EnerjiManşet

Rüzgar enerjisi 2023’te küresel kapasite rekorunu kırdı

0
Rüzgar enerjisi
Fotoğraf: Anna Jiménez Calaf / Unsplash

Global Wind Energy Council (GWEC) tarafından bugün (16 Nisan’da) yayınlanan 2024 Küresel Rüzgar Raporu’na göre, küresel rüzgar endüstrisi 117 gigavatlık (GW) rekor yeni kapasite ile bu yıl, rüzgar enerjisinde şimdiye kadarki en iyi yılını yaşadı.

Siyasi ve makroekonomik belirsizliklere rağmen endüstrinin, COP28‘de benimsenen yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma konusundaki artan siyasi hırsın da etkisiyle yeni bir büyüme dönemine girdiği belirtiliyor. GWEC, dünya genelinde rüzgar enerjisine olan talebin artmaya devam edeceğini ve büyüme beklentilerini yüzde 10 oranında artırarak 2024-2030 dönemi için 1,210 GW büyüyeceğini öngörüyor.

2023 yılında gerçekleşen toplam 117 GW’lık kurulum, 2022 yılına kıyasla yüzde 50’lik bir artışı temsil ediyor ve dünya genelinde rüzgar enerjisi kapasitesi ilk kez 1 teravat saat (TW) olan dönüm noktasını aştı.

Bu büyüme, özellikle Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Almanya ve Hindistan gibi ana pazarlarda yoğunlaştı. Bu ülkeler, yeni kapasitelerin büyük bir kısmını oluşturdu ve küresel rüzgar enerjisi talebinin önemli bir kısmını karşıladı.

Rüzgar enerjisi

Harita, 132 ülkenin 2023’te Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilen COP28 sırasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Sözleşmesine katıldığını gösteriyor. Yeşil ile işaretlenmiş ülkeler, enerji verimliliğini artırmak ve 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitelerini üç katına çıkarmayı taahhüt edenler arasında yer alıyor.

Rüzgar enerjisi sektörünün bu rekor büyümesine rağmen, sektörün sürdürülebilir büyümesini desteklemek için politika yapıcıların daha fazla adım atması gerekiyor. GWEC, politika yapıcıları, yatırımcıları ve toplumları, 2030 ve sonrasına kadar rüzgar enerjisinin büyümesi için gerekli koşulları oluşturmak üzere kilit alanlarda birlikte çalışmaya çağırıyor. Bu alanlar arasında yatırım, tedarik zincirleri, sistem altyapısı ve kamu mutabakatı bulunuyor.

2024 Kraliçe Elizabeth Mühendislik Ödülü rüzgar enerjisi devriminin öncülerine verildi
Deniz üstü rüzgar enerjisi, 21,1 GW’lık kapasite artışıyla rekor kırdı
Ember: Türkiye’de güneş enerjisi, rüzgarı geride bıraktı

Rüzgar enerjisi için politikalar gerekli

Rüzgar enerjisi sektörünün geleceği, politika yapıcıların ve endüstrinin, bu alandaki büyümeyi destekleyecek stratejik ve uygulanabilir politikalar üretme kapasitesine bağlı olarak şekillenecek. 2030 yılına kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdü ile, rüzgar enerjisinin bu hedeflere ulaşmada kritik bir rol oynayacağı öngörülüyor.

Rapordan öne çıkan bulgular şöyle:

  • 2023 yılı, karadaki rüzgâr enerjisi kapasitesi açısından kayıtlara geçen en iyi yıl oldu ve toplam 106 GW ile ilk kez tek bir yılda 100 GW’ı aştı – bu da bir önceki yıla göre yüzde 54’lük bir büyümeyi temsil ediyor.
  • 2023, toplam 10,8 GW kurulu güç ile açık deniz rüzgar enerjisi kurulumları için tarihteki en iyi ikinci yıl oldu.
  • Küresel kümülatif rüzgar enerjisi kapasitesi 2023’te ilk 1 TW kilometre taşını geçti ve yıllık yüzde 13’lük büyümenin ardından şu anda 1021 GW’a ulaştı.
  • İlk 5 pazar – Çin, ABD, Brezilya, Almanya, Hindistan.
  • Çin, devreye alınan 75 GW’lık yeni tesisle yeni bir rekor kırdı – küresel toplamın yaklaşık yüzde 65’i.
  • Çin’in büyümesi, bir önceki yıla göre yüzde 106’lık büyüme ile Asya-Pasifik Bölgesi için rekor bir yılı destekledi
  • Latin Amerika da 2023’te rekor bir büyüme yaşadı ve Brezilya’nın 4,8 GW’lık yeni kurulumlarının öncülüğünde yıllık yüzde 21’lik bir büyüme ile dünya genelinde üçüncü sırada yer aldı.
  • Afrika ve Orta Doğu‘daki rüzgar kurulumları 2022’ye kıyasla yüzde 182 arttı.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.