerde kadın ve erkeklerin beraber eğitim görmesini yasaklamıştı. Ayrıca, kadınların spor etkinliklerine katılmasının uygun ve gerekli görülmediğini, bu nedenle de yasaklanacağını açıklamıştı.

Söz konusu bu yasaklar, kadınların sosyal hayattan izole olmasına neden oluyor. Taliban’ın bu yasaklarına karşı geleceklerinden ve güvenliklerinden endişe eden kadınlar protesto gösterileri düzenlemişti.

Birçok farklı ülkeden kadın ve kadın örgütleri de, Afganistan’daki kadınların ve kız çocuklarının durumuna dikkat çekmek için dayanışma çağrısı yapmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.