Manşetİklim Krizi

Shell güvenlik danışmanından açık mektupla istifa: Petrol ve gazı azaltmıyor aksine fazlasını çıkarmayı planlıyorlar

0

Dünyanın önde gelen fosil yakıt şirketlerinden Shell‘de 11 yıldır çalışan  güvenlik danışmanı Caroline Dennett, şirketin CEO’su Ben van Beurden dahil binden fazla çalışana toplu bir e-posta göndererek kamuoyu önünde görevinden ayrıldı. Dennett istifa mektubunda, Shell’in doğaya, insanlara ve gezegene “aşırı zarar” verdiğini ve artık onlar için çalışamayacağını söyledi.

Birleşik Krallık merkezli Clout Ltd için çalışan Dennett, Shell genelinde operasyonel güvenlik davranışlarını ve güvenlik performansını iyileştirmek için güvenlik kültürü ve süreç güvenliği kültürü değerlendirmeleri yürütüyordu. Shell’de çalıştığı süre boyunca ön saflarda görev yapan 20.000’den fazla işçiyle anket yaptı.

Caroline Dennet, petrolün ‘boruda kalmasına’ yardımcı olduğuna ve işçi güvenliğini artırmaya yardımcı olduğuna inanıyor. İstifa kararı ise Shell’in genişleme planlarından kaynaklanıyor. Dennett,  Shell’in enerji geçişi konusunda ciddi girişimler yaptığını düşünmüyor. E-postasında “Shell’in Net Zero ile ilgili olarak kamuoyuna yaptığı açıklamaların aksine ve çoğunuzun içeriden bileceği gibi, Shell petrol ve gazı azaltmıyor, çok daha fazlasını keşfetmeyi ve çıkarmayı planlıyor” diyor.

 

Caroline Dennet’in bu sabah şirketin CEO’su dahil 1400 çalışanına gönderdiği e-posta şöyle:

“KONU: ACİL EYLEM Çevre Güvenliği

Sevgili iş arkadaşlarım

Bildiğiniz gibi, Shell’in resmi güvenlik hedefi “Net Sıfır”dir: Zarar ve sızıntı yok.

Ama gezegen ölçeğinde devasa bir başarısızlık  Devam eden petrol ve gaz çıkarımı, iklimimize, doğaya ve insanlara aşırı derecede zarar veriyor.

Shell, gezegen sistemlerimizin tasarım sınırlarının ötesinde çalışıyor.

Shell, bilinen riskleri azaltmak için adımlar uygulamıyor.

Shell, üretimin önüne çevre güvenliğini koymuyor.

Bu benim istifa mektubum. Artık Shell için çalışamam.

Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Enerji Ajansı bu konuda net: Yeni petrol ve gaz çıkarmanın güvenli bir seviyesi yok, herhangi bir yeni proje bizi küresel aşırı ısınmaya ve yaşanamaz bir dünyaya itiyor.

Shell’in Net Sıfır ile ilgili kamuoyuna yaptığı açıklamaların aksine ve çoğunuzun içeriden bildiği gibi, Shell petrol ve gazı azaltmıyor, çok daha fazlasını keşfetmeyi ve çıkarmayı planlıyor.

Çok değer verdiğim bu iş ilişkisini bitirmek bana acı veriyor ama artık tüm alarmları görmezden gelen, iklim değişikliği ve ekolojik çöküş risklerini göz ardı eden bir şirkette çalışamam.

Geleceğimizi ve çocukların geleceğini korumalıyız ve doğal dünyamızın sorumlu koruyucuları olmalıyız. Fosil yakıtlardan hızla uzaklaşmadan ve tüm yeni maden çıkarma projelerini bir an önce bitirmeden bunu yapamayız.

Bu seçimi yapabilecek bir konumda olduğum için şanslıyım ve birçoğunuzun olamayacağını biliyorum. Ancak fosil yakıt endüstrisi geçmişte kaldı ve ayrılma seçeneğiniz varsa, lütfen uzaklaşın ve daha sürdürülebilir bir kariyere doğru ilerleyin ve hepimizi gerçekten daha güvenli bir geleceğe giden yola koymaya yardım edin.

Hepiniz için en iyisini diliyorum,

Saygılarımla,

Caroline Dennett”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.