ManşetYaşam

Bakanlık uyardı: Sıcaklık artışıyla birlikte orman yangını riski de artıyor

0
orman yangını
Fotoğraf: Aleksei Zaitcev / Unsplash

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yarından (17 Nisan’dan) itibaren Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin dört ile on derece üzerine çıkacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün tahminlerine göre özellikle İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerini aşacak. Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerde sıcaklıkların 35 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Bu durum, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için ek risk oluşturuyor.

orman yangını

2023’te de önceki yılların ortalamasına göre yüksek seyreden sıcaklıklar, 2024’ün ilk aylarında daha da artmış görünüyor. Kaynak: mgm.gov.tr

X üzerinde uyarı mesajı yayınlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, orman yangınlarına karşı vatandaşların duyarlı olmalarını ve herhangi bir yangın riskini minimize etmek için gerekli önlemleri almalarını istedi.

Özellikle orman yangını riskinin arttığı sıcak günlerde piknik yaparken ateş yakmamak, cam şişe gibi malzemeleri ormanlık alanlara atmamak ve sigara izmaritlerini dikkatli bir şekilde söndürüp uygun şekilde çöpe atmak büyük önem taşıyor.

Yaşlılar ve kronik hastalıkları olan vatandaşların aşırı sıcaklarda dışarı çıkmamaları, bol sıvı tüketmeleri ve doktorlarının önerdiği sağlık önlemlerini uygulamaları gerekiyor.

Sıcak dalgası sırasında evcil hayvanların ve sokak hayvanlarının da korunmaya ihtiyacı olduğunu unutmamak gerek. Kapı önlerine konulacak bir kap su, hayvanların sıcak havalarda serinlemesine yardımcı olabilir. Aynı şekilde, çocukların da aşırı sıcaklardan korunması için gerekli önlemlerin alınması önemli.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.