ManşetDoğa Mücadelesiİklim ve Enerji

Mahkemenin emisyon azaltma kararına uymayan Shell yöneticilerine uyarı: Kişisel olarak sorumlusunuz

0

Friends of the Earth (FEO( Hollanda (Milieudefensie), Shell yönetim kuruluna bir mektup yollayarak, geçen yıl açtıkları dava sonucunda CO2 emisyonlarını azaltma talimatı veren mahkeme kararını uygulaması için uyarı yaptı.

Friends of Earth Hollanda, geçtiğimiz yıl Shell’e dava açmış, Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkeme, Shell Grubu‘nun karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar 2019 seviyelerine göre yüzde 45 oranında azaltması gerektiğine karar vermişti. Karar, uluslararası bir şirketin küresel iklim hedefleri doğrultusunda emisyonlarını azaltmasını emreden ilk yasal hüküm olmuştu.

İlgili haber: Hollanda’da iklim aktivistlerinin tarihi zaferi: Mahkeme Shell’e CO2 emisyonlarını azaltma talimatı verdi
İlgili haber: Shell yöneticilerine şirketi ‘net sıfır’a hazırlamadıkları için dava

Shell yönetim kurulunun bu karara bilerek ve isteyerek bir yıldır uygulamaya koymadığını söyleyen grup, şirkete yazdığı mektupta, mahkeme kararına göre uyması gereken zorunluluklar hatırlatıldı ve “Shell’in emisyonları sınırlama konusunda legal yükümlülüğü vardır” uyarısı yapıldı:

Mayıs 2021’deki karardan bu yana, hem küresel siyaset hem de küresel bilim toplulukları, küresel CO2 emisyonlarını 2030’da yüzde 45 azaltma ihtiyacı da dahil olmak üzere “küresel sera gazı emisyonlarında hızlı, derin ve sürekli azalmaların” gerekliliğini yeniden teyit etti ve bu on yılın kritik olduğunuyeniden vurguladı.

Tüm bunlara rağmen Shell gerekli aksiyonları almamıştır.

Paydaşlarını yanıltıyor

Mektupta, Shell’in “sofistike bir medya stratejisi ile tüm paydaşlarına karar uyduğu mesajını verdiği” ifade edildi:

Shell’in halka açık eylemlerine ve iletişimine dayanarak, Mahkeme’nin emisyonu azaltma kararına uyma niyetinde de olmadığı sonucuna varıyoruz.

Shell’in gelişmiş medya stratejisi, kamuoyunu ve diğer paydaşlarını yeterli önlemi aldığına inandırabilir: Ama almadı.”

Milledefensie, mahkleme kararına uyulmadığı takdirde hem şirketin hem de dünyanın nasıl zarara uğrayacağının kanıtı olan bulguları bir kez daha sıraladı ve şu uyarılarda bulundu:

“Bunu yapmamak, şirket için önemli bir risk yaratacak ve Shell’in hissedarlarının, çalışanlarının ve diğer paydaşların çıkarlarına zarar verecektir. Daha da önemlisi, feci kayıplara ve hasarlara neden olmakta ve küresel toplumu riske atmaktadır.”

Kişisel olarak sorumlusunuz

Mektupta Milieudefensie, kurulun kararı uygulamama ve dolayısıyla insan haklarını ihlal etme konusunda  kişisel olarak da sorumlu olduğunu belirtti ve ilk kez bu konuda bir yönetim kurulu hesap vermeye çağrıldı.

Paris Anlaşması için açıkça gerekli olanı kasıtlı olarak uygulamayan fosil yakıt ana şirketi yöneticilerine, bu sorumluluğun risklerini hatırlatan Milieudefensie, “Öngörülebilir şekilde yasa dışı olan, risklerin iyi bilindiği bie şekilde yasal sorumluluk reddini sürdürür ve Paris uyumlu eylemde bulunmazlarsa, şirketlerini emisyonları azaltmak için yasal yükümlülüklerini ihlal etmeleri ve bunun sonucunda küresel ölçekte kalıcı ve küresel zararlar nedeniyle benzeri görülmemiş sorumluluk risklerine maruz bırakılabilirler. Bu şirketlerin kurum olarak alacağı riskin yanında, kişisel risklere de yol açabilir” açıklamasını yaptı.

Mektupta ayrıca, yönetim kurulu üyeleri ve diğer paydaşların yanı sıra, şirket hissedarölarına da yatırımlarını Paris Anlaşması’na uyumlu hale getirmeleri çağrısı yapıldı:

Bu mektup resmi bir uyarı olmamakla birlikte, Shell’in mevcut stratejisinin Shell’in emisyonları azaltma ve insan haklarını koruma konusundaki yasal yükümlülüğünü uygulaması için acil bir çağrıdır.

Bu elbette  şirketin paydaşları ve hissedarlarını da ilgilendirir: Shell’in Paris Anlaşmasıyla uyumlu aksiyon almamasından kaynaklanan maddi risklere ek olarak,büyük kurumsal yatırımcılar da yatırımları Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu hale getirmek için kendi yasal sorumluluklarını taşırlar.

Milieudefensie kampanya lideri Nine de Pater, mektuba ilişkin yaptığı açıklamada, “Yargıcın kararı açık ve kesin: Shell iklim değişikliğine neden olmayı bırakmalı. İklim değişikliği insan yaşamını tehdit ediyor” dedi.

Şirket yöneticilerinin ve hissedarların sorumluluğunun altını çizen Pater,
“Shell’in ne yapıp yapmadığı, yönetimdeki kişiler tarafından belirleniyor, dolayısıyla Milieudefensie onlara da bakıyor. Yönetim kurulu, Shell’i kasıtlı olarak asla bedelini  ödeyemeyeceği potansiyel bir hasarla karşı karşıya bıraktığının farkında olmalıdır” açıklamasında bulundu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.