Rusya, üç kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili Ukrayna‘yı suçladı, ancak Kiev yönetimi bu suçlamayı reddetti.
Ukrayna sınırları içerisinde bulunan, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgale başlamasından kısa süre sonra Rus kontrolüne geçmişti.
Santralde, altı reaktör bulunuyor. Vurulması durumunda ise atmosfere sınırsız miktarda radyoaktif madde karışabilir.
IAEA, çatışmalar nedeniyle tehlike altında bulunan nükleer santralin risk teşkil ettiğine yönelik birden çok kez uyarı yayınlamıştı. Savaştaki her iki ülke de karşılıklı saldırılarla birbirlerini nükleer santralin güvenliğini tehlikeye atmakla suçluyor.
BM ise Avrupa’nın en büyük nükleer santrali etrafındaki çatışmaların sona ermesi gerektiğini söylüyor.
Reaktörlerden biri İHA saldırısında zarar gördü
IAEA da saldırının nükleer güvenlik sorunu ortaya çıkarmadığını ancak bu tip saldırıların nükleer santralin güvenliğine potansiyel olarak risk teşkil ettiğini duyurdu.
‘Kimse santrallere yönelik saldırılardan yarar sağlayamaz’
IAEA Başkanı Rafael Grossi, drone saldırısının “nükleer güvenliğe ilişkin tehlikeyi ciddi şekilde artırdığını” dile getirdi; “Kimse nükleer santrallere yönelik saldırılardan askeri veya siyasi bir yarar sağlayabileceğini düşünmesin” dedi.
Kiev yönetimi de, santrale saldırmakla suçlanması üzerine bir açıklama yaparak, “Ukrayna, santralde herhangi bir askeri provokasyona karışmamıştır” dedi. Ukraynalı yetkililer ayrıca santralin yasa dışı biçimde Rusya tarafından işgal edildiğini de hatırlattı.
Geçen ay IAEA ekibi, bir hafta boyunca her gün santral çevresinde patlama sesleri duyduklarını bildirmişti.