Manşetİklim Krizi

Shell yöneticilerine şirketi ‘net sıfır’a hazırlamadıkları için dava

0
Çok uluslu petrol ve doğal gaz şirketi Shell‘in yöneticilerine, şirketi “net sıfır”a uygun şekilde hazırlamadıkları için dava açıldı.

Türünün ilk örneği olduğu düşünülen ve bazı hissedarlar tarafından açılan dava, Shell’in 13 yöneticisinin, şirketin fosil yatık emisyonlarını azaltarak küresel ısınmayı 2C’nin altında sınırlandırmayı amaçlayan Paris Anlaşması‘na uygun bir strateji geliştirmemesinden kişisel olarak sorumlu olduğunu iddia ediyor.

Dava başvurusunda söz konusu yöneticilerin Birleşik Krallık‘ın Şirketler Yasası kapsamındaki görevlerini ihlal ettiğini de öne sürüyor.

Hissedarların davası başarılı bir sonuç verirse, Shell’in Yönetim Kurulu, gelecek planları ve uygulamalarını Paris anlaşmasıyla uyumlu hale getirmek için belirli somut adımlar atmak üzere, mahkemeler tarafından stratejisini değiştirmeye zorlanabilir.

ClientEarth’den diğer hissedarlara çağrı

Shell’e karşı harekete geçen çevre hukuku kuruluşu ClientEarth, diğer hissedarları da davaya katılmaya çağırdı.

Şirketin 2021 yıllık genel toplantısında hissedarların %30’dan fazlası, Paris ile uyumlu emisyon hedefleri çağrısında bulunan bir kararı desteklemek üzere yönetim kuruluna karşı oy kullanmıştı.

Ancak şubat ayında 19 milyar dolarlık şaşırtıcı bir kâr bildiren şirketin temettülerde artış ve yatırımcıların elinde kalanların değerini artırarak hisseleri geri satın alma planını duyurmasının ardından diğer hissedarların bu davaya katılmaya isteksiz olabileceği belirtiliyor.

ClientEarth ise kurulun iklim değişikliğinin şirkete getirdiği riskleri gerektiği gibi hesaba katmadığını söylüyor. Şirketler Yasası uyarınca, direktörler yasal olarak şirketin başarısını teşvik edecek şekilde hareket etmek ve makul özen, beceri ve özeni göstermekle yükümlü.

İlk kez böyle bir dava açılıyor

ClientEarth avukatı Paul Benson şunları söyledi: “Bu dava türünün ilk örneği. İlk kez birileri net sıfır geçişine gerektiği gibi hazırlanmadığı için yönetim kurulunu sorumlu tutuyor.

Son derece yeni, keşfedilmemiş bir alandayız ancak bu iddiada gerçek bir değer görüyoruz. Açıkçası, yönetim kurulu bunu ne kadar uzun süre geciktirirse, şirketin ticari rekabet gücünü korumak ve kaçınılmaz düzenleyici gelişmelerin zorluklarını karşılamak için bu tür bir el freni dönüşü yapmak zorunda kalacağını düşünüyoruz.”

Mayıs 2021’de de bir Hollanda mahkemesi, şirketin sattığı yakıttan kaynaklananlar da dahil olmak üzere emisyonlarını 2030’un sonuna kadar %45 oranında azaltması gerektiğine karar vermişti.

Ancak Shell’in yöneticileri bu karara itiraz etti ve şirketin 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma hedefini özetleyen bir “enerji geçiş stratejisi  yayımladı. Burada toplumla birlikte “adım adım” ifadeleri yer alıyor. ClientEarth’in avukatları ise stratejinin, bilim insanlarının yıkıcı iklim değişikliğini önlemek için kritik olduğunu söylediği hedefleri karşılamadığını söylüyor.

Benson, “Başvurumuzda, Shell yönetim kurulunun şirketin karşı karşıya olduğu maddi ve öngörülebilir iklim riskini yanlış yönettiğini söylüyoruz” diye konuştu. Shell’in kendisinin de aslında fiziksel riskler ve geçiş riskleri anlamında iklim değişikliği risklerine maruz kaldığını söyleyen Benson, ” Varlıklarının – örneğin tesislerinin, fiziksel altyapılarının – net sıfır geçişi ilerledikçe değerinin azalacağı veya bir yükümlülük haline geleceği, atıl varlık riski dediğimiz şeyle yüz yüzeler” dedi.

Bir Shell sözcüsü ise şöyle konuştu: “İklim değişikliği kadar büyük bir zorluğun üstesinden gelmek, her yönden harekete geçmeyi gerektiriyor. Gördüğümüz enerji arzı zorlukları, enerji sistemimizi karbondan arındırırken enerji güvenliği gibi kritik ihtiyaçları ele almak için etkili, hükümet tarafından yönetilen politikalara duyulan ihtiyacın altını çiziyor. Bu sorunlar dava yoluyla çözülemez.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.