Enerjiİklim KriziManşet

Shell’den U dönüşü: İklim taahhütlerimizi yerine getirdik, üretimi kısmayacağız

0

Çok uluslu petrol ve gaz devi Shell, 2021’de Teksas‘taki bir petrol sahasındaki hissesini sattığı için  2030 hedefine çoktan ulaştığını iddia etti. Şirketten dün yapılan açıklamada, on yılın geri kalanında her yıl petrol üretimi kısma planlarından vaz geçtikleri duyuruldu.

Shell, hissedarlara yapılan ödemeleri artırmak için iklim değişikliği taahhütlerini azaltan en son fosil yakıt şirketi. Şubat ayında da British Petroleum (BP) daha önce verdiği; emisyonların yüzde 35-40 daha düşük olacağına dair sözünden dönmüş,  2030 yılına kadar emisyonlarda yüzde 20-30’luk bir azalma hedeflediğini duyurmuştu.

Merkezi Fransa‘da bulunan TotalEnergies de nisan ayında aynı şekilde, emisyonlarda yüzde 35-40’lık bir kesinti vaadinden vazgeçerek, bunu yüzde 20-30 aralığına indirmişti.

2050’de ‘net sıfır’ı hedeflemişlerdi

Shell de 2021 stratejisinde “petrol üretiminde her yıl yüzde 1-2 civarında beklenen kademeli bir azalmayı” hedefleyeceğini belirtmiş; geçen yıl da eski genel müdür Ben van Beurden, net sıfır emisyona ulaşmak için 2050 hedefi belirlemişti.

Euronews‘in aktardığına göre, 2022’de 36 milyar Euro ile rekor kar elde eden şirket, şimdi üretimin 2030 yılına kadar sabit kalacağını ve 2023 ile 2035 yılları arasında petrol ve gaz üretimine 40 milyar $ (36.7 milyar €) yatırım yapacağını söylüyor.

Salt yeşil aklama: Shell, bugüne kadarki en yüksek kâr miktarına ulaştı

Shell’in yeni CEO’su Wael Sawan, New York borsasındaki yatırımcılara “Bugün ve gelecekte hissedarlarımızı ödüllendirmek” istediğini söyledi. Sawan, emisyonları azaltmak istediğini iddia etmesine rağmen, uzun vadede petrol ve gaza ihtiyaç duyulacağına olan inancını da vurguladı.

Shell güvenlik danışmanından açık mektupla istifa: Petrol ve gazı azaltmıyor aksine fazlasını çıkarmayı planlıyorlar

Shell yöneticilerine şirketi ‘net sıfır’a hazırlamadıkları için dava

Mahkemenin emisyon azaltma kararına uymayan Shell yöneticilerine uyarı: Kişisel olarak sorumlusunuz

Şirket bu kararına dayanak olarak, 2021’de Teksas’taki Permiyen Havzası petrol sahasındaki hissesini sattıktan sonra, on yılın geri kalanı için üretim azaltma hedeflerine çoktan ulaştığını savunuyor.

Toplam emisyon azalmadı

Yedi ay önce yayınlanan 2021 stratejisi, petrol kesintilerinin “elden çıkarmalar ve doğal düşüşten” kaynaklanabileceğini belirtiyordu. Shell, planın petrol üretimini istikrarlı bir şekilde kesme taahhüdü oluşturmadığını duyururken, şirket sözcüsü de “2030 yılına kadar petrol üretimini azaltma hedefimiz değişmedi. Bununla sekiz yıl önce tanıştık” diye konuştu.

Hollandalı savcılar, Shell ve ExenMobil’in ortak doğal gaz şirketine kirlilik davası açacak

Teksas’ta başka bir hidrokarbon şirketi olan ConocoPhillips‘e yapılan satış, endüstri tarafından dışarı pompalanan küresel karbon emisyonlarının miktarını doğal olarak azaltmış değil.

Uluslararası  Enerji Ajansı, 2050 yılına kadar küresel net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak ve iklim bozulmasını önlemek için yeni petrol ve gaz sahalarının gelişiminin derhal durdurulması gerektiği konusunda uyarmıştı. Dün IEA,  küresel petrol talebinin 2028’de zirveye çıkmadan önce bu yıl rekor kıracağını tahmin ettiklerini açıkladı.

‘Küresel petrol talebindeki büyüme durma noktasına geldi’

Sawan, Shell’in Ukrayna‘daki savaşın hükümetleri, enerji kaynaklarını destekleme konusunda endişelendirdiğini, bu nedenle “müşterilerin ihtiyaç duyduğu enerji güvenliğini sağlamak için yatırım yaptığını” söyledi.

Aktivistler ve kampanyacılardan tepki

İklim aktivistleri ve kampanyacılar ise petrolü her zamanki gibi yakmaya devam etme planını sert şekilde eleştirdi.

Birleşik Krallık‘taki Yeşiller Partisi’nin eş başkanı Carla Denyer, bunun “saf iklim vandalizmi” anlamına geldiğini ve “ulusal hükümetlerin siyasi liderliği olmadan hepimizin özlemini çektiğimiz daha yeşil bir geleceğe fosil yakıt şirketlerinin bizi yönlendirmeyeceğinin bir işareti” olduğunu söyledi.

Shell önünde iklim krizi eylemi: Fosil yakıtları tarihten sileceğiz

Eş başkanve milletvekili Caroline Lucas da “Shell, gezegenimizi kirleten ve hissedarlar için rekor karlar elde eden iklim suçluları” değerlendirmesini yaptı.

Friends of Earth örgütü ise  “Hedeflerini küçülten diğer fosil yakıt devleri gibi, Shell de artık iş modelini değiştirme planı olmadığını kabul ediyor” dedi.

Carbon Brief‘in kıdemli politika editörü Dr. Simon Evans ise AFP‘ye  “küresel ısınmayı 1,5C ile sınırlamak konusunda doğru yolda olmadığımız çok açık” dedi, ancak  Avrupalı ​​petrol şirketlerinin düşük karbonlu enerjilere yatırım açısından “diğerlerinin ve özellikle ABD’li rakiplerinin önünde” olduğuna da dikkat çekti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.